Ciobanesc de Berna - caine de paza

Posted by bianca On sâmbătă, 31 iulie 2010 0 comments


Views





poza caine ciobanesc de berna pe campScurta istorie a rasei:

Masivul caine rasa Ciobanesc de Berna (Bernese Sennenhund) reprezinta mandria canina a Tarii Cantoanelor, Elvetia, reprezentand poate cea mai decorativa din cele patru rase de caini alpini (montani) selectionate si dezvoltate in acest stat din centrul Europei. Ca istoric, se pare ca rasa a fost obtinuta din incrucisarile succesive dintre rasele de caini ciobanesti native in aria Alpilor Helvetici si masivii caini Mastiff care insoteau trupele romane in calitate de caini de lupta si caini de paza. Denumirea deriva de la cantonul de limba germana Berna, zona in care reprezentantii acestei rase de caini au fost, prin traditie, crescuti de populatia nativa. Numele german Sennenhund este obtinut prin ligamentarea cuvintelor Senne (pasune montana) si Hund (caine). Acest animal a fost un constant insotitor al crescatorilor de vite care il foloseau la conducerea si paza turmelor, din primavara, cand urcau pe inaltele si bogatele pasuni alpine si pana in finalul toamnei, cand coborau in asezarile cuibarite in vaile adanci, ferite de intemperii, de la poalele masivelor muntoase. Un adevarat animal familial, cainele Ciobanesc de Berna pazea avutul si proprietatea, dar forta sa nativa era folosita de facto de catre proprietari, pentru ca adesea era folosit ca animal de tractiune, tragand carucioarele cu produse pe drumul catre piete si targuri. Veteran al Razboiului Civil American (Harrisburg), acest animal este foarte popular in USA, rasa a fost votata in anii ’80 de catre americani ca fiind cea mai frumoasa dintre toate rasele de caini, in cadrul unor sondaje televizate.


Descrierea si intretinerea rasei

Durata de viaţă: 8-10 ani
Grupa: Working
Culoare: Tricolor, cu fond negru completat cu dunga mediana alba a craniului prelungita intr-o lavaliera larga pe piept (albul finalizeaza labele) si cu insertii castaniu/roscat deasupra ochilor, marcand colturile gurii, conturul lavalierei pectorale, varful cozii si partea frontala a labelor. Unele exemplare prezinta o pata alba la baza si in spatele gatului, denumita „Swiss Kiss”.
Talia: mare
Năpârlire: semnificativa
Înălţime: 58-70 cm
Greutatea: 30-55 kg

poze caine rasa ciobanesc de berna de paza

Acest caine inspira forta prin aparenta corpului musculos, bine proportionat, cu pieptul puternic, picioarele lungi si spatele lung, drept. Capul este mare, lat la nivelul ochilor, botul este larg, specific cainilor Molossoizi. Ochii sunt de marime medie, caprui/inchis. Urechile sunt de marime medie, triughiulare, cu varfurile rotunjite, atarnate. Coada este lunga, stufoasa, purtata lasat, niciodata pe spate. Cainii au blana bogata, densa, dubla cu un strat exterior lung, des, moale, putin ondulat sau drept in ansamblu cu aparenta „cifulita” pe piept si la baza gatului. Un Ciobanesc de Berna va naparli destul de consistent, mai ales in perioadele specifice dictate de schimbarea anotimpurilor. Periajul saptamanal este binevenit pentru indepartarea parului mort si a mai calma nota „cifulita” a blanii exemplarelor cu parul ondulat.


Temperament si comportament specifice

Reprezentativ pentru tiparul comportamental al cainilor ciobanesti, cainele Ciobanesc de Berna este recunoscut pentru firea sa echilibrata. Calm si ponderat in reactii, sociabil si cooperant, acest caine se comporta foarte bine in preajma copiilor. Este un caine de munca, mereu gata sa raspunda insarcinarilor, rezistent si docil. poze caine ciobanesc de berna in zapada Cateii acestei rase sunt o bucurie pentru familie, intrucat sunt blanzi, foarte curiosi si cu un comportament chiar timid, atasandu-se foarte tare de cel mai afectuos membru al familiei. La maturitate, un Ciobanesc de Berna pare un caine greoi si incet in reactii, dar aceasta reprezinta doar aparenta. In fapt, acest animal este un muntean adevarat, care nu se grabeste in ceea ce intreprinde si isi face treaba temeinic. Nu se teme de animalele mari, fiind obisnuit sa conduca cirezile de vite dar necesita o socializare intensa pentru a tolera alte animale in gospodarie, intrucat este dominant, chiar trufas cu alte vietuitoare. Are nevoie de spatiu, de multa miscare si de activitati care sa-i consume energia si sa-i puna in valoare forta innascuta. Prefera climatele mai reci si decorul montan reprezinta arealul sau generic. Foarte potrivit pentru cabane sau case de vacanta dispuse la munte, chiar si izolate (dar locuite permanent!), intrucat poate dovedi bune calitati de caine de paza. Este atent la straini pe care ii semnaleaza si ii tatoneaza indeaproape, dar nu are tendinte agresive caracteristice. Nu este o rasa de caini cu tendinte spre latratul in exces.

Despre dresaj

Rasa Ciobanesc de Berna include animale inteligente si cooperante. In dresaj, se poate observa o usoara lentoare in insusirea exercitiilor, pentru ca acest caine este calm si nu se va grabi niciodata. Are insusiri innascute de conducator de turma si este foarte bun ca si caine de tractiune pentru mici vehicule pe roti, putand tracta usor copii de varste mici in plimbari. In fapt, acesti caini sunt folositi deseori in Statele Unite in deschiderea paradelor ocazionate de diferite sarbatori, tocmai in postura de caini de tractiune. Sunt docili si se conformeaza bine exercitiilor de dresaj pentru paza si isi insuseste temeinic dresajul de supunere daca se da dovada de rabdare si perseverenta de catre dresor. Activitatea de socializare decurge bine si acest caine poate deveni permisiv cu alti caini sau alte animale, desi masculii rasei sunt reticenti unii fata de ceilalti.

poze caine ciobanesc de tractiune

Ingrijire si sensibilitate la boli

Din nefericire, rasa de caini Ciobanesc de Berna are o rata de viata surprinzator de scurta in comparatie cu alte rase de caini, asemanandu-se in acest sens cu uriasul Irish Wolfhound. Expertii atentioneaza ca, desi recordul de varsta al rasei este de 15,4 ani, foarte multe decese sunt inregistrate in jurul varstei de 8 ani! Ca o medie de referinta, 10 ani reprezinta varsta la care proprietarii trebuie sa se raporteze atunci cand se gandesc la speranta de viata a cainelui lor. Aceasta rasa de caini este afectata de numeroase forme de cancer (cauza celor mai multe decese), Ciobanesc de Berna inregistrand o rata de aproape 50% la capitolul formelor de cancer cauzatoare de moarte fata de o medie de 27% la nivelul celorlalte rase de caini. De asemenea, maladiile sistemului osos si muscular au un impact mare asupra rasei (6% din cazuri, fata de o medie generala a raselor canine de 2%). Trist este ca afectiunile sistemului osos se declanseaza prea repede, dupa maturizarea completa, dar inainte de varsta maxim adulta. Astfel, s-au inregistrat numeroase cazuri de afectiuni ca: displazie de sold, ruptura ligamentelor incrucisate, artrita etc. in jurul varstei de 4,5 ani.

Concluzia noastra: Un caine calm si sigur ca un cont intr-un depozit dintr-o banca elvetiana. Afectuos, cooperant si harnic, acest voinic coborat din Alpii Cantoanelor face o foarte frumoasa figura in rol de animal de companie. Din pacate, uneori exemplarul ales chiar de la un crescator de incredere, se va dovedi fragil din punct de vedere a starii de sanatate si va necesita atentia si asistenta voastra si a unui medic veterinar.

Nume traditionale pentru cainii din rasa Ciobanesc de Berna

Masculi: Berto, Corrado, Chester, Dilbert, Denzel, Fredrik, Franco, Gordy, Gustav, Hernando, Igor, Jumbo, Karbo, Maestro, Marmaduke, Mannix, Nostromo, Othello, Pogo, Rondo, Rollo, Ringo, Zorba, Zantor, Zolan

Femele: Amanda, Carmel, Cassandra, Diva, Francesca, Felicity, Hilda, Herda, Irene, Jasmin, Kiana, Lotta, Lucinda, Melinda, Nerva, Odessa, Penelope, Sabrina, Svetlana, Tania, Ursula, Yolanda, Zelda

POZE Caini Ciobanesc de Berna

poze caini de rasa Ciobanesc de Berna


Articole pe aceeasi tema:

Ciobanesc de Berna – boli specifice
Ciobanescul de Berna in dresajul de agilitate
Intretinere Ciobanesc de Berna – etape de reflectie
Hrana Ciobanescului de Berna - calitate si consistenta


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Ciobanesc de Berna - caine de paza

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO