Cane Corso - Un caine de paza impresionant

Posted by bianca On sâmbătă, 31 iulie 2010 0 comments


Views





poza caine cane corso atent Scurta istorie a rasei:

Cane Corso este o rasa de caini straveche, cu radacini adanci in istoria antica a Italiei. Mai este denumit Mastiff Italian (aparenta fizica il include in imaginea generala oferita de cainii Mastiff, desi aici se incadreaza mai bine „ruda” sa Mastino Napoletano) si Cane di Macellaio (denumire siciliana, desemnand fostul sau rol de caine de pastor). In mod cert, stramosul acestui animal este masivul Molossoid folosit de vechii romani ca si caine de razboi sau ca si luptator in arena. Rasa, cu toate caracteristicile actuale, exista inca din secolul XIV, asa cum a ramas consemnat in diferite izvoare istorice, iar arealul de baza este zona de sud a Italiei. Initial, a fost un bun paznic al turmei (denumirea Cane Corso deriva din cuvantul „Cohors” care inseamna „paznic”, „gardian”) si un apreciat caine de vanatoare, intrebuintat la vanatul mare, dar si la extrem de populara (in Italia) vanatoare de bursuci. poza caini cane corso in apaDin perioada cand a fost folosit intens la vanatoare dateaza tendinta ca la exemplarele acestei rase de caini coada si urechile sa fie scurtate. Fiind un caine al „clasei de jos”, popularitatea sa a ramas scazuta chiar si in Italia, tara sa de origine, astfel ca la inceputul secolului al XX-lea acesti exemplare de Cane Corso mai puteau fi gasite doar in sud, in regiunile Puglia, Lucania si Sannio. FCI a adoptat rasa de caini Cane Corso relativ tarziu, in deceniul 7 al secolului trecut, iar primele exemplare au fost importate in SUA (statul New Jersey) de abia in anul 1987. Dar gratie eforturilor unor entuziasti sustinatori ai rasei, indicele de popularitate al cainilor Cane Corso a crescut constant. In octombrie 2009, comitetul director al American Kennel Club (AKC) a aprobat ca rasa Cane Corso sa fie complet eligibila pentru inregistrarea oficiala AKC din 1 iunie 2010 si, de asemenea, incepand cu 30 iunie acelasi an, acesti caini sa poata fi inscrisi la toate competitiile AKC ca membri ai grupei Working.

Descrierea si intretinerea rasei

Durata de viaţă: 10-12 ani
Grupa: Working
Culoare: negru, negru-roscat, castaniu, bej, albastru, gri-albastriu, tigrat (negru si castaniu/cafeniu), cu pete albe prezente pe piept, gat, falci si varfurile degetelor. Exemplarele deschise la culoare prezinta o masca neagra, distincta
Varietati:
Talia: mare
Năpârlire: nesemnificativa
Înălţime: 55-70 cm
Greutatea: 40-50 kg

poza caine cane corso in iarbaConsiderat un reprezentant al cainilor Mastiff, Cane Corso nu prezinta pielea cutata a acestora. Alura si forma craniului il aseamana cainilor Mastiff, dar acest urias iese din tipar gratie corpului musculos si atletic, sugerand agilitate si dinamism chiar in pofida taliei. Prin comparatie cu Mastino Napoletano, care sunt recunoscuti pentru forta si rezistenta, Cane Corso se evidentiaza prin viteza si agilitate. Capul este mare si lat, cu stopul bine reliefat si ochii rotunzi, medii, plasati la distanta. Nasul si buzele sunt negre, cu exceptia exemplarelor gri/albastre, la care aceste parti pot fi gri, de o nuanta mai inchisa decat blana. Urechile sunt prinse sus si orientate natural spre inainte, multi proprietari de caini Cane Corso preferand sa le taie scurt, pentru a le da forma unui triunghi echilateral, scurtand si coada la o treime din lungimea sa naturala. Corpul bine modelat, cu muschii reliefati, este lansat si bine proportionat, acoperit cu o blana foarte scurta, cu parul fin, foarte lucios si strans lipit de corp. Sunt caini rezistenti si putini pretentiosi, iubitori de caldura (descendenta sudica isi spune cuvantul). Blana acestor animale necesita doar un periaj ocazional.

Cainele-Nostru pe Facebook

poza caine cane corso in pat


Temperament si comportament specifice

Exista o dilema in ceea ce priveste analiza temperamentului unui caine de rasa Cane Corso. Este stiut faptul ca rasa a fost inclusa pe lista animalelor potential periculoase, iar forta si aparenta generala a acestor caini sustine conceptul, asta mai ales daca includem trecutul sau de luptator si de paznic de netrecut. Dar, privind dincolo de aparente, un Cane Corso este mai degraba tipul de caine echilibrat si calm, care isi foloseste forta doar in situatii extreme, si la solicitarea stapanului sau. De aceea este foarte important ca acesti caini sa nu fie detinuti de persoane cu fire violenta si care sa-i dreseze in acest sens. De fapt, acesti caini sunt retinuti poza caine cane corso cu fes si mai degraba tacuti, atasandu-se puternic de stapan si transformandu-se rapid intr-un paznic de incredere. Dar este nevoie de un stapan puternic, care sa fie capabil sa tina sub control acest animal si care sa stie sa se impuna. Reticent cu strainii, se va multumi sa-i tina atent sub observatie si se va mentine neutru fata de acestia odata ce vor fi acceptati de stapan sau familie. Cu o socializare timpurie si atenta, ajunge sa suporte bine alti caini si prezenta altor animale in jurul sau. Cainii Cane Corso se vor comporta minunat cu copiii cu care a fost socializati de mici, jucandu-se placut si activ cu acestia, suportandu-le chiar si actiunile mai brutale, intrucat sunt animale cu o toleranta foarte ridicata la durere. Devotiunea fata de familie este totala si teritoriul incredintat pentru paza va fi in maxima siguranta. Se intelege foarte bine cu oamenii, fiind inteligent si intuitiv (ca exemplu decorativ, rasa era preferata pe scara larga de prostituatele din sudul Italiei, care le apreciau afectiunea, loialitatea si eficacitatea in indepartarea clientilor nedoriti sau brutali). Acesti caini sunt mai dinamici si mai predispusi la miscare decat rudele lor cainii Mastiff, dar, odata incheiata plimbarea, se vor linisti, devenind aproape invizibili in interiorul casei. In primii doi ani de viata, cateii din rasa Cane Corso dovedesc un temperament foarte vioi si jucaus, suprinzand prin apetenta pentru tot felul de pozne.


Despre dresaj

poza catel rasa cane corso Cu dresaj si socializare efectuate de timpuriu si cu profesionalism, rasa de caini Cane Corso va oferi animale foarte cooperante si maleabile, adevarati uriasi gentili si supusi. Acest caine se dreseaza foarte usor, fiind inteligent si cooperant, mereu interesat sa indeplineasca cerintele stapanului. Dar este nevoie de fermitate, perseverenta si rabdare, pentru ca un Cane Corso este un animal cu personalitate, de care dau dovada mai ales masculii. Sunt dotati in mod natural cu instincte de paza si protectie dar este nevoie sa fie sub control si sa realizeze ca actiunea lor trebuie mai intai solicitata. Daca-si va urma doar instinctele si nu va beneficia de socializare si dresaj corect, acest caine puternic si impunator va denota tendinte agresive periculoase.


Ingrijire si sensibilitate la boli

Sunt destul de putin pretentiosi, in privinta intretinerii generale este bine de stiut ca nu suporta bine frigul. Bolile cu impact mai semnificativ asupra rasei sunt displazia de sold si cot, torsiunea gastrica, afectiunile pielii si problemele oculare.


Concluzia noastra: Ideal in rol de bodyguard inteligent si calm, acest caine va poate oferi o siguranta indiscutabila atunci cand se afla in preajma voastra. Nu uitati nici o clipa indatorirea pe care o aveti in a-l struni si tine sub control. Este un animal sincer, dar tacut si potolit. Va va arata lesne daca va respecta si vi se supune sau daca trateaza cu voi de la egal la egal. A doua varianta este nedorita, pentru ca daca ajunge sa ia unele decizii pe cont prorpiu, acest paznic plin de muschi poate crea usor situatii foarte periculoase.

Nume traditionale pentru cainii din rasa Cane Corso:

Masculi: Alcatraz, Brutus, Bomber, Badoglio, Centurion, Corrado, Druid, Erin, Falstaff, Ferrocio, Germanicus, Geronimo, Gladiator, Hannibal, Hercules, Malaparte, Noriega, Spartacus, Sumer, Terror, Umbro, Zapata.

Femele: Aruela, Attica, Barcelona, Brava, Bonanza, Carmina, Constanza, Cruella, Darida, Miranda, Nefertiti, Roberta, Ruanda, Samara, Serena, Stamina, Tosca.

POZE cu Caini Cane Corso

poze caini de rasa Cane Corso


Filmulete cu caini Cane Corso


Filme video cu caini Cane Corso

Nume de caini Cane Corso


Articole pe aceeasi tema:
Cane Corso - Adept al hranei pregatite in casa
Cane Corso - 6 pasi in ingrijirea unui urias
Cane Corso - Mic dictionar medical
Dresaj cu Cane Corso – Prioritatile primelor 6 luni


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Cane Corso - Un caine de paza impresionant

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO