Hrana Ciobanescului de Berna - calitate si consistenta

Posted by bianca On sâmbătă, 31 iulie 2010 0 comments


Views





pui caine ciobanesc de berna cu os In privinta hranirii, unii proprietari de caini din rasa Ciobanesc de Berna fac o greseala oarecum explicabila. Fiind caini de stana, montani, se presupune despre ei ca pot manca aproape orice fel de hrana disponibila in familie si ca nu sunt pretentiosi. Pentru a asigura alimentatia corecta si a evita greselile capabile sa altereze starea generala de sanatate a acestei rase de caini si asa destul de amenintata de boli severe, trebuie clarificate unele aspecte. Rasa Ciobanesc de Berna este o rasa dezvoltata in Elvetia, cu precadere in cantonul Berna. Locuitorii acelei zone s-au bucurat de-a lungul istoriei de un nivel de trai ridicat si de o certa stabilitate politico-militara. Mai mult, acest caine a insotit prin traditie cirezile de vite pe pasunile sub-alpine si mai rar turmele de capre si oi; hrana la o astfel de stana de rumegatoare mari fiind de calitate si disponibila in cantitati suficiente.

De asemenea, acesti caini au fost mereu considerati animale familiale, multe exemplare insotind cirezile pe timpul verii, dar traind in mijlocul familiei de apartenenta in celelalte 3 anotimpuri.
Astfel, alimentatia sa a fost mereu la cote inalte. Concluzia care se impune este aceea ca aceasta poza catel ciobanesc de berna cu mancare rasa Ciobanesc de Berna, pentru a beneficia de conditii optime de crestere si dezvoltare, necesita o hrana de cea mai buna calitate, monitorizata atent. Pentru exemplarele adulte, se recomanda hrana de caini uscata de tip Premium, in continutul careia principalul ingredient trebuie sa fie carnea. Contributia celorlalti nutrienti este bine sa respecte urmatoarele procente: proteine crude – cel putin 30%; grasimi – cel putin 20%; fibre naturale – cel putin 4%. Dieta de tip Premium este bine asimilata de sistemul digestiv al cainelui, mentine luciul natural si supletea parului din blana si micsoreaza pericolul declansarii torsiunii (dilatatiei) gastrice. O pre-tratare a hranei uscate, in sensul pastrarii acesteia (5-10 minute) in apa, pentru a se inmuia, reprezinta o alta metoda benefica in prevenirea declansarii torsiunii gastrice. Dar nu faceti asta decat inainte de masa principala, in rest este indicat pentru pastrarea sanatatii gingiilor ca animalul sa mestece boabele solide din hrana specifica. Hrana pentru cainii rasa Ciobanesc de Berna este recomandat sa se acorde in 2 tainuri zilnice, dimineata si seara (dimineata si la pranz daca vorbim de un animal care are indatoriri ca si caine de paza). Dupa fiecare masa este foarte indicat sa faceti o plimbare alaturi de caine, pe distante medii, la fiecare 5 minute antrenandu-l in sprinturi usoare.

Daca programul va este prea incarcat in anumite zile, sau starea vremii este nefavorabila, serviti-i cainelui portia zilnica intr-un cub Buster, un recipient special, in forma de cub, care ingreuneaza accesul la mancare, provocand cainele sa gandeasca si sa gaseasca solutii. Ritualul mesei va fi astfel, antrenant, implicand un minim de miscare. Acest accesoriu este disponibil la pet-shop.
Pentru un pui de Ciobanesc de Berna hrana aleasa trebuie sa ii permita un stadiu de crestere constant, usor progresiv. poza caini de rasa ciobanesc de berna hraniti cu morcovi
Aceasta rasa de caini inregistreaza un ritm de crestere incet si este foarte important sa nu permiteti o acumulare brusca in greutate la un catel, indiferent cat de pofticios si de activ se dovedeste. Altfel, ii veti supune incheieturile si sistemul osos la tensiuni si solicitari prea mari, total daunatoare.

Este bine sa consultati un medic veterinar pentru a sti care este varsta cea mai potrivita pentru un catel sa treaca la hrana de caine adult. In linii mari, procentele de continut nutritiv pentru catei de rasa Ciobanesc de Berna sunt: proteine=22-24%, grasimi=12-15%. Pentru o apreciere corecta a formei fizice generale, exista 3 metode: a cantarului, a portionarii corecte in ceea ce priveste hrana si metoda masajului. Un medic veterinar competent va va indica raporturi optime intre varsta unui catel, talia apreciata prin descendenta si varsta. La metoda verificarii prin masaj, primul pas este sa priviti micul catel; talia acestuia trebuie sa fie vizibila. Apoi, cu delicatete, masati-i flancurile, strecurandu-va palmele sub stratul exterior de blana. Daca, la o palpare usoara, puteti distinge conturul coastelor (fara ca acesta sa se profileze prea evident!), cainele este in buna forma. Daca nu, se impune o corectare a portiei de hrana si o suplimentare a timpului acordat exercitiilor fizice.
Tineti minte: un masaj periodic, efectuat, de exemplu, cu ocazia perierii, este foarte indicat in cazul acestei rase de caini. Astfel puteti identifica din timp anumite acumulari de tesuturi (noduli, tumori) la nivelul pielii, stiut fiind faptul ca aceste animale sunt expuse in grad mare cancerului de piele.

POZE Caini Ciobanesc de Berna

poze caini de rasa Ciobanesc de Berna


Articole pe aceeasi tema:

Ciobanesc de Berna – boli specifice
Ciobanescul de Berna in dresajul de agilitate
Ciobanesc de Berna – caine de paza
Intretinere Ciobanesc de Berna - etape de reflectie


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Hrana Ciobanescului de Berna - calitate si consistenta

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO