Mijlocul secolului al XIX-lea este perioada in care a luat nastere, in Marea Britanie, rasa denumita azi Airedale Terrier. Numele acestor caini este legat de valea raului Aire (dale=vale), din comitatul Yorkshire, aceasta fiind zona generica in care locuitorii clasei mijlocii, interesati in vanarea rozatoarelor acvatice (sobolanul de apa, nutria) si a unor pradatori de talie mai mica (vidra, jderul, dihorul, nevastuica), au incrucisat exemplare de copoi Otterhound si de Terrier Galez (Welsh Terrier). Cele doua rase care au stat la baza selectionarii acestui Terrier de talie mare (Airedale Terrier este cel mai mare caine din aceasta familie creat in Marea Britanie, motiv pentru care mai este denumit si „Regele Terrierilor”) au avut coloritul specific castaniu/negru, imprimand noii rase un pattern cromatic uniform si astazi. Prin incrucisarile dintre cele doua rase de caini s-a urmarit obtinerea unui animal de talie mai mare decat Welsh Terrierul, dar nu atat de solid si greoi ca si Otterhoundul, care sa pastreze blana aspra, puternic incretita, caracterul vioi si curajul Welsh-ului dar si tenacitatea sporita de un simt al mirosului deosebit de fin, calitati dovedite de Otterhound.
Pana la izbucnirea Primului Razboi Mondial, Airedale Terrier a fost folosit pe scara larga ca si caine de vanatoare (de multe ori si la vanatul de talie mare), dar calitatile sale deosebite au atras atentia militarilor in debutul zbuciumatului secol XX. Astfel, in 1901, locotenent-colonelul Edwin Hautenville Richardson, insarcinatul Armatei pentru instruirea cainilor-mesageri si de protectie, a pus bazele Scolii de Antrenament pentru Cainii de Razboi, in Shoeburyness (Essex, Anglia). Cei mai multi „recruti” de aici au facut parte din rasa Airedale Terrier. In anul 1904, in debutul conflictului ruso-japonez, ambasada rusa din Londra, la curent cu realizarile obtinute de locotenent-colonelul Richardson in munca sa, a solicitat in mod oficial ajutorul acestuia pentru a importa caini de razboi din rasa Airedale Terrier. In 1906 Politia Britanica a adoptat cativa caini pregatiti la Shoeburyness pentru a insoti ofiterii in patrule si a-i asista la interventiile impotriva infractorilor. Ambele conflagratii mondiale ce au urmat au pastrat in analele lor exemple de serviciu credincios prestat de caini din rasa Airedale Terrier, aceste patrupede canine dand dovada de impresionant curaj in insarcinari precum: caini-mesager, caini de paza la obiective, caini-sanitari (in serviciul Crucii Rosii, pentru gasirea ranitilor). Chiar si astazi, acesti caini sunt cei mai preferati dintre toate rasele in serviciul politienesc din Marea Britanie. Ultimele decenii au modificat usor profilul acestei rase, in sensul ca exemplarele Terrier Airdale sunt preferate in rol de animal de companie si de animal utilitar. Dar nu de putine ori silueta lor mandra si latratul sonor, in nota joasa (mostenire de la Otterhound) se remarca pe terenurile de vanatoare.
Descrierea si intretinerea rasei
Durata de viata: 10 - 12 ani
Grupa: Sporting
Culoare: castaniu/cafeniu cu o „sa” pe spate de culoare neagra/cenusiu-inchis
Varietati: engleza (standard) si americana (denumite si „Oorang” – exemplare mai masive si mai inalte, putand cantari pana la 55 de kilograme)
Talia: medie spre mare
Naparlire: moderată
Inaltime: 55-61 cm
Greutatea: 25-30 kg
Un caine cu talie inalta, avand corpul compact, robust, cu o musculatura pronuntata. Tinuta este mandra in mod natural si miscarea denota eleganta si fluiditate. Capul este lung si plat, cu ochi mici, de culoare inchisa, atenti si expresivi. Urechile relativ mici, in forma literei „V”, sunt prinse frontal, in plan cranian superior, cu linia de rasfrangere putin deasupra nivelului capului. Coada are si ea insertia ridicata, la capatul coloanei, este tinuta in mod obisnuit in sus si, ca un standard acceptat (dar nu obligatoriu), se taie (2/3 din lungimea totala). Alura corporala este specifica pentru Terrieri, sugerand forma patrata, cu mentiunea ca Airedale are picioare foarte lungi, care contribuie la impresia de eleganta etalata de caine. Picioarele din fata sunt drepte si apropiate, imaginea frontala a acestui animal fiind foarte compacta si uniforma. Blana este alcatuita din 2 straturi, cel inferior moale si des, iar cel superior aspru si ondulat, fara a fi cret.
Temperament si comportament specifice
Airedale Terrier este inteligent, alert si vioi. Ca orice Terrier, are un nivel de activitate ridicat, dar nu este galagios, ci, din contra, chiar tacut, uneori incapatanat, alteori jucaus. Este rabdator cu copiii si se ataseaza puternic de stapan. Are tendinta de a isi exprima dominarea in relatia cu alti caini, de aceea are nevoie de socializare timpurie. Accepta alte animale in gospodarie daca este obisnuit de mic cu ele. Este foarte curajos, dar nu manifesta agresivitate in relatia cu alte persoane. In prezenta strainilor ramane alert.
Are nevoie de exercitii fizice variate si de lunga durata, de aceea este recomandat persoanelor mai active, cu preocupari sportive. Este, generic vorbind, un caine de exterior, rezista bine la intemperii si la schimbarile climatice, prefera o curte larga, unde sa isi poata consuma energia. Se adapteaza destul de bine si vietii de interior daca beneficiaza de un program de miscare adecvat executat zilnic.
Despre dresaj
Se preteaza foarte bine la dresaj, fiind un caine inteligent si cooperant. Este curios din fire, competitiv si voluntar, cu o buna memorie si accese relativ rare de incapatanare (dar nu de ignorat). Obtine foarte bune rezultate la concursurile sportive canine, avand o foarte buna dispozitie pentru efort si o indemanare nativa de a depasi obstacolele si de a executa sarituri si salturi. Calitatile de caine de vanatoare au ramas nestirbite chiar si dupa decenii in care a fost preferat in rol de animal de companie, astfel Airedale Terrier se poate dovedi un partener foarte util la vanatoarea de vidre, jderi, iepuri, vulpi, mistreti, ursi.
Ingrijire si sensibilitate la boli
Blana unui caine din rasa Airedale Terrier nu necesita o intretinere elaborata, doar trebuie trimata de 2 ori pe an. Parul crescut pe fata (bot) se va ajusta periodic, pentru a elibera zona oculara. De asemenea, parul in exces crescut intre pernutele de la picioare se va scurta periodic. Principalele afectiuni semnalate in cadrul rasei sunt: displazia de sold, dermatitele si diferitele alergii, disfunctiile tiroidiene, torsiunea gastrica si problemele cardiovasculare.
Concluzia noastra: Caini eleganti si cu o expresie foarte serioasa, Airedale Terrier se dovedesc animale de companie dinamice, stimulative si placute. Jucausi si permisivi, tacuti si disciplinati, ei probeaza, la nevoie, un curaj nestramutat pus neconditionat in slujba stapanului. Caini frumosi, inteligenti si prea putin pretentiosi.
Nume traditionale pentru cainii din rasa Airedale Terrier:
Masculi: Andro, Astor, Buster, Berto, Clinton, Dixon, Denzel, Edgar, Freddy, Gordy, Homer, Igor, Jumbo, Karbo, Kent, King, Lancaster, Maestro, Marmaduke, Norton, Pendragon, Rondo, Ringo, Spider, Skkipy, Tito, Vivaldi
Femele: Andrea, Barbie, Carmel, Frannie, Gazelle, Harlo, Iris, Imelda, Kiana, Lissa, Madonna, Nirvana, Oksana, Odessa, Penelope, Sabrina, Sara, Venus, Wanda, Zircona
POZE cu Caini Airedale Terrier
Filmulete cu caini Airedale Terrier
Nume de caini Airedale Terrier
Articole pe aceeasi tema:
Airedale Terrier – Vorbind despre intretinere
Airedale Terrier – Regele la masa
Airedale Terrier – Despre sanatate si frumusete
Airedale Terrier – Implicare totala in dresaj
Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS
0 comments to Airedale Terrier – Un caine de vanatoare cu talente multiple