Afectiuni ale aparatului auditiv
Diferitele infectii ale urechii sunt foarte comune in cazul cainilor Terra Nova. O initiativa foarte recomandata in acest sens este sa taiati scurt parul crescut in jurul pavilioanelor, pentru a permite o circulatie lejera a aerului in zona si a nu favoriza acumularea si stagnarea murdariei. Aceasta zona trebuie regulat si minutios verificata pentru a evita eventualele complicatii. Parazitii externi (acarienii) se fixeaza foarte usor in canalul auditiv al acestor caini de talie mare si prezenta lor poate fi detectata printr-un simptom secundar, asociat: rontairea degetelor labelor. Aceasta pentru ca un caine care simte mancarimi in zona urechilor se va scarpina energic cu labele din spate (in special), favorizand astfel transferul acarienilor si fixarea coloniilor de paraziti in pliurile mai fine dintre pernutele labelor. Asa ca, daca ajungeti sa tratati cainele vostru Terra Nova impotriva parazitilor din urechi, aplicati tratamentul si la nivelul labelor. Tineti cont ca ciclul de viata al acarienilor se intinde pe durata a 3 saptamani (parcurgerea celor trei etape de dezvoltare: ou-larva-adult), asa ca mentineti cainele sub tratament pentru aceasta perioada, altfel totul nu va fi decat o pierdere de timp.
Acumularea de ceara in cantitati semnificative reprezinta iarasi o problema comuna, specifica rasei (chiar daca nu o boala). Este si normal, avand in vedere ca vorbim despre o rasa de caini de apa. Secretia de ceara in cantitati mari este raspunsul organismului in ordine pentru a proteja urechea interna de lichidul ce se poate acumula aici dupa activitati desfasurate in mediul acvatic. Pentru acei caini care nu au atat de des ocazia sa desfasoare activitati de impact cu apa, este recomandat sa curatati periodic urechile de ceara acumulata, folosind pentru aceasta substantele si materialele recomandate de un medic veterinar.
Afectiunile oculare
Entropion este termenul medical ce descrie o malpozitie a genelor caracterizata prin directie inversata de crestere. Mai precis, in loc sa fie directionate spre exterior (cum este normal) genele sunt orientate spre interior si se afla in permanenta in contact cu ochiul. Astfel genele ajung sa irite ochiul, ceea ce favorizeaza aparitia unor leziuni conjunctivale si corneene (cu cicatrizare ulterioara). In cazul particular al cainilor din rasa Terra Nova, se poate intampla un alt fenomen, nu neaparat cel de crestere inversata a genelor. Acesti caini au cavitatile orbitale foarte largi comparativ cu dimensiunea globului ocular, fapt care conduce la impresia ca au ochii mici. In aceste cavitati de dimensiuni mari globii au o pozitie „infundata”, fapt care imprima o miscare defectuoasa a pleoapelor superioara si inferioara (cu genele catre interior). Odata cu varsta, stratul de grasime plasat in spatele globilor oculari (stratul de suspensie) se subtiaza, acutizand fenomenul descris mai sus. Cand alegeti un pui de Terra Nova analizati cu atentie ochii parintilor sai. Chiar daca standardul prevede ca au ochii de dimensiuni relativ mici si infundati in orbite, acest aspect nu trebuie sa fie prea exagerat.
Ectropion se manifesta ca o „revarsare” in general a pleoapei inferioare, catre exterior, lasand expus tesutul interior, fin, sensibil si intens vascularizat. Ochii devin aposi, rosii, inflamati (lacrimile nu se pot scurge corespunzator). Cea mai frecventa explicatie medicala este legata de slabirea tendonului de la coltul exterior al ochiului, cel care actioneaza (sprijina) pleoapa inferioara. Aplicat la rasa Terra Nova, se poate usor identifica o cauza suplimentara: excesul de piele prezent in zona capului (un aspect care caracterizeaza majoritatea cainilor tip Mastiff). Pielea pleoapelor este mai carnoasa (devenind astfel mai grea) si este fixata intr-un ansamblu abundent de piele, ceea ce afecteaza buna functionare a tendonului si creind probleme in unele cazuri. Solutia este, de cele mai multe ori, de natura chirurgicala, dar rata de succes este foarte buna. In general, ectropionul se manifesta (sau se acutizeaza) odata cu inaintarea in varsta (dupa 6 ani).
Cherry Eye Este o slabire celei de-a 3-a pleoape. Spre deosebire de om, cainii au o a 3-a pleoapa pozitionata in coltul globului ocular (partea dinspre nas). In conditii normale, aceasta pleoapa nu este vizibila, dar, in conditii incomplet elucidate, se poate declansa un proces de „expulzare” a acestui tesut (de culoare rosu deschis) peste suprafata globului ocular. Fenomenul este nedorit pentru ca diminueaza campul vizual si da un aspect „ciudat” animalului. In functie de gradul de extensie al acestei pleoape se recomanda interventia chirurgicala, dar trebuie sa va documentati temeinic inainte de a va decide pentru aceasta. Un amanunt foarte important este ca acest tesut include si glanda Harder, glanda lacrimala importanta (produce aprox. 40% din volumul lacrimilor). Daca odata cu extirparea celei de-a 3-a pleoape se face si extirparea glandei Harder, un nou risc se profileaza: aparitia in timp a Kerato-conjunctivitei sicca (uscarea globului ocular). Deci cereti sfatul mai multor specialisti si documentati-va in ce masura interventia chirurgicala poate fi limitata invaziv.
Afectiuni cardiace
Stenoza sub-aortica. In camera situata in partea de jos a inimii, in partea stanga (ventriculul stang), valva aortica se comporta ca o supapa ce permite curgerea sangelui intr-un singur sens. Cand inima se contracta si pompeaza sangele in vasta retea de artere care strabate organismule, valva aortica se deschide, permitand astfel sangelui bogat in oxigen sa treaca din ventriculul stang in artera aorta. In intervalul dintre doua contractii cardiace („batai” ale inimii) alva aortica se inchide pentru a nu permite sangelui din artera aorta sa se intoarca in ventriculul stang. Stenoza valvei aortice consta intr-o ingustare anormala a acestei valve, care o impiedica sa se deschida cum trebuie. O data stenoza formata, inima trebuie sa faca un efort mai mare pentru a pompa sangele in artera aorta printr-un orificiu ingustat, determinand cresterea presiunii in ventriculul stang. Pentru a compensa acest efort suplimentar, musculatura ventriculului stang se mareste pentru ca inima sa poata pompa sangele mai puternic. Cu toate ca inima poate compensa stenoza valvei aortice pentru o lunga perioada de timp, pana la urma orificiul valvei aortice se ingusteaza prea mult astfel ca inima nu mai face fata acestui efort suplimentar. Aceasta conditie netratata poate conduce la insuficienta cardiaca. Cainii Terra Nova, cu nivelul lor mediu de activitate, pot trai in conditii destul de bune cu aceasta boala. Dar este foarte important ca ea sa fie diagnosticata si sa aveti in vedere evitarea eforturilor de amploare (inotul pe distante lungi, ori in ape prea agitate, alergarea in teren accidentat, joaca prelungita cu copiii). Specialistii americani opineaza ca rasa de caini Terra Nova este predispusa la aceasta boala. Stenoza sub-aortica are transmitere genetica si se declanseaza in jurul varstei de 3 saptamani. Poate fi identificata in cadrul unui consult medical de rutina prin prezenta unui „murmur” ce insoteste activitatea cardiaca.
Afectiuni ale tractului intestinal
Cistinuria. Cea mai obisnuita disfunctie congenitala a transportului aminoacizilor, este caracterizata de reabsorbtia tubulara diminuata si excretia urinara excesiva a aminoacizilor dibazici: lizina, arginina, ornitina si cistina. Un defect similar de transport exista in mucoasa intestinala. Deoarece cistina este cea mai putin solubila dintre aminoacizii naturali, excretia ei marita predispune la formarea de calculi renali, ureterali si biliari. Acesti calculi sunt responsabili pentru semnele si simptomele acestei afectiuni. Simptomele sunt: prezenta sangelui in urina, reactii la palparea flancurilor cainilor (semnaland dureri in zona), colici renale si infectie. In cazul acestei boli apa este un medicament. Orice specialist va recomanda, in fazele incipiente, consumul apei in cantitati marite, si aceasta masura se poate aplica relativ bine la cainii Terra Nova, intrucat ei solicita in mod natural apa in cantitati mari. Nu neglijati acest aspect si asigurati intotdeauna apa proaspata cainelui vostru Terra Nova, in vase supradimensionate, chiar daca, deseori, se va si uda din belsug cu excesul. Tratamentul se va stabili de catre medicul veterinar, in functie de gravitatea bolii.
POZE Caini Terra Nova
Articole pe aceeasi tema:
Terra Nova – Un caine pentru toata familia
Terra Nova – Agenda de dresaj
Terra Nova – Conditiile unei bune convietuiri
Terra Nova – Cum hranim un urias
Poze cu caini de rasa Terra Nova
Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS
0 comments to Terra Nova – Dosar medical succint