Cainii din rasa Setter Englez se regasesc in peisajul insulelor britanice incepand cu foarte mult timp in urma. Pentru ca nu exista date precise privind originea acestui caine, teoriile emise penduleaza intre descinderea din vechii caini de vanatoare cu par lung (cu Epagneul Continental ca punct de start) si incrucisari succesive intre varietati de Spaniel de talie mare si exemplare de Pointer. Chinologii autorizati au emis si alte ipoteze. Silueta sa eleganta, cu roba distincta se reliefeaza in numeroase gravuri englezesti realizate in secolul XVI, care au ca tema vanatoarea. Este cea mai raspandita dintre toate varietatile de Setter (Englez, Gordon, Irlandez Rosu, Irlandez Rosu cu Alb). Cel mai probabil, denumirea de Setter vine de la verbul „to set” care, in limba egleza, inseamna „culcat” si se regaseste in atitudinea acestor caini in campul de vanatoare. In momentul cand un Setter Englez simte vanatul are instinctul de a se aseza, dand astfel de stire vanatorului unde se gaseste tinta si evitand sa o sperie. Cunoscutul crescator si selectioner englez Sir Edward Lowcrack, folosind incrucisarea dirijata si o severa selectie a reusit, in decurs de mai multe decenii din secolul al XIX-lea, sa creeze, pornind de la un exemplar deosebit de valoros, o varietate de caractere foarte utile a Setterului alb Englez. O alta varietate, cunoscuta pentru agilitate in probele de concurs a fost creata de Parcel Llewellin. Aceasta rasa de caini a fost oficial recunoscuta de Kennel Club London in anul 1873, 5 ani mai tarziu fiind oficializata si de AKC.
Descrierea si intretinerea rasei
Durata de viaţă: 10-14 ani
Grupa: Sporting /Gundogs class
Culoare: alb-negru (blue belton), alb-portocaliu (orange belton), alb-galben (lemon belton), sau alb, negru si portocaliu (tricolour)
Talia: mare
Năpârlire: moderată
Înălţime: 61-68 cm
Greutatea: 25-30 kg
Cu talia sa mare, un caine din rasa Setter Englez iese usor in evidenta, etaland in egala masura forta si eleganta. Capul este lung si ascutit, avand stopul pronuntat, botul potrivit de lung, drept, tesit la varf. Nasul este negru sau maro inchis. Ochii acestui caine sunt potriviti ca marime, migdalati, caprui inchis. Urechile sunt prinse jos, sub nivelul ochilor, in spate, drepte si atarnate pe langa cap. Coada este de lungime medie cu varful usor curbat si purtata lasat sau ridicat pana la nivelul spatelui in miscare. Un element de certa frumusete il confera acestei rase de caini blana cu par lung, drept sau ondulat, matasos, mai bogat pe picioare, urechi, piept, abdomen si coada. Blana acestui caine trebuie tunsa sau trimata pentru parul imbatranit si periata cu periodicitate. Parul crescut intre pernutele de la picioare si din urechi, de pe interiorul oavilioanelor, trebuie indepartat periodic.
Temperament si comportament specifice
Orice Setter Englez, ca standard de rasa, se dovedeste prietenos, bland, sensibil, inteligent, sociabil. Sub aparenta unui echilibru odihnitor la un caine de talie mare, se ascunde o serioasa doza de energie si o vigoare greu de epuizat. Este afectuos si devotat stapanului, bland si prietenos cu copiii. Apetenta pentru paza a acestei rase de caini este scazuta, intrucat ii accepta usor pe straini, la fel, interactionand fara probleme cu alti caini sau alte animale din gospodarie.Este un caine cu o mare dispozitie spre activitate si pe care nu-l deranjeaza deloc sa aiba o „agenda incarcata”. Este recomandat persoanelor active, dispuse la efort si miscare in aer liber care isi pot face timp pentru caine. Ii place sa hoinareasca, sa faca plimbari lungi, sa alerge pe langa o bicicleta. Gratie firii adaptabile si sociabile poate fi tinut si intr-un apartament, dar fara asigurarea unei doze consistente, zilnice de miscare, se va transforma usor intr-un „demolator”. Cel mai bine, un Setter Englez se simte intr-o curte ingradita unde se poate misca in voie. Atentie insa ca ingradirea perimetrului sa fie serioasa, acest caine este foarte atras de evadari si calitatile fizice ii permit sa depaseasca obstacole impresionante!
Despre dresaj
Inteligent si sensibil poate fi usor de dresat, dar fundamental ramana un caine de vanatoare si prietenul tuturor din casa. In probleme de dresaj, cel mai bine se preteaza la cel specific vanatorii, fiind un foarte bun caine de aret. Cu adevarat polivalent, Setterul Englez stie sa-si adapteze cheta la terenul care i se ofera si la dificultatile pe care le intalneste. De pilda are rezultate bune atat la ses cu ocazia concursurilor de munca, cat si la concursurile de toamna la vanatul impuscat. Excelentele aptitudini de vanatoare practica fac Setter Englez o rasa de caini preferata de specialisti, cu precadere la cautarea potarnichilor ori a cocosilor de munte, a gastelor din mlastina, ori a becatelor. Comparativ cu „rudele” sale, Irlandezul si Gordonul, culoarea robei sale, suficient de luminoasa, ii permit de a fi preferat de vanatori pentru vizibilitate, iar fata de Pointer, o rasa de caini cu care se compara la nivel de aptitudini, suporta mai bine frigul si umiditatea.
Ingrijire si sensibilitate la boli
Din pacate, Setterul Englez este predispus, ca mostenire genetica, la afectiuni oculare severe ce duc deseori la orbire. Exemplarele cu fond dominant alb prezinta mai multe riscuri de a dezvolta diferite alergii, afectiuni ale pielii, displazie de cot si de sold. Alte probleme de sanatate cu impact semnificativ asupra rasei sunt hipotiroidismul si surditatea.
Concluzia noastra: Un „insular” autentic, Setterul Englez este un caine foarte sociabil, prietenos si cu o atitudine destinsa. Preocupat sa-si gaseasca o activitate, acest animal nu isi va consuma energia in dueluri cu alti caini si va porni direct de la premisa ca toti oamenii ii pot fi prieteni. Are in egala masura calitati excelente de cainde de vanatoare si de caine de companie, fiind extrem de convingator in oricare din aceste roluri.
Nume traditionale pentru cainii din rasa Setter Englez:
Masculi: Astor, Berto, Bosco, Chester, Clinton, Dixon, Denzel, Edgar, Hernando, Hunter, Jumbo, Karbo, Kermit, Kronos, Morris, Michelangelo
Femele:Amanda, Babsy, Cookie, Crystal, Francesca, Ginger, Gazelle, Hera, Iris, Lotta, Lucinda, Lorry
POZE cu Caini Setter Englez
Articole pe aceeasi tema:
Dresaj Setter Englez - sfaturi utile
Rasa Setter Englez - boli specifice
Intretinerea cainelui Setter Englez
Rasa Setter Englez – alimentatie corecta
Views
Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS
0 comments to Rasa Setter Englez - caini de vanatoare