Setter Irlandez – Caine de vanatoare elegant

Posted by bianca On marți, 22 februarie 2011 0 comments


Views





poza caine Irish Setter in camp Scurta istorie a rasei

Cainii din rasa Setter Irlandez au fost creati, incepand cu secolul al XVIII-lea, din incrucisari succesive intre diferiti Setteri (Gordon, English), Spanieli si Pointeri Englezi. Scopul a fost acela de a obtine un caine de vanatoare util in cautarea pasarilor de munte. Denumirea generica de Setter a fost atribuita in literatura unor caini inca din secolul XVII (Surflet&Markham, The Country Farme, 1616). Caini asemanatori au fost semnalati pe intreg cuprinsul arhipelagului britanic inca din secolele XV-XVI, deci nu putem vorbi de aceasta rasa ca despre una cu o linie de descendenta distincta si independenta. De altfel, frumoasa culoare maroniu-roscat care ii individualizeaza si care a facut ca rasa sa mai fie numita si Setter Rosu, a fost stabilizata de abia pe la sfarsitul secolului al XIX-lea, inceputul secolului XX. Pana atunci, desi in mare selectia fusese definitivata si se crease o distinctie a particularitatilor de ordin fizic si al aptitudinilor, existau multe exemplare de Setter Irlandez colorate diferit. Totusi, tendinta de a generaliza culoarea actuala exista in mod cert pe la jumatatea secolului XIX, asa cum consemna in lucrarile sale William Youatt, un reputat specialist in medicina veterinara, cand facea referire la acesti caini (el mai semnala si exemplare de culoare crem, sau cu pete albe si castanii).

poza caine Setter Irlandez obosit Cert este ca preocuparea pentru formarea si stabilizarea acestei rase de caini s-a nascut in Irlanda, in anii de inceput ai secolului XVIII. Cateva familii nobiliare irlandeze in care vanatoarea reprezenta o traditie de veacuri au initiat activitatile de constituire a acestei rase. Dintre initiatori istoria a retinut familia de Freyne (ai caror crescatori au intocmit primele evidente scrise ale selectiilor realizate in 1793), Lordul Clancarty, Lordul Dillon si Marchizul de Waterford. Primul standard al rasei a fost publicat de catre Irish Setter Club din Dublin in 1886. Cu foarte putine schimbari, standardul este valabil si astazi. La ora actuala inca mai exista dispute in SUA in ceea ce priveste culoarea standard acceptata pentru cainii din rasa Setter Irlandez (Irish Setter). AKC continua sa inregistreze in contul rasei si exemplare cu variatii coloristice. Dar, in principiu, pentru publicul larg s-a incetatenit perceptia conform careia un adevarat Setter Irlandez are blana in frumoase nuante roscate. Numele gaelic al rasei (Gaelica fiind limba oficiala a poporului irlandez) este Sotar rua (Setter rosu) sau Madra rua (caine rosu).

Descrierea si intretinerea rasei

Durata de viata: 12-15 ani
Grupa: Sporting (Gundog, caine de vanatoare)
Culoare: roscat, castaniu roscat, maroniu dens cu nuante roscate
Varietati: AKC recunoaste mai multe culori ale exemplarelor de Irish Setter
Talia: mijlocie spre mare
Naparlire: semnificativa
Inaltime: 63-69 cm
Greutatea: 24-32 kg

poza caine Setter Irlandez alergand pe camp Setterul Irlandez este un caine de talie medie spre mare, cu o tinuta zvelta, etaland suplete si eleganta naturala. Craniul este oval, usor bombat, cu o forma distinct alungita si fin modelat. Botul este lung, cu nasul mare, de culoare neagra. Ochii migdalati sunt plasati la distanta, au diferite nuante de caprui. Urechile sunt prinse in plan inferior, orientate spre spate, purtate pe langa cap. Setterul Irlandez nu trebuie sa aiba urechile prea mari, marimea lor trebuie sa fie intr-un echilibru dimensional cu marimea capului, si vor avea varfurile rotunjite. Blana este deasa, cu firul de par de lungime medie. Prezinta doua straturi, cu cel inferior fin, dens si bun izolant, iar cel exterior drept, matasos, formand franjuri pe partea superioara a urechilor, pe partea posterioara a picioarelor, pe piept, gat si burta. Coada este potrivit de lunga, cu varful usor curbat si este purtata lasata in repaus si pozitionata in prelungirea spatelui atunci cand cainele este in miscare sau alert. Cainele de rasa Setter Irlandez are nevoie de periaj periodic si trimare (pentru inlaturarea parului crescut in exces). De asemenea, se va taia parul crescut intre pernitele picioarelor si in interiorul pavilioanelor urechilor. Ghearele trebuie mentinute potrivit de lungi. Acest caine naparleste destul de consistent, mai ales la schimbarea sezoanelor. Starea de curatenie generala trebuie refacuta des, pentru ca este genul de caine activ, curios, dinamic si voluntar. Deseori, la finalul sedintelor de joaca si exercitii in aer liber, veti constata ca Setterul vostru a colectat voios in blana tot noroiul, praful si scaietii de pe terenul inconjurator (si ca a vizitat, intre timp, si 1-2 balti).


poza caine Setter Irlandez cu sapca
Temperament si comportament specifice

Setterul Irlandez este un caine inteligent, plin de entuziasm si energie, prietenos si foarte curios din fire. Este devotat stapanului sau, iar acesta, bazandu-se pe un dresaj corect executat, va putea construi o relatie foarte buna bazata pe coordonare si subordonare. Este un caine iubitor si permisiv in prezenta copiilor, desi iin raporturile cu cei de varsta foarte mica s-ar putea dovedi prea energic si ii va „tavali”. Daca beneficiaza de socializare precoce se comporta foarte bine fata de alte animale din gospodarie, desi relatia sa cu pisicile este mai problematica. Oricum, animalele mici care incearca sa se strecoare in raza sa de vizibilitate ii pot trezi instinctele de vanator. Strainii sunt semnalati prin latraturi sonore, dar vor fi repede acceptati. Din aceasta cauza nu este foarte bun in rol de caine de paza.

poza caine Setter Irlandez simpatic Un Setter Irlandez va fi foarte mandru sa vocalizeze din plin daca nu este educat sa se abtina. Deci, fara un dresaj corect, acesti caini pot fi foarte zgomotosi, beneficiind de o voce puternica, profunda. Au nevoie sa-si consume energia zilnic, pentru a sta linistiti in interior. Altfel isi vor dezvolta preocupari distructive. Un Setter Irlandez este genul de caine care adora sa aiba o ocupatie, nu este genul contemplativ. Chiar si in interiorul casei se va angrena bucuros in jocuri de mica anvergura care ii vor provoca inteligenta si abilitatile (gasirea unor obiecte, aportarea, urmarirea mingiei sau a jucariilor propulsate). Se poate adapta si la viata in apartament, dar are nevoie de sedinte de miscare in aer liber consistente, zi de zi.

Despre dresaj

Acest caine are resurse foarte bune pentru dresaj, fiind un caine inteligent, cu o intuitie foarte buna si o memorie generoasa. Reprezentantii rasei obtin in mod constant rezultate foarte bune la concursurile de agilitate si obedienta. Cu eleganta specifica si beneficiind de o musculatura excelenta, poate depasi cu usurinta diferite obstacole. Un Setter Irlandez ramane un caine de vanatoare performant si util, inca preferat de multi pasionati de aceasta activitate. Are un miros foarte fin, este rezistent, rapid si tenace si ponteaza destul de bine, in special la pasari. Poate fi folosit in orice fel de teren, fiind un foarte bun inotator. Pe timpul cat este inca un catel, sau la stadiul junioratului, cand va deplasati in aer liber pentru exercitii de dresaj si antrenament, nu uitati niciodata lesa. Orice Setter Irlandez va ramane mereu tributar nasului sau si foarte repede se va indeparta de voi daca prinde urma unui miros interesant. In astfel de momente se va dovedi „surd” si incapatanat, iar cooperarea dintre voi va suferi. Dresajul se va face pe tonuri blande, dar ferme si accentul timpuriu se va pune pe obedienta, in special comenzile „Vino”, „Aici”, „Stai”, „Sezi”.

poza caine Setter Irlandez luptand cu un prosopIngrijire si sensibilitate la boli

Calificativul general pentru rasa Setter Irlandez din punct de vedere al starii de sanatate este unul bun, acesti caini dovedindu-se rezistenti si etaland o foarte buna medie de viata (12-15 ani), peste media asociata taliei lor. Printre problemele semnalate periodic la diferite exemplare ale rasei se numara: displazia de sold, atrofia retinala progresiva, epilepsia, entropionul, hipotiroidismul, torsiunea gastrica, osteosarcomul, boala Von Willebrand, enteropatia glutenica (boala celiaca).

Concluzia noastra: Setterul Irlandez este un caine foarte potrivit in rol de animal de companie. Are un temperament foarte placut, etaleaza mereu o stare de spirit reconfortanta pentru ca se dovedeste vioi, afectuos, interesat si gata de actiune. Valentele pozitive ale comportamentului asupra oamenilor din jur au fost remarcate de mult in SUA si UK, astfel ca este deseori folosit pe post de „animator” in spitale, in caminele dedicate persoanelor in etate, in orfelinate. Placut, sociabil si devotat, va fi util oricand in rolul de caine de vanatoare, si chiar daca nu se va dovedi un caine de paza si aparare prea bun (in ciuda taliei mari), va fi un prieten al familiei minunat.

Nume traditionale pentru cainii din rasa Setter Irlandez (reproduse din gaelica, dar cu pronuntia aproximativa):

Masculi: Arkho (sacrificiu), Ardal (valoros), Canagan (pui de lup), Connery (fermier), Duffy (negricios), Felan (lup), Flanagan (roscat), Hogan (tanar), Lorcan (micul luptator), Madigan (catelus), Ahroon (dragostea mea), Mucree (inima mea)

Femele: Aurnia (doamna aurie), Cara (prieten), Emur (iute, rapid), Felim (frumusete), Fiona (loial), Keeva (minunata), Mayva (care aduce bucurie), Milish (dulce), Rianock (ca o regina), Seersha (prietenie), Trasa (putere, forta, tarie)



Articole pe aceeasi tema:
Setter Irlandez – Hrana corecta, par frumos
Setter Irlandez – Cerinte in ingrijire
Setter Irlandez – Posibilitati in dresaj
Setter Irlandez – Afectiuni in cadrul rasei


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Setter Irlandez – Caine de vanatoare elegant

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO