Shar Pei – Echilibrul fragil al hranirii

Posted by bianca On miercuri, 2 februarie 2011 0 comments


Views





poza caine Shar Pei servind aperitivul Asemenea majoritatii raselor de caini, cei din rasa Shar Pei prezinta o structura stomacala simpla impreuna cu un tract digestiv scurt. Mai mult decat atat, organismul lor nu produce in cantitati suficiente enzima amilaza, un compus al secretiei salivare cu un rol important in descompunerea amidonului in vederea digestiei complete. Avand in vedere aceste aspecte, daca aveti de ales intre integrarea in hrana cainelui vostru a proteinelor de origine vegetala sau a celor de provenienta animala, majoritatea crescatorilor cu experienta va sfatuiesc sa va decideti pentru cea de a doua varianta. In viziunea lor cainii de rasa Shar Pei hraniti cu produse continand proteine de origine animala sunt mai activi.

poza caine Shar Pei pui, asteptand semnalul pentru masa Cele mai importante 2 aspecte in organizarea meniului pentru cainii Shar Pei sunt: prezenta in hrana a nutrientilor traditionali din mediul original de provenienta (sudul Chinei) si echilibrul foarte bun al componentelor nutritionale de baza - proteine, grasimi si fibre.
Ca la orice rasa de caini, ingredientul principal al dietei trebuie sa fie carnea. Aportul de proteine trebuie sa se incadreze in valorile 22-26%, grasimile sa contribuie intr-un procent de cel putin 20% (dar nu mai mult de 25%), iar aportul de fibre nu trebuie sa depaseasca 4%.
Hrana cainilor Shar Pei necesita vitamine si minerale incluse zilnic in dieta. Este dificil de indicat sursa exacta a diferitilor nutrienti necesar a fi inclusi in dieta cainilor Shar Pei, pentru ca sunt destul de pretentiosi la mancare si unele exemplare pot accepta anumite produse, in timp ce altele le vor refuza sistematic. De asemenea, este stiut ca nu fiecare exemplar necesita acelasi aport de nutrienti in hrana zilnica. Procentajele si tiparul general difera mult in functie de o gama larga de factori, incluzand aici varsta, nivelul de activitate, sexul, greutatea, trecutul medical etc. De exemplu, daca aveti un caine Shar Pei extrem de activ – ceea ce nu se incadreaza in tiparul comportamental al rasei – s-ar putea sa fie nevoie sa-i administrati vitamina B complex. Oricum, decizia finala apartine in mod obligatoriu unui specialist veterinar.

poza caine Shar Pei: Caldura mare, dom'le!
Multi crescatori cu experienta sustin teoria prepararii hranei in casa in privinta acestei rase. Sa nu uitam ca, pana in urma cu 50 de ani, acesti caini cu radacini ancestrale erau hraniti doar cu produse semipraparate ori preparate din ingrediente naturale, iar adaptarea lor la hrana de caini comerciala nu s-a efectuat complet. Poate de aici rezida o explicatie pentru numeroasele alergii si complicatii de ordin dermatologic la care cainii rasei sunt expusi.

poza caine Shar Pei - Poza a la Churchill Dintre produsele native trebuie excluse fructele de avocado, cartofii, pestele oceanic, carnea de miel. De asemenea, este de notorietate numarul cazurilor de caini rasa Shar Pei cu reactii alergice la produse cu continut de proumb, grau, soia, gluten sau zaharuri. Totusi, in dieta lor trebuie sa includeti fibrele si carbohidratii, deci nu alegeti direct doar hrana fara cereale, pentru ca nu reprezinta o masura inteleapta. Observati cu atentie reactiile animalului la diferite tipuri de hrana si actionati impotriva eventualelor alergii folosind medicatia recomandata de un specialist. In timp, se va instala un echilibru, pentru ca nu este o solutie sa hraniti cainele dezechilibrat, doar in speranta prevenirii declansarii unor alergii. In acest scenariu problemele pot sa para (si vor aparea!) din alta parte.
Este ceva mai dificil – comparativ cu alte rase – sa alegeti o dieta echilibrata si care sa nu genereze probleme medicale (in special alergii) daca vorbim de cainii din rasa Shar Pei. Dar acest obstacol poate fi surmontat si, de ce sa nu o spunem, poate ca veti fi in situatia de a achizitiona un exemplar mai rezistent, pentru ca aspectele detaliate mai sus fluctueaza de la exemplar la exemplar.
poza caini Shar Pei - Mama grijulie Observatia atenta, reactia prompta la schimbarile aparute si permanenta consultare cu un specialist sunt elementele de ajutor care va pot salva din situatii neplacute. In privinta tiparului de hranire, specialistii recomanda ca tainul sa fie oferit in doua portii, dimineata (in jurul orei 8) si seara (nu mai tarziu de ora 18). O atentie deosebita se va acorda hranirii in stadiul de catel. Puiul de Shar Pei are o dezvoltare foarte rapida si este bine sa va concentrati pe echilibrul nutrientilor si nu pe sporirea cantitatii. Daca va lua prea repede in greutate, un caine junior va avea probleme cu dezvoltarea completa si armonioasa a sistemului osos (care va fi supus, in acest caz, unor presiuni suplimentare, nedorite) si a articulatiilor. De asemenea, fiti atenti la raportul hrana/anotimp. In principiu, in sezonul rece cainele desfasoara mai putine activitati, deci cantitatea de hrana trebuie ajustata, in sensul diminuarii ei, proportional, pentru a evita ingrasarea peste limitele normale. Exceptie de la aceasta regula fac exemplarele “par de cal”, cele cu parul foarte scurt (traditionale) care sunt expuse mai mult frigului, deci au nevoie de aceeasi cantitate de hrana pentru a acumula o cantitate suplimentara de grasime (dar tineti acest fenomen sub control !).

POZE cu Caini Shar Pei

poze caini de rasa Shar Pei


Articole pe aceeasi tema:
Shar Pei – Caini polivalenti si exotici
Shar Pei – Probleme medicale de data recenta
Shar Pei – Grija pentru confort
Shar Pei – Dresajul unui fost luptator
Poze cu caini de rasa Shar Pei


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Shar Pei – Echilibrul fragil al hranirii

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO