Terra Nova sau Newfoundland reprezinta inca o rasa spectaculoasa din marea familie a cainilor Molossoizi. Descendenti ai ancestralului Mastiff Tibetan, cainii Terra Nova etaleaza multe trasaturi comune cu rase foarte populare, cum ar fi Saint Bernard sau Mastiff Englez. Numele rasei provine de la insula canadiana cu acelasi nume (situata in Oceanul Atlantic), cea mai populata regiune a provinciei Newfoundland si Labrador. Rasa de origine se pare ca este una indigena, asa numitul caine Saint John, probabil cainii crescuti de triburile indigene Beothuk (populatie disparuta astazi), primii locuitori cunoscuti ai insulei. Saint John, descris pentru prima oara in documente din secolul al XVI-lea, era un caine de talie mai mica si cu o blana neteda, matasoasa. Aceasta rasa indigena a dus, in timp, la formarea raselor moderne de caini tip Retriever, inclusiv popularul Labrador Retriever.
Caracteristicile tiparului canin Mastiff au aparut pe la jumatatea secolului XVI, cand au avut loc, probabil, incrucisari cu cainii masivi, de apa, adusi in zona de pescarii de pe Vechiul Continent (portughezi, francezi, irlandezi) atrasi in zona de abundenta bancurilor de pesti. Este posibil ca pescarii basci (originari din regiunea situata la granita dintre Spania si Franta, numita Tara Bascilor) sa fi adus cu ei masivii caini ciobanesti de Pirinei. De asemenea, o legenda norvegiana plaseaza caini mari si negri, scandinavi, la bordul corabiilor care au ancorat in jurul anului 1000 e.n. in miticul Vinnland, condusi de legendarul Leif Eriksson. Daca luam in considerare ca distanta dintre Asia si Alaska este relativ mica, poate fi luata in calcul si teoria conform careia stramosii rasei Terra Nova au aparut din incrucisarea unor Dogi de Tibet (veniti din Asia) cu cainii de tip lupoid crescuti de populatiile indigene. O descendenta clara nu poate fi stabilita, dar este cert ca mai multe rase au contribuit prin incrucisari succesive, mai mult sau mai putin selective, la stabilizarea rasei actuale. Prima descriere clara a rasei dateaza din anul 1732: "Cainele-Urs din Newfoundland este de dimensiuni foarte mari si foarte vigilent. El isi pazeste casa ori curtea si are o voce ca un tunet". Rasa aceasta masiva, cu osatura puternica si muschi bine dezvoltati a fost creata pentru a-i ajuta pe pescari la intinderea si recuperarea plaselor de pescuit, la tractarea carucioarelor cu materiale si la salvarea celor aflati in dificultate pe mare (naufragiati sau pescari aflati in pericol de inec).
La randul lor, au fost folositi pentru revitalizarea rasei Saint Bernard, grav periclitata la mijlocul secolului al XVIII-lea de o puternica epidemie de rapciuga (boala virala foarte contagioasa si periculoasa). De asemenea, sunt similitudini cu rasa Leonberger, dar si cu alte rase de caini montani, de talie mare. In Anglia secolului al XIX-lea multi membri ai aristocratiei isi luau asemenea caini mari pentru ca erau "ornamentali" si, datorita caracterului lor vesel si "bonom” se pretau foarte bine ca tovarasi de joaca pentru copii. Ce imperecheri au facut crescatorii englezi, daca si ce alte rase britanice au folosit, nu se stie cu certitudine. Cert este ca selectia a inceput pe la jumatatea secolului al XIX-lea si, in scurt timp, avand la baza cainii mari adusi din Newfoundland, s-au fixat caracteristicile actualului Terra Nova. In 1886, s-a redactat primul standard al rasei si cainii Terra-Nova au inceput sa acumuleze un important capital de simpatie. Europenii, dar si locuitorii din Lumea Noua au fost cuceriti de acest urias prietenos, care avea de partea sa atat fizicul placut si impunator, cat si aptitudinile de lucru si temperamentul minunat. De mai multe decenii, cel mai numeros efectiv de Terra Nova se afla in SUA, unde rasa este alintata cu porecla Newfi (o prescurtare de la tinutul originar Newfoundland).
Descrierea si intretinerea rasei
Durata de viata: 10 ani
Grupa: Working/Utility
Culoare: negru intens sau cu nuante albastrui, negru cu mici pete albe ori aurii pe labe si piept, bronz, gri-inchis
Varietati: Standard si Landseer (cei cu blana alba cu pete mari, negre). Landseer nu este acceptata de FCI, fiind considerata o rasa distincta
Talia: uriasa
Naparlire: moderată
Inaltime: 66-75 cm
Greutatea: 45-70 kg (dar pot depasi 90 kg)
Este un caine masiv, cu corp puternic, musculos si bine legat. Femelele pot fi ceva mai lungi si mai putin masive decat masculii. Intregul schelet este solid, cu un profil al trunchiului adanc si viguros. Abdomenul nu este niciodata supt, iar pielea de pe gat nu trebuie sa formeze o salba excesiva. Coada este puternica (cu rol de carma la inot), purtata in jos, chiar depasind linia jaretilor. Coada este purtata la nivelul spatelui in alerta sau actiune. Capul este lat, cu crestet usor bombat. Botul de profil patrat, relativ scurt si larg, cu buze groase, cazute. Datorita conformatiei buzelor acesta caine lasa bale. Ochii sunt mici, de culoare caprui, infundati in orbite. Labele sunt palmate, mari, fara a fi disproportionate cu corpul. Parul este dispus pe 2 straturi, fiind impermeabil. Stratul de acoperire are firul de lungime medie, drept, fara bucle. Acesti caini prefera climatul mai rece si au nevoie de foarta multa apa. Adora sa inoate si mediul acvatic le este foarte prielnic. Blana trebuie periata periodic, pentru a evita incalcirea. In sezonul cald se recomanda sa fie tunsi, mai ales ca la schimbarea sezoanelor pierd excesul de subpar (stratul inferior).
Temperament si comportament specifice
Cainii Terra Nova fac dovada unui temperament extraodinar de placut, fiind calmi, echilibrati, permisivi si generosi. Se ataseaza foarte puternic de stapan, de familie, intr-atat incat nu sunt capabili sa se adapteze complet intr-un nou camin. Lordul Byron isi descria astfel cainele din rasa Newfoundland (Terra Nova): „Curajul fara ferocitate si toate virtutile unui barbat fara vicii se regasesc in acest caine”. Rabdatori si ingaduitori cu musafirii, le accepta prezenta atunci cand stapanii ii recunosc.
Suficient de inteligenti pentru a reactiona singuri in situatii complexe, cand situatia o impune. Latra foarte rar, sonor, profund. Protectivi cu membrii familiei, prefera sa se interpuna intre acestia si intrusi mai degraba decat sa denote agresivitate. Unii masculi pot fi agresivi cu alti caini masculi, dar in general accepta usor in preajma lor orice animal. Pot fi folositi cu rezultate foarte bune in calitate de caine de paza, dar si ca animale pentru protectie, pentru ca impresioneaza prin talia lor. Necesita cantitati de hrana considerabile, mai ales in primii ani de viata, cand puiul se dezvolta. In rest, un Terra Nova consuma cam aceleasi cantitati de hrana ca un caine Labrador.
Despre dresaj
Trebuie initiata o socializare precoce si o initiere in dresaj de la varste fragede. Pot exista unele dificultati in dresaj, dar nu pentru ca nu ar fi un caine inteligent, din contra. Nivelul de activitate este unul mediu-scazut si cainii pot deveni prea comozi fara un dresaj si o antrenare in exercitii adecvate. Sunt sensibili la tonul vocii si vor respecta perseverenta, in fata careia vor ceda la final. Sunt bonomi si etaleaza un calm olimpian, deci sunt foarte potriviti in rol de baby-sitter. In regim de lucru pentru dresaj reactioneaza cu o anume lentoare studiata, dar maniera generala de abordare trebuie sa fie una calma si echilibrata. Vor invata mai repede si vor fixa mai bine cunostintele daca vor fi invatati sa execute activitati cu finalitate distincta, utile (caratul unor materiale, tractarea carucioarelor, recuperarea unor obiecte din apa etc.).
Aici se aseamana mult raselor montane (cainii de cireada). Un caine Terra Nova va lucra eficient si supus cand i se va cere aceasta, in rest va prefera relaxarea si (eventual) angrenarea in jocul copiilor. Este comod, fara a fi cu adevarat lenes, deci trebuie sa-l implicati in exercitii regulate, caci va avea numai de castigat.
Ingrijire si sensibilitate la boli
Cainii din rasa Terra Nova sunt predispusi la displazia de sold, displazia de umar si cistinuria (o afectiune ereditara care predispune la formarea de calculi renali, ureterali si vezicali). O alta afectiune genetica este stenoza aortica, o defectiune a functionarii valvelor inimii.
Concluzia noastra: Mareti, impunatori si de o blandete odihnitoare, acesti caini fac o puternica impresie vizuala. Sunt foarte linistiti in general, permisivi si cooperanti, dar capabili sa etaleze o forta uimitoare. Nu se recomanda oricui, pentru ca dimensiunile la care pot ajunge si cheltuielile de intretinere pot atinge cote impresionante. Nu se vor simti niciodata bine departe de familia lor si departe de apa. Caini cu o imagine impresionanta, statuari si convingatori. Terra Nova este o stanca in furtuna, partenerul pe care intotdeauna te poti baza.
Nume traditionale pentru cainii din rasa Terra Nova:
Masculi: As, Amigo, Atlas, Adonis, Baloo, Boomer, Big Ben, Bismarck, Clipper, Corazon, Caramba, Diego, Darius, Dogo, Fallstaff, Faustus, Fram, Fergusson, Gobi, Gargantua, Heraklis, Kolombo, Kevin, Komodor, Locus, Lento, Macho, Marino, Mortimer, Mus, Nepal, Oromo, Pardos, Rollo, Sumo, Zombi
Femele:Aruba, Beri-Beri, Canada, Candy, Cheeta, Demetra, Dida, Darla, Flora, Fiona, Francesca, Ginger, Greta, Hermana, India, Isabella, Juliet, Jamaica, Jumbo, Lila, Margo, Mongo, Zora
POZE Caini Terra Nova
Articole pe aceeasi tema:
Terra Nova – Agenda de dresaj
Terra Nova – Dosar medical succint
Terra Nova – Conditiile unei bune convietuiri
Terra Nova – Cum hranim un urias
Poze cu caini de rasa Terra Nova
Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS
0 comments to Terra Nova – Un caine pentru toata familia