Trecutul rasei Mastino Napoletano este strans legat de cel al cainilor Molossoizi antici. Cel mai probabil Mastifful Tibetan, un caine masiv si foarte puternic folosit la vanatoarea animalelor periculoase, la insotirea caravanelor si la paza turmelor, a pasit odata cu grupurile umane pornite in marile miscari de migratie de la Est la Vest, ajungand in diferite etape istorice in zone ale Europei unde a evoluat sub influenta unor factori particulari. Fenicienii, popor de comercianti si de marinari indrazneti, este posibil sa fi adus cu ei pe corabii exemplare de Moloss de Epir, aclimatizand aceasta rasa in multiple zone ale bazinului mediteranean. Se spune ca stramosul lui Mastino Napoletano ar fi fost cainele preferat al lui Alexandru Macedon. Adnotari pe marginea campaniilor lui Cezar in Britannia (circa 55 i.e.n.) consemneaza ca trupele romane s-au confruntat cu exemplare canine imense crescute de triburile de celti, cel mai probabil molossi. Impresionat de forta dovedita si de curajul in lupta, Cezar a dispus capturarea unor exemplare pentru a fi duse la Roma, unde urmau sa lupte in arena cu alte animale salbatice.
Convingator in postura de gladiator, acest caine imens, neinfricat, cu o muscatura devastatoare a fost repede „inrolat” in legiunile romane care au purtat campaniile de expansiune ale imperiului. Conform relatarilor din epoca Mastifii „legionari” erau echipati cu hamuri de piele care aveau fixate pe spate si flancuri lame si zimti de metal. Acesti caini erau antrenati sa se strecoare fara teama pe sub caii de lupta pentru a le despica burtile, stavilind astfel atacurile cavaleriei. Calitatile sale de paznic extrem de strict cu teritoriul sau l-au promovat in rolul de caine de paza si aparare preferat de patricienii romani. Mozaicuri din epoca romana, descoperite in ruinele vilelor opulente din zonele sudice ale peninsulei italice, retin imagini ale unor caini cu osatura foarte puternica, musculosi, cu capete imense. Probabil ca in urma unor incrucisari intre molossii descrisi a rezultat Mastino Napoletano. In timp, rasa a cunoscut numeroase transformari, pastrandu-si totusi anumite caracteristici cum ar fi robustetea osaturii, trupul musculos, faldurile de piele din jurul capului si marimea craniului. In sudul Italiei, unde rasa a fost permanent perpetuata chiar si in mediul rural, dar fiind mai ales preferata familiilor nobiliare, Mastino Napoletano a fost crescut pe post de caine de paza si aparare, in special, dar a fost folosit si in rol de caine de vanatoare sau paznic si insotitor al turmelor. In anul 1897, reputatul profesor Errico Tecce specialist veterinar la Scoala Regala Veterinara din Napoli descrie cainele Mastino Napoletano ca pe un arsenal de forta util la vanatoare in confruntarile cu animalele mari si feroce, dar si la apararea turmelor de vite. El afirma ca Mastino este intotdeauna atasat si afectuos cu stapanul sau, iar la comanda acestuia poate ataca si sfasia totul intr-o clipa.
In vremurile moderne, numerosi infractori din temuta organizatie mafiota napolitana Camorra foloseau acesti caini ca pe niste bodyguarzi, eliminandu-le, prin antrenamente dure, orice urma de inocenta. Multa vreme rasa a fost necunoscuta in afara Italiei. Perioada dintre cele doua razboaie mondiale si criza economica inregistrata atunci au afectat foarte serios aceasta rasa de caini. Unul dintre cei care s-au implicat foarte serios in reconstituirea si revitalizarea rasei a fost Piero Scanziani (1908-2003), un reputat scriitor, jurnalist si om de cultura elvetian care a trait mult timp in Italia. El a intuit potentialul si tipicitatea acestei rase, initiind primii pasi in procesul de oficializare. Prima aparitie intr-o expozitie oficiala se inregistreaza la Napoli, in anul 1946. Cele 8 exemplare de Mastino Napoletano expuse nu s-au bucurat de un succes notabil, din cauza lipsei de omogenitate a trasaturilor distinctive. Au urmat ani de atente selectii si incrucisari controlate care au stabilizat rasa, aducand-o in reperele fizice actuale. Primele exemplare au ajuns in SUA in 1970, iar 3 ani mai tarziu lua fiinta Clubul Mastino Napoletano American. Odata cu cresterea popularitatii si a prezentei regulate la show-uri si expozitii, Mastino Napoletano s-a impus in atentia cunoscatorilor si specialistilor, astfel ca in anul 2004 reputata AKC a recunoscut oficial rasa pe care a incadrat-o in grupa cainilor utilitari. Astazi, Mastino Napoletano este prezent in foarte multe tari din intreaga lume, fiind o rasa dosebit de apreciata in rol de caine de paza.
Descrierea si intretinerea rasei
Durata de viata: 9-10 ani
Grupa: Working/Utility
Culoare: nuante solide gri intens (albastru), negru, negru-mahon (cu tenta roscata), caramiziu. Toate aceste culori pot prezenta variatii de intensitate (nuante). Unele exemplare sunt tigrate (tigrare inversa, pe fond negru cu insertii tan). Sunt admise marcaje albe pe piept, zona gatului, burta si pe capetele labelor.
Talia: mare
Naparlire: moderată
Inaltime: 61-79 cm
Greutate: 50-70 kg (masculii pot atinge destul de des 90 kg)
Mastino Napoletano este un caine de talie mare, masiv, viguros, cu un corp solid construit si muschi proeminenti. Trasaturile definitorii sunt osatura puternica si corpul acoperit cu piele abundenta, ce formeaza cute faciale profunde si falduri ample in jurul gatului. Are un cap mare, patrat, cu fruntea plata si ridata, cu un bot scurt, lat cu un nas mare si negru si buze groase care fac ca partea anterioara a gurii sa aiba forma literei „V” intoarse. Capul este acoperit de falduri de piele ce curg pe partile laterale pana la mijlocul gatului. Globii oculari, cu irisul in nuante inchise, sunt adanciti in orbite, iar pleoapele acestora atarna, lasand vizibila membrana interioara. Urechile sunt de marime medie, ascutite si atarnate natural. Multi proprietari prefera sa la cupeze, oferind cainelui un aspect si mai amenintator. Coada este lata la baza, de forma generala conica, potrivit de lunga. Blana este dispusa pe un singur strat, foarte subtire si are un par des, scurt, aspru, stralucitor.
Temperament si comportament specifice
Impresionant in imaginea de impact, Mastino Napoletano este de fapt un caine atent, linistit si echilibrat. Este foarte curajos in situatiile in care se implica, practic nu cunoaste teama. Este un caine inteligent, constient de forta sa, capabil de actiuni in forta cu adevarat periculoase, data fiind forta sa imensa. Nu este galagios, isi manifesta iritarea in faza ascendenta printr-un marait profund, sonor, intimidant. Acesti caini sunt toleranti cu copii, chiar iubitori, dar nu este bine sa fie sacaiti. Impresionant la un animal cu o alura amenintatoare de-a dreptul, Mastino Napoletano se dovedeste tandru cu stapanul sau. Este foarte atasat de familia sa, pe care va simti in mod natural nevoia de a o proteja fara a precupeti nimic. Este dominant cu alti caini si are nevoie de socializare precoce pentru a suporta alte animale in preajma sa.
Despre dresaj
Pentru ca este inteligent, acest caine nu este foarte dificil de dresat dar totusi este recomandat ca dresajul sa fie facut de o persoana cu experienta. Are nevoie de un dresaj bland, echilibrat, consecvent. Instructorul trebuie sa dovedeasca rabdare pentru a obtine rezultate finale bune. In stadiul de catel (la varsta junioratului) nu trebuie lasati sa faca mult efort, sa se angreneze in actiuni prea ample din punct de vedere al implicarii fizice, chiar daca dau semne clare ca au un surplus de energie pe care doresc sa il consume. Sistemul lor osos, cu o rata de crestere mare, dar si articulatiile si incheieturile trebuie protejate. In faza de caine adult va manifesta un regim de activitate redus, dovedindu-se mai degraba un caine sedentar. Trebuie totusi motivat si sustinut sa faca miscare, pentru a nu deveni supraponderal.
Ingrijire si sensibilitate la boli
Blana trebuie periata in perioada de naparlire, pentru a se indeparta parul mort. Pliurile de pe fata trebuie curatate periodic, folosind o solutie recomandata de medicul veterinar, pentru a nu se infecta. Mastino Napoletano este un caine care lasa bale, data fiind conformatia speciala a buzelor (foarte ample, atarnand in falduri). Trebuie curatati in jurul gurii zilnic, insistandu-se in aceasta operatie dupa mesele zilnice, pentru ca in zona pot sa ramana resturi de mancare. Mastino Napoletano nu suporta bine caldura excesiva (are nevoie de zone amenajate la umbra si de o atenta hidratare), dar nici temperaturile scazute (cand termometrul scade in jurul valorii de 0 grade Celsius). Pe timpul iernii are nevoie sa stea la adapost, in interiorul caminului. Totusi, nu este un caine de apartament. Locul ideal este pe o proprietate in care casa este inconjurata de o curte. In sezonul cald va patrula in jurul casei, implicandu-se in paza atenta a perimetrului.
Neo, asa cum este poreclit Mastino Napoletano, are cateva sensibilitati de ordin medical si boli specifice. Cea mai comuna afectiune este boala ochilor rosii („Cherry Eye”). Alte boli semnalate in cadrul rasei sunt: displazia de sold si cea de umar, ectropionul, entropionul, atrofia retinala progresiva, hipotiroidismul, cardiomiopatia, torsiunea gastrica si iritatiile/infectiile cutanate.
Concluzia noastra: Mastino Napoletano este un caine special. Urias, impresionant, amenintator in alura, dar afectuos si sentimental cu stapanul si familia sa, poate fi definit ca un animal al contrastelor. Prin forta pe care o inspira si prin loialitatea dovedita el ofera un inalt sentiment de siguranta posesorilor. Dar forta bruta de care este capabil si necesitatile de hranire si intretinere nu il recomanda orisicui. Necesita un stapan puternic si rational. Dincolo de orice este un urias care trebuie tinut sub control ferm, un partener devotat si loial, dependent de afectiunea partenerului uman, un „urat frumos” ale carui sentimente de atasament si dedicatie nu vor putea fi puse niciodata la indoiala.
Nume traditionale pentru cainii din rasa Mastino Napoletano:
Masculi: Alfredo, Amaretto, Arturo, Barbaro, Benito, Carro, Corleone, Dante, Dario, Draco, Enrico, Ferro, Fido, Gianni, Piero, Pietro, Rotto, Salvattore, Serafino, Spartacus, Tito, Umberto, Vitale
Femele: Adrina, Alda, Arabela, Bella, Betina, Cara, Carlotta, Fidelia, Fiorella, Fortuna, Gina, Giovanna, Marcella, Minerva, Pietra, Prima, Regina, Speranza, Terza, Trista, Verona, Zola
Articole pe aceeasi tema:
Mastino Napoletano – Ingrijire si afectiune
Mastino Napoletano – Bolile care il ameninta
Mastino Napoletano – Implicare si responsabilitate in dresaj
Mastino Napoletano – Hranirea corecta
Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS
0 comments to Mastino Napoletano - Caine de paza invincibil