Setter Irlandez – Cerinte in ingrijire

Posted by bianca On marți, 22 februarie 2011 0 comments


Views

poza caine Setter Irlandez la malul marii Cainele de rasa Setter Irlandez este un caine de vanatoare, foarte sociabil si exuberant, asemanator in mare masura in privinta temperamentului si caracterului cu Setterul Englez. Deseori, un astfel de caine este remarcat pentru gratia si eleganta siluetei, pentru miscarile „rafinate” etalate in deplasare, pentru frumusetea aparte a blanii lor lungi, matasoase. Luand in considerare blana lor deosebita dar si spiritul energic, deosebit de activ, acesti caini pot solicita o ingrijire suplimentara pe anumite etape ale activitatii lor specifice, dar in ansamblu se incriu in categoria cainilor cu nevoi de intretinere reduse. Exceptiile intervin atunci cand va decideti sa il folositi pentru calificarea sa de baza, aceea de caine de vanatoare. Pentru ca daca aveti experienta in astfel de activitati, stiti cu siguranta ca in campul de vanatoare pot interveni unele incidente cu impact fizic (zgarieri in lastarisuri, cazaturi la obstacole dificile, riposte ale animalelor incoltite, traversarea unor terenuri mlastinoase sau cursuri de apa), incidente care vor implica o munca de ingrijire mai amanuntita si mai consistenta. Iata, expuse mai jos, cateva indicatii cu caracter general privitoare la intretinerea unui Setter Irlandez:

poza caine Setter Irlandez murdar Necesarul de hrana

Oferiti cainelui doar cantitatea de hrana pe care se presupune ca trebuie sa o primeasca in raport cu varsta si regimul de activitate. Nu faceti uz de suplimente pentru ca un caine rasa Setter Irlandez ia usor in greutate. Acesti caini sunt expusi la displazia de sold si, ingrasandu-se peste media admisa, pot sa fie afectati mult mai usor de aceasta boala. Nu va hazardati sa-i oferiti carne cruda de la vanatul capturat. Este sfatul nostru, desi exista cateva opinii care vin in sprijinul acestei teorii. Dar probabilitatea infestarii reprezinta un risc real si nu va sfatuim sa riscati inutil, mai ales daca va folositi prietenul canin ca si caine de vanatoare doar ocazional.

Periajul periodic

Periati cainele vostru Setter Irlandez de 2-3 ori pe saptamana. Perieri suplimentare fata de aceasta frecventa se impun in cazul in care cainele s-a murdarit sau observati noduri si incalceli in blana. Din cand in cand, mai ales primavara, este nevoie de trimare pentru inlaturarea excesului de blana. Folositi balsam pentru par sau udati usor blana inainte de periere, pentru a evita ruperea firelor de par.

Picioarele

Pieptanati si trimati parul de pe partea posterioara a picioarelor si pe burta, acolo unde blana unui Setter Irlandez creste mai lunga, formand franjuri. In aceasta zona aveti de lucrat ceva mai mult, pentru ca deseori veti gasi diferite obiecte colectate din mediul exterior (crengute, scaieti, resturi vegetale, sau chiar sarme fine si aschii).


poza caine Setter Irlandez improvizand o cada de baie
Verificati starea pernutelor si tundeti smocurile crescute intre ele. Verificati cu atentie zona pentru a nu fi afectata de ciuperca, paraziti externi sau diferite iritatii. Acesti caini au gheare puternice, cu un ritm de crestere sustinut. Cand acestea au crescut prea mari, interveniti cu un cleste de unghii. Fiti atenti si blanzi, aceasta este o operatie delicata.

Dominatia

Tineti sub control vocal permanent cainele, chiar si atunci cand desfasurati activitati de toaletare. Ca orice caine si un Setter Irlandez va arata indispozitie la atingerea anumitor parti ale corpului (labe, burta, posterior). O vorba spune ca dresajul de obedienta dureaza cat dureaza viata cainelui.

poza caine Setter Irlandez rasfatat cumplit Fara sa apelati la gesturi brutale sau tonuri de voce prea aspre, insistati sa aveti controlul asupra activitatilor voastre. Este foarte important ca ceea ce decideti (si nu este, evident, daunator pentru caine) sa fie pus in practica, indiferent de atitudinea cainelui. Nu trebuie sa actionati pentru o victorie decisiva, imediata. Reveniti mereu pentru a va impune, insistati bland dar ferm, mentineti contactul fizic si, la final, „batalia” pentru pozitia de autoritate va fi transata in favoarea voastra.

Prezenta si contactul

Exersati cu cainele vostru zilnic pentru a-i da ocazia sa-si consume energia, aspect care il va ajuta sa ramana calm si echilibrat in restul timpului. Este si aceasta o forma importanta de ingrijire. Daca aveti un Setter Irlandez veti avea parte de un prieten afectuos si dependent de starea voastra de spirit. Chiar si cand nu aveti cea mai buna dispozitie pentru joaca, alergare sau diverse exersari, faceti efortul si iesiti impreuna la o plimbare mai lunga, chiar si folosind lesa. In principiu, aceasta rasa de caini nu este recomandata pentru viata in apartament, mai ales in absenta unor perioade consistente dedicate miscarii in aer liber. Ramas nesupravegheat, un catel Setter Irlandez isi va canaliza energia latenta in actiuni cu caracter distructiv, cum ar fi rontaitul pieselor de mobilier. De asemenea, destul de multe exemplare sufera de anxietatea de separatie.Articole pe aceeasi tema:
Setter Irlandez – Caine de vanatoare elegant
Setter Irlandez – Hrana corecta, par frumos
Setter Irlandez – Posibilitati in dresaj
Setter Irlandez – Afectiuni in cadrul rasei


ViewsDaca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Setter Irlandez – Cerinte in ingrijire

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO