Terra Nova – Agenda de dresaj

Posted by bianca On luni, 7 februarie 2011 0 comments


Views





poza caine Terra Nova salvamar Standardul American Kennel Club prevede pentru cainii din rasa Terra Nova: “Blandetea temperamentului este marca distinctiva pentru Newfoundland-eri”. Uriasi, dar calmi si demni, impresionanti dar in general tacuti, acesti caini de talie foarte mare se simt cel mai bine intr-o casa spatioasa cu teren in jur, plasata intr-o regiune linistita, cu climat care sa nu fie excesiv de umed. Scenariul ideal ar trebui sa includa si un lac sau un iaz in apropiere (ori plaja marii). Pentru a se pastra in forma, Terra Nova trebuie sa faca plimbari lungi in fiecare zi. Chiar daca nu va excela in sprinturi si salturi acrobatice, miscarea ii va face foarte bine. Adora sa se tavaleasca in zapada si va fi entuziast chiar in teren mlastinos – bineinteles, chiar si fara a se bucura de o reactie identica din partea voastra... Dresajul este obligatoriu pentru un gigant care poate atinge usor la maturitate (cazul masculilor, bineinteles) 80 de kilograme. Dar raspunsul va fi pozitiv pe parcursul derularii exercitiilor de dresaj pentru ca are capacitatea de a intelege si a invata – este un caine inteligent, in acceptiunea generala. Iata ce capitole ar fi bine sa “bifati” in agenda dresajului cu Terra Nova:

poza caine Terra Nova mergand la pas Caracterul

Un caine standard din aceasta rasa trebuie sa fie dominat de blandete si permisivitate ca principale repere atitudinale. Este adevarat, specialistii rasei avertizeaza ca, rar, unii masculi dezvolta reactii agresive in prezenta altor masculi, sau prezinta accese dominante. Au fost semnalate si exemplare pur-sange foarte timide. Dar acestea sunt exceptiile. Oricum, pentru a evita deviantele comportamentale, trebuie inceput un proces de socializare precoce cu Terra Nova. Ca orice rasa de caini, in stadiul de catel sunt foarte sociabili, curiosi si jucausi. Profitati din plin de aceste accese de entuziasm pentru a-i reprima eventualele “asprimi” temperamentale. Regula generala ii identifica in postura de prieteni ai tuturor, fie animale, fie oameni. Dar se intampla ca dimensiunile sale sa ii sperie pe alti caini (sau pe unii semeni de-ai nostri), inducandu-le o atitudine agresiva, de autoaparare. Daca va fi socializat corespunzator si ii vor fi modelate pornirile “bataioase” nu veti avea nici un fel de probleme. Dominarea la distanta si subordonarea totala va sunt necesare in mult mai mare masura decat lesa. Chiar si o persoana foarte solida si antrenata in efort fizic intens va fi in mare dificultate sa tina pe loc un “urs” ca Terra Nova. Ca sa nu mai vorbim de rezistenta lesei...

poza caine Terra Nova sezand cuminte Metoda

Terra Nova este un colos sensibil. Regula aceasta se aplica deseori si la oameni, asa ca o puteti credita afirmativ. Tonul vocii trebuie sa fie bland si insistent atunci cand vreti sa il invatati ceva important. Actionati cu rabdare si perseverenta, caci rezultatele pot eventual intarzia, dar nu se vor lasa asteptate mult prea mult. Sa nu credeti ca uriasii nu au pofte de copil, deci folositi inteligent sistemul recompenselor si lasati cainele sa se rasfete langa voi, oferindu-i contact fizic atunci cand pare sa o ceara (fiti atenti sa nu va pierdeti echilibrul!). Poate va veti simti ca un liliputan dezmierdandu-l pe Gulliver, dar gestul conteaza enorm. Acesti caini sunt foarte afectuosi si depind foarte mult de prezenta umana. Nu reactioneaza deloc bine cand sunt pedepsiti, izolati pentru perioade lungi si nu se adapteaza intr-un camin strain, ramanand fideli primei familii. Terra Nova degaja o siguranta in atitudine si poate ca are intentia de a rezolva independent anumite situatii, dar asta nu inseamna ca este (sau ca poate fi) un solitar. Tendinta de a intelege in propriul mod ceea ce ii cereti, inertia aratata in executii (este un sustinator al principiului “festina lente”) si sensibilitatea la pedepse pot ridica unele probleme in dresaj, dar daca el nu se grabeste, nu este bine sa va grabiti nici voi. “Copilaria” raselor mari se intinde pe durata a 18-22 de luni, deci nu disperati daca la 1 an tanarul vostru caine Terra Nova inca nu are un portofoliu de exercitii de dresaj prea bogat in care exceleaza. Fiti rabdatori si nu abandonati procesul, caci veti fi, la final, extrem de satisfacuti si rasplatiti.

Scopul

Exista un aspect incantator la aceasta rasa de caini: rationamentul bazat pe eficienta si utilitate practica. Spus cu alte cuvinte, un Terra Nova prefera sa faca ceva util, care sa dea un scop bine definit existentei sale. Acesti colosi au fost inca de la origini caini de munca si caini utilitari.


poza caine Terra Nova inhamat la carut
Istoricii remarca faptul ca pe la inceputul secolului XX, activitatile economice si comerciale dezvoltate in capitala regiunii Newfoundland, orasul Saint John, se bazau pe cainii Terra Nova intr-un procent de aprox. 30%! Un jurnalist remarca faptul ca proprietarul a 3-4 caini din aceasta rasa exceptionala realiza pe durata sezonului cald, cu ajutorul decisiv al acestora, venituri indestulatoare pentru el si familia sa pe timpul iernii. Cainii cooperau indeaproape cu pescarii intanzand sau recuperand plasele, transportand diverse obiecte intre barci in larg, capturand pestii mari care scapau din plase (moruni in special), tragand plasele la tarm, tractand carucioare cu marfuri, realizand transporturi pretioase la distante mari in zone greu accesibile, unde poneii nu se descurcau etc.

poza caine Terra Nova asteptand cuminte in fata casei La inceputul secolului XX in orasul mentionat Terra Nova inca distribuiau laptele la domiciliul clientilor! Si nici nu aveau nevoie de insotitor, caci se intorceau intotdeauna acasa. Exista o lunga lista de interventii providentiale pentru salvarea naufragiatilor (numeroase nave esuau in apele agitate din largul insulei Tera Nova) si eforturile lor erau generos rasplatite, proprietarii iesind in castig, dincolo de dimensiunea umanitara a acestor actiuni. Acestea fiind spuse, trebuie sa va canalizati eforturile in dresajul cainelui vostru Terra Nova spre actiuni concrete, eficiente, utile si cu potential de repetitivitate. Va va fi util si voua, iar cainele va simti ca are rolul sau pozitiv in dinamica familiei. Reactia lui la aceste sarcini incredintate va va uimi si incanta, cu siguranta.

Disponibilitatea

Asadar, daca v-am convins in pasajul anterior, urmeaza intrebarea: “Ce poate sa faca un Terra Nova?”. In primul rand, este unul din cei mai buni asistenti si instructori de inot pe care ii puteti angaja (e un mod de a a spune, caci lucreaza pro bono). Terra Nova se simt excelent in apa, capacitatea pulmonara marita, labele palmate, blana impermeabila si stilul deosebit in care isi misca picioarele anterioare cand inoata permitandu-le sa acopere distante impresionante! Iata un exemplu graitor dintr-o onoranta panoplie: in tragedia Titanicului petrecuta pe 14 aprilie 1912, Rigel – cainele Terra Nova apartinand ofiterului 1 William Murdoch, a reusit sa se salveze de pe nava ce se scufunda (stapanul sau a ales sa se scufunde odata cu aceasta). Timp de 3 ore Rigel a inotat pe langa o barca de salvare in apele extrem de reci ale Atlanticului, pana cand au fost recuperati de nava Carpathia. Seful echipajului barcii a depus marturie despre eroismul lui Rigel care s-a considerat tot timpul la datorie, nu a ocupat un loc in barca si, inotand in apropierea acesteia, a semnalat toti supravietuitorii din jurul barcii, prea slabiti pentru a reactiona.

poza caini Terra Nova la inot Deci, daca doriti sa va perfectionati aptitudinile de inotator (ori pe ale copiilor vostri) bazati-va pe asistenta mai mult decat calificata a acestui caine. In caz de dificultate in apa va poate fi extrem de util, fiind in stare sa inoate bine chiar si pe o mare agitata! Terra Nova poate face un aport excelent al obiectelor plutitoare si nu ezitati sa ii cereti concursul in astfel de situatii. Cu osatura sa foarte solida si cu muschii bine dezvoltati, acest caine poate tracta greutati mari. Daca nu cere un efort financiar prea mare, ii puteti comanda un carut executat din lemn usor (ori o mini-remorca din materiale usoare, compozite) si il puteti folosi ca asistent-caraus in diferite ocazii. Tot la capitolul acesta, luati in calcul samarul. Acesta este un harnasament ce se fixeaza pe spatele cainelui si contine spatii de depozitare a diferitelor obiecte. Cand faceti drumetii distribuiti o parte a echipamentului pe samarul cainelui si va veti bucura de un ajutor nesperat la drum. La final, dar nu in ultimul rand, luati in calcul efectul benefic al acestui caine urias dar gentil in contactul cu copiii de varste mici. Terra Nova sunt blanzi, atenti si protectori cu cei mici, rabdatori la toate curiozitatile lor si foarte buni paznici. Au un instinct infailibil de a simti cand un om se afla in dificultate si reactioneaza prompt. Iar copiii crescuti in preajma unui animal de comapanie atat de placut se vor dezvolta mai armonios din punct de vedere psihic (conform opiniei specialistilor). Asa ca, alegand un caine Terra Nova pentru familia voastra, va alegeti, ca bonus, si cu un excelent baby-sitter.



POZE Caini Terra Nova


poze caini de rasa Terra Nova


Articole pe aceeasi tema:
Terra Nova – Un caine pentru toata familia
Terra Nova – Dosar medical succint
Terra Nova – Conditiile unei bune convietuiri
Terra Nova – Cum hranim un urias
Poze cu caini de rasa Terra Nova


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Terra Nova – Agenda de dresaj

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO