Dealtfel, exemplarele acestea popularizate astazi, cu excesul aproape comic de piele atarnanad pe corpul ferm si musculos, reprezinta o creatie a crescatorilor din Vest, dupa ce 200 de exemplare ale rasei originale au fost salvate de la exterminare din China dominata de comunisti, la jumatatea secolului trecut. Daca veti avea curiozitatea de a cauta imagini cu caini din rasa Shar Pei reprezentand standardul chinezesc realizate in provincia sudica Kwantung (Guandong), pe la inceputul secolului XX, veti observa (cu uimire, suntem convinsi) un alt tipar fizic pentru acesti caini, sensibil diferit. Astazi, cand se poate vorbi de o oarecare reabilitare a imaginii rasei pe taramul natal, localnicii diferentiaza clar varietatea vestica – pe care o denumesc “bot carnos” – de cea clasica (“bot osos”). Standardul vechi chinezesc are in vedere un caine la fel de atletic si de musculos, cu picioare lungi, piept larg, bot dreptunghiular cu muscatura larga si cu pielea grupata in falduri doar pe gat, ceafa si piept.
Ideea pe care dorim sa o subliniem este ca, in ciuda inteligentei recunoscute in cazul acestor caini, avem de a face cu o rasa cu caracter puternic, dominant, demonstrand adeseori incapatanare si, uneori, accese de violenta. Bineinteles, am enumerat acele caracteristici brute, necizelate, care se pot evidentia in absenta dresajului si a educatiei venite din partea stapanului.
Shar Pei sunt caini meniti sa “faca pereche” cu persoane puternice mental, inteligente si creative, ferme fara a fi dure, dominante, fara a deveni violente. Si, trebuie sa o recunosteti, am schitat un portret uman deloc neplacut, catre care multi tindem, dar in care destul de putini ne incadram.
Spuneam despre Shar Pei ca pot fi caracterizati in mod neconventional drept o “rasa capcana” si luand in calcul un alt aspect. Acesti caini sunt odihnitori. Nivelul lor de activitate in interior este scazut, sunt echilibrati, sobri in exprimarea sentimentala, atasati de familie, putin zgomotosi, rezistenti si de incredere. Evaluandu-i astfel, unii proprietari cred ca suma acestor calitati este suficienta pentru o buna convietuire, astfel ca renunta la dresaj. Dar, exact cand se asteapta mai putin, pot aparea probleme.
Fiind caini teritoriali, susceptibili cu strainii, ei pot sa se manifeste dur in situatia cand acestia patrund in “sanctuarul” familiei, chiar insotiti de un membru al acesteia. De asemenea, avand acea natura dominanta, se vor angaja foarte usor si cu o forta de temut in dispute fizice cu alti caini. Mai mult, odata cu trecerea lor spre maturitate, isi vor pierde toleranta pentru glumele si poznele copiilor (vorbim aici chiar de copiii familiei din care fac parte), in contradictie cu atitudinea din juniorat si vor reactiona ursuz cand vor fi deranjati din siesta (pentru ca sunt potoliti ca adulti, preferand adesea atitudinile contemplative).
Deci, daca indragiti un caine din rasa Shar Pei, este important sa va ganditi cu seriozitate si angajament la etapa dresajului.
1. Pentru ca aceste animale prefera postura de “rege” al familiei, primul pas este sa stabiliti clar “cine-i seful” . Va fi nevoie in cateva ocazii sa va bazati pe totala lui cooperare pentru a preveni escaladarea unor situatii neplacute si doar dominandu-l veti obtine aceasta;
2. Nu utilizati tonuri aspre ale vocii sau pedepse. De fapt, statisticile intocmite de asociatiile specializate in dresaj si comportament canin din SUA releva un amanunt foarte important: rata de succes a femeilor in dresajul cainilor din rasa Shar Pei este cu pana la 90% mai mare! De ce? O spun raspicat expertii americani: pentru ca femeile prefera tonurile mai calde ale vocii, sunt mai insistente si stiu cum si cand sa rasplateasca o fapta buna. Si nu suna deloc neverosimil…
3. Debutati cu exercitii de socializare la varste precoce. Deplasati-va des in parcuri si locuri de agrement in care este permis accesul cu animale de companie, acolo unde micul vostru Shar Pei poate cunoaste si interactiona cu alti caini. Temperati-i accesele dominante, intrerupeti imediat episoadele de incaierare, rasplatiti-l prompt atunci cand se joaca frumos cu alt catel;
4. Vorbiti des cu copiii de varsta mai mica din familie si explicati-le cum stau lucrurile cu “prietenul lor din China”. Aflati in cunostinta de cauza, ei vor invata cand si cum sa-l abordeze pe frumosul Shar Pei, evitand sa-l deranjeze in anumite momente de relaxare;
5. Folositi lesa si o zgarda solida atunci cand va deplasati impreuna in spatii publice, populate cu multi oameni si animale. Nu va bazati doar pe comportamentul lui disciplinat, se poate intampla sa fie provocat de un alt caine, sau agasat de o anumita persoana. Si in felul lui sobru, sigur si ferm, Shar Pei s-ar putea sa dea curs provocarii. A facut-o mai mereu timp de secole!
6. Ocupati-va personal de intretinere, hranire si de rezolvarea eventualelor problemele medicale de mai mica anvergura. Intr-o relatie normala, in care veti insista sa va respecte si sa va recunoasca intaietatea, acest caine se va atasa profund de voi. Chiar daca ochii lui infundati in orbite nu vor sclipi ca ai unui Mops (ca sa vorbim de un alt “chinez” celebru), afectiunea lui este solida. Daca va va simti preocupat de soarta lui, implicat in actiuni cu impact favorabil asupra sa, va coopera mult mai bine in dresaj si va raspunde mai prompt comenzilor si cerintelor voastre.
POZE cu Caini Shar Pei
Articole pe aceeasi tema:
Shar Pei – Caini polivalenti si exotici
Shar Pei – Echilibrul fragil al hranirii
Shar Pei – Probleme medicale de data recenta
Shar Pei – Grija pentru confort
Poze cu caini de rasa Shar Pei
Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS
0 comments to Shar Pei – Dresajul unui fost luptator