Mastino Napoletano – Implicare si responsabilitate in dresaj

Posted by bianca On vineri, 25 februarie 2011 0 comments


Views





poza caine Mastino Napoletano debordand de energie Un Mastino Napoletano nu isi alege stapanul, dar o persoana trebuie sa aleaga in cunostinta de cauza un Mastino Napoletano. Acest caine care impresioneaza prin simpla aparitie are nevoie in primul rand de un stapan care sa-l iubeasca, sa-i arate ca este acceptat si integrat in familie, dar care sa fie totodata ferm. “Neo”, asa cum este poreclit Mastino Napoletano, este un caine mandru, increzator in forta sa, un luptator neinfricat, care impresioneaza si descurajeaza fara sa fie nevoie sa actioneze propriu-zis. Un exemplar de rasa pura, care a beneficiat de un dresaj corect, nu se va dovedi niciodata agresiv fara un motiv puternic, dar in cazul in care un imprudent il provoaca, ataca intotdeauna frontal, fara sa ezite. De asemenea, nu suporta sa fie umilit. Este deosebit de protector cu familia si foarte afectuos cu copiii pe care ii are in grija. Atentie insa, fiind un caine foarte masiv, in momentul in care isi arata sentimentele fata de micuti, de la care suporta aproape orice tip de "tratament", ii poate dezechilibra, iar acestia se pot rani. Care sunt trasaturile specifice de comportament ale unui Mastino si unde trebuie sa interveniti in dresaj? – iata intrebarea careia am cautat sa-i dam un raspuns in cele ce urmeaza:

poza caine Mastino Napoletano - Paznicul de netrecut Paznicul teritoriului

Dotat in mod natural cu exceptionale calitati pentru rolul de caine de paza si protectie, el nu paraseste niciodata teritoriul pe care il are in responsabilitate (casa si curtea), nici chiar in urmarirea unui agresor. In sudul Italiei, detinatorii acestor caini preferau sa tina in curte doi Mastino Napoletano. Un mascul, care se afla imediat in apropierea casei, pentru a nu permite unui potential intrus sa patrunda in interior, si o femela, care era libera tot timpul si care alerga in caz de alarma si ataca din spatele intrusului. Astfel, acesta era prins intre doua "focuri", fiind, practic, condamnat.

Calmul, dincolo de aparente

Starea de calm general pe care acest caine o afiseaza in mod obisnuit nu trebuie sa induca in eroare. In caz de necesitate acest colos trece la actiune cu o viteza si o forta de neinchipuit. Profund devotat familiei, el va interpreta scrupulos fiecare gest al noilor veniti si nu trebuie sa perceapa nici un fel de amenintare la adresa celor apropiati. Dincolo de orice gluma este bine sa evitati chiar si imbratisarile amicale puternice cu persoane pe care cainele nu le-a acceptat inca. Desi se dovedeste permisiv si afectuos cu cei mici din familie, fiti atenti la prietenii micutilor vostri care vin in vizita. Ei nu vor beneficia automat de acelasi tratament ca si copiii familiei, iar cel mai bine este sa nu lasati vigilentul Napoletano sa supervizeze joaca celor mici, pentru ca poate interpreta unele gesturi facute in joaca drept amenintari! Mai bine ar fi sa stea separat, supravegheat de unul din adultii familiei. Mastino nu latra mult si nici fara motiv, iar atunci cand atentioneaza emite un marait profund, cu rezonante ce pot infiora pe oricine.


poza caini Mastino Napoletano tavalindu-si stapana
Locul in interior

Chiar daca atunci cand este mic va face placere sa-l vedeti catarandu-se pe canapele, sau va bucurati sa-l tineti in brate in timp ce va relaxati in fotoliul preferat, imaginati-va totusi ca simpaticul catel va deveni cat de curand un colos ce poate depasi 80 de kg. Prin urmare obisnuiti-l sa aiba un loc al sau, pe care sa si-l pastreze. Acolo va fi refugiul sau absolut, locul unde niciodata nu va fi certat, pedepsit sau deranjat din somn (in perioada de crestere).

poza caine Mastino Napoletano impresionant Vectorii dresajului incipient

Dresajul si antrenamentul unui Mastino Napoletano trebuie sa se axeze din start pe elemente de obedienta, iar comenzile, la care cainele va fi invatat sa raspunda cat mai repede si neconditionat, trebuie sa fie clare si precise. Pentru a evita accidentele potential periculoase, in situatia in care un vizitator neatent patrunde fara incuviintarea voastra pe teritoriul sau, comenzi ca "Pe loc" si "Lasa" sunt extrem de importante. Mastino Napoletano, ca orice caine molossoid, are un nivel foarte ridicat de rezistenta la durere, iar daca va fi scapat de sub control nici macar ripostele dure ale celui atacat nu il descurajeaza! Fiti mereu siguri ca detineti controlul si v-ati asigurat pozitia dominanta in relatia cu Neo, nu acceptati numai dragostea lui, ci pretindeti respectul absolut si supunerea neconditionata. Mastino Napoletano nu trebuie dresat pentru paza si aparare, fiind suficient instinctul sau. Din cauza muscaturii devastatoare, este interzis antrenamentul cu manson efectuat de un stapan lipsit de experienta, fiind nevoie ca acest gen de pregatire sa fie condus de dresori calificati care au mai lucrat cu astfel de caini, si numai pentru motive foarte bine fundamentate.

Implicare constienta
Cu siguranta ca intre rasele de caini moderne se pot numara si unele cu grad de pericol mai mare decat cel reprezentat de Mastino Napoletano. Dar putini caini pot egala forta si determinarea unui “gladiator italian” scapat de sub control. Trebuie sa fiti profund si responsabil documentati si motivati cand va decideti pentru un caine din aceasta rasa. Din momentul cand cumparati un pui de Mastino Napoletano repetati-va ca acest caine nu este o jucarie si necesita o implicare afectiva si financiara deosebita.



Articole pe aceeasi tema:
Mastino Napoletano – Caine de paza invincibil
Mastino Napoletano – Ingrijire si afectiune
Mastino Napoletano – Bolile care il ameninta
Mastino Napoletano – Hranirea corecta


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Mastino Napoletano – Implicare si responsabilitate in dresaj

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO