Dresaj Setter Englez - sfaturi utile

Posted by bianca On marți, 6 iulie 2010 0 comments


Views





poze cu caini de vanatoare setter englezPentru a intelege foarte bine aspectele ce tin de dresaj in cazul unui Setter Englez, este necesar, inainte de toate, sa intelegeti instinctele mostenite genetic de reprezentantii acestei rase de caini. Rasa a fost creata pentru a lua urma animalelor mici in camp, pentru a le identifice amplasamentul, sa indice in liniste pozitia si apoi sa astepte ca stapanul sa se apropie si sa ia initiativa. Altfel spus, instinctual, un Setter Englez este genul de animal autonom, care ia de unul singur cele mai multe decizii de actiune, isi „face treaba”conform simturilor sale si colaboreaza cu omul la „locul de munca”. Deci omul poate profita de pe urma actiunilor unui Setter Englez, dar nu-l poate transforma intr-un receptor pasiv al unor varii comenzi. Sau nu fara un efort considerabil.

Dar daca nu folositi aceste animale pentru calificarea de caini de vanatoare, aveti cu adevarat nevoie sa parcurgeti cu el anumite exercitii de dresaj. Cainele trebuie sa-si insuseasca elemente de dresaj in activitatea urbana, de viata in interior si de interactiune sociala (socializare multipla) pentur a fi siguri ca aveti langa voi un caine cun un bun comportament, nedistructiv si adaptat social. Concluziv, pentru aceasta rasa nu se poate pune probleme de „a fi sau a nu fi” supusa exercitiilor de dresaj, aceasta reprezinta o obligatie. Ceea ce este important pentru persoana care se va ocupa de dresaj este sa inteleaga ca aceasta sarcina nu va fi una prea usoara.

poze caini de rasa setter englezPrimele exercitii de dresaj trebuie incepute devreme si focusul lor trebuie orientat in egala masura catre regulile vietii in interiorul casei si catre interactiunea buna cu alte animale existente in casa sau pe proprietate. Pentru ca sunt caini dedicati vietii in aer liber, va fi destul de dificil sa il invatati sa se supuna regulilor specifice vietii in casa. Cateva exercitii de socializare de inceput pentru introducerea copiilor si a altor animale mici in atentia cainelui sunt iarasi binevenite. Fara a avea, in mod instinctiv, porniri violente in relatia cu alte animale (este „setat” sa se apropie de prada sa in liniste si sa o observe), totusi un Setter Englez are instinctele de vanator foarte puternice si nu se stie cand se va apuca sa urmareasca frenetic vreo pisica pe care o constientizeaza ca pe o potentiala tinta.

Primele comenzi care trebuie insusite in dresaj (si cele mai dificile in memorare pentru un Setter Englez) sunt „Aici-Vino!”, „Stai!”, „Sezi!” si „Asteapta!”. Caini foarte energici si deprinsi sa isi configureze independent actiunile, Setterii Englezi vor invata greu sa se supuna unor comenzi de dresaj cu impact restrictiv la acest capitol. Trebuie sa avansati incet, cu rabdare, sa treceti la o comanda noua dupa insusirea temeinica a celei anterioare si sa reveniti din cand in cand la exercitiile deja invatate, pentru reimprospatarea memoriei. Exercitiile de dresaj cu implicare fizica trebuie derulate atent, fara fortari, mai ales in primii doi ani de viata. Cainii de talie mare se maturizeaza mai greu, iar sistemul lor osos nu trebuie supus unor eforturi prea mari in primii doi ani de viata, pentru consolidarea corecta a acestuia.

poza caine setter englez

Inainte de orice, persoanele care se ocupa de dresaj trebuie sa uzeze exclusiv de metode pozitive, sa foloseasca des recompensele (mici suplimente alimentare si mangaieri scurte). Metodele aspre, cu background negativ, chiar si tonul prea aspru al vocii nu obtin rezultate bune in cazul acestei rase de caini. Setter Englez reprezinta o rasa de caini cu o mare sensibilitate, care uneori poate constitui un impediment in dresaj. Asa cum am mai spus, chiar si tonul vocii poate produce blocaje in raspunsul cainelui angrenat in dresaj. Cand pierd contactul afectiv cu stapanul (dresorul), cainii din rasa Setter Englez devin deseori duplicitari: pastreaza o aparenta de normalitate, de comportament linistit si supus, dar creaza suprize neplacute de fiecare data cand sunt scapati din atentie. Deci, fiti blanzi, insistenti si afectuosi cand va implicati in exercitii de dresaj cu un caine din rasa Setter Englez.

POZE cu Caini Setter Englez

poze caini de rasa setter englez


Articole pe aceeasi tema:
Rasa Setter Englez - caini de vanatoare
Rasa Setter Englez - boli specifice
Intretinerea cainelui Setter Englez
Rasa Setter Englez – alimentatie corecta


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Dresaj Setter Englez - sfaturi utile

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO