Setter Irlandez – Posibilitati in dresaj

Posted by bianca On miercuri, 23 februarie 2011 0 comments


Views





poza caine Setter Irlandez gata de joaca Pentru a intelege foarte bine aspectele ce tin de dresaj in cazul unui Setter Irlandez, este necesar, inainte de toate, sa intelegeti instinctele mostenite genetic de reprezentantii acestei rase de caini. Inainte de orice, un Setter Irlandez este caine de vanatoare. Rasa a fost creata pentru a lua urma pasarilor salbatice (cu predilectie) in teren montan, sa le identifice pozitia, sa o indice in liniste si apoi sa astepte ca vanatorul sa se apropie si sa ia initiativa. De aici desprindem aspectul ca, instinctual, un Setter Irlandez este genul de animal in mare parte autonom, care ia de unul singur cele mai multe decizii de actiune, isi „face treaba”conform simturilor sale si colaboreaza cu omul la „locul de munca”. Deci omul poate profita de pe urma actiunilor unui Setter Irlandez, dar nu-l poate transforma intr-un receptor pasiv al unor varii comenzi. Este nevoie de maleabilitate si prevenirea (limitarea) trasaturilor instinctuale.

poza caini socializand cu Setter Irlandez Background

Chiar in cazul in care nu folositi un Setter Irlandez ca si de caine de vanatoare, aveti cu adevarat nevoie sa parcurgeti cu el anumite exercitii de dresaj. Cainele trebuie sa-si insuseasca elemente de dresaj necesare in mediul urban, dresajul de interior, interactiunea sociala (socializare multipla). Pentru ca oricine iubeste cainii isi doreste un partener modelat comportamental, nedistructiv si adaptat social. Un aspect mai putin placut este acela ca, datorita unor incrucisari defectuoase produse de persoane prea putin responsabile prin deceniile 8 si 9 ale secolului trecut (mai ales in Europa), au rezultat destule exemplare de Setter Irlandez nereusite, ceea ce le-a creat o faima negativa de caini hiperexcitabili sau chiar prosti. Pata aceasta pe reputatia lor este in mod clar consecinta actiunii unor oameni, neavand nici o legatura cu posibilitatile reale de exprimare si calitatile acestor caini. Setterul Irlandez este un caine inteligent, cu multe resurse, atent, intuitiv, capabil de asocieri logice si cu o buna memorie. De fapt, este impropriu sa se pretinda ca un caine de vanatoare nu este cotat la valori inalte privind inteligenta. Genul acesta de caini au fost selectionati special pentru a coopera indeaproape cu oamenii in activitati cu inalt factor de risc, intr-un mediu dominat de multe elemente complexe, mereu in schimbare. Un Setter Irlandez se incadreaza foarte bine in tiparul general al numeroasei familii a cainilor de vanatoare. Dresajul acestui “irlandez elegant” poate sa va aduca multe satisfactii, mai ales daca dati dovada de abilitate, rabdare, gentilete si perseverenta.


poza caine Setter Irlandez pus la respect
Debutul

Primele exercitii de dresaj trebuie incepute devreme si focusul lor trebuie orientat in egala masura catre regulile vietii in interiorul casei si catre interactiunea buna cu alte animale existente in casa sau pe proprietate. Chiar daca sunt caini dedicati vietii in aer liber, nu va fi foarte dificil sa ii invatati sa se supuna regulilor specifice vietii in casa. Cateva exercitii de socializare de inceput pentru introducerea copiilor si a altor animale mici in atentia cainelui sunt iarasi binevenite. Fara a avea, in mod instinctiv, porniri violente in relatia cu alte animale (este „setat” sa se apropie de prada sa in liniste si sa o observe), totusi un Setter Irlandez are instinctele de vanator foarte puternice si nu se stie cand se va apuca sa urmareasca frenetic vreo pisica (sau un alt animal de dimensiuni mici).

poza caine Setter Irlandez in salt Particularitati

Primele comenzi care trebuie insusite in dresaj (si cele mai dificile in memorare pentru un Setter Irlandez) sunt „Aici-Vino!”, „Stai!”, „Sezi!” si „Asteapta!”. Caini curiosi, energici si deprinsi sa isi configureze independent actiunile, Setterii Irlandezi vor invata greu sa se supuna unor comenzi de dresaj cu impact restrictiv la acest capitol. De fiecare data cand nasul extrem de fin va prinde o urma interesanta, vor interveni momente dificile, pentru ca va simti o nevoie acuta sa urmareasca mirosul. Folosirea lesei in primele lectii este vitala (chiar si ulterior, pe parcursul vietii, cand va deplasati in spatii largi, neingradite si putin cunoscute). Iar comanda “Aici-Vino!” va fi “litera de lege”. Trebuie sa avansati incet, cu rabdare, sa treceti la o comanda noua dupa insusirea temeinica a celei anterioare si sa reveniti din cand in cand la exercitiile deja invatate, pentru reimprospatarea memoriei. Exercitiile de dresaj cu implicare fizica trebuie derulate atent, fara fortari, mai ales in primii doi ani de viata. Orice caine de talie mare se maturizeaza mai lent, iar sistemul sau osos nu trebuie supus unor eforturi prea mari in primii doi ani de viata, pentru consolidarea corecta a acestuia.

Metoda

Inainte de orice, persoanele care se ocupa de dresaj trebuie sa uzeze exclusiv de metode pozitive, sa foloseasca des recompensele (mici suplimente alimentare si mangaieri scurte). Metodele aspre, cu background negativ, chiar si tonul prea aspru al vocii nu duc la rezultate bune. Setterul Irlandez este un caine in egala masura inteligent si sensibil, elemente care pot constitui impedimente in dresaj daca apelati la varianta dura de lucru. Asa cum am mai spus, chiar si tonul vocii poate produce blocaje in raspunsul cainelui angrenat in dresaj. Cand pierd contactul afectiv cu stapanul (dresorul), cainii din rasa Setter Irlandez devin deseori duplicitari: pastreaza o aparenta de normalitate, de comportament linistit si supus, dar creaza suprize neplacute de fiecare data cand sunt scapati din atentie. Deci, fiti blanzi, insistenti si afectuosi cand va implicati in exercitii de dresaj cu acesti caini.



Articole pe aceeasi tema:
Setter Irlandez – Caine de vanatoare elegant
Setter Irlandez – Hrana corecta, par frumos
Setter Irlandez – Cerinte in ingrijire
Setter Irlandez – Afectiuni in cadrul rasei


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Setter Irlandez – Posibilitati in dresaj

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO