Displazia de cot si cea de sold - Conform datelor statistice furnizate de ESAA (English Setter Asociation of America) rata de impact a displaziei de sold in cazul acestor caini de rasa este de aproximativ 24%. Procentajul este in scadere, dar cifrele comunicate sunt, totusi, ingrijoratoare. In acest sens fiti atenti la mentinerea unei greutati corporale optime la cainele vostru, pentru ca orice Setter Irlandez este pofiticios si va lua repede in greutate cand regimul de hrana este cotat in exces.
Hipotiroidism - Hipotiroidismul canin este cea mai comuna boala hormonala diagnosticata la acesti caini. Termenul hipotiroidism semnaleaza productia sub limita a tiroxinei, hormonul produs de glanda tiroida. Acest hormon este foarte important in controlul cresterii si dezvoltarii organismului si in mentinerea unui nivel corect al proteinelor, lipidelor si carbohidratilor in procesele metabolice ale organismului, fie ca vorbim de cel al unui caine sau al unui om. Boala se declanseaza la caini, cel mai adesea, intre 2 si 6 ani. Simptomele generale sunt cresterea brusca si aparent nejustificata in greutate, letargia si unele afectiuni ale pielii si parului (par subtire, prea fin, pierderea acestuia in cantitati mari, par gras, matreata, mancarimi). Mandria unui Setter Irlandez, bogata si aspectuoasa blana caramizie, va fi compromisa. Tratamentul clasic este accesibil si poate fi recomandat de orice medic veterinar, iar raspunsul la acesta este bun din partea cainelui. Toate semnele particulare ale bolii sunt reversibile dupa un tratament corect aplicat pentru o perioada de 4-6 saptamani.
Osteosarcomul - Cunoscut si sub denumirea de cancer osos este o forma de cancer care afecteaza relativ multe exemplare reprezentand rase de caini de talie mare si foarte mare. Primele semne sunt date de umflarea unui sau a ambelor picioare din fata, insotita de schiopatat. Diagnosticul este confirmat prin examen radiologic. Cel mai des, se produc rapid metastastaze si la organele interne. Pronosticul este slab, chiar si dupa interventie chirurgicala reusita si efectuarea chimioterapiei.
Boala von Willebrand – este una din putinele boli ereditare semnalate in cadrul rasei. In acest caz vorbim despre o boala a sangelui, care implica o dezvoltare anormala a trombocitelor si o modificare a capacitatii de coagulare.
Daca aveti un Setter Irlandez care prezinta sangerari spontane, mai usoare sau mai severe, iar in cazul ranirilor accidentale ori dupa operatii oprirea sangerarii se face mult mai greu decat in cazurile normale, este foarte probabil sa fie vorba de aceasta boala. Daca este vorba de ereditate, masura prin care se poate evita este de abordare a caniselor si crescatorilor cu o solida reputatie atunci cand va decideti sa achizitionati un pui de Setter Irlandez. Controalele sangvine preventive (dupa varsta de 6 luni) sunt de asemenea indicate. Bineinteles, in functie de gravitatea bolii, exista tratamente capabile sa ajute un animal afectat, dar, in general, in astfel de cazuri media de viata se diminueaza semnificativ.
Boala celiaca (enteropatia glutemica) - Este o afectiune a sistemului imunitar, declansata de ingestia glutenului alimentar, in care apar leziuni la nivelul intestinului subtire. Glutenul este o proteina de origine vegetala care se gaseste in cereale precum graul, orzul sau secara. Leziunile provocate la nivelul intestinului subtire afecteaza absorbtia normala a nutrientelor, in special a grasimilor, calciului si fierului. Nu se cunoaste cauza exacta care determina boala celiaca, dar cercetarile medicale din ultimii ani au identificat anumite gene care definesc o predispozitie crescuta pentru boala. Factorii de mediu, precum infectiile virale sau bacteriene, pot declansa diferite modificari la nivelul intestinului subtire in cazul cainilor cu predispozitie genetica. De aceea este foarte important sa va axati pe o hranire corecta, evitand hrana uscata cu un continut prea mare de cereale si prea scazut de carne. Sistemul digestiv al cainilor nu este conceput pentru o buna digestie a cerealelor, avand un intestin subtire prea scurt. Chiar daca un aport de fibre in hrana de caini este recomandat, procentajul nu trebuie sa depaseasca 4%.
Articole pe aceeasi tema:
Setter Irlandez – Caine de vanatoare elegant
Setter Irlandez – Hrana corecta, par frumos
Setter Irlandez – Cerinte in ingrijire
Setter Irlandez – Posibilitati in dresaj
Views
Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS
0 comments to Setter Irlandez – Afectiuni in cadrul rasei