Chow Chow - Obstacole si solutii in dresaj

Posted by bianca On luni, 27 septembrie 2010 0 comments


Views





poza caine chow pui dormind pe jucarie Acest caine cu vointa puternica si dominat de o doza puternica de incapatanare are nevoie de un stapan in egala masura ferm si incapatanat. Cainii Chow Chow au un mod independent de a gandi si actiona si, daca veti ramane pasivi si nu veti cauta sa le impuneti propria vointa, vor ajunge sa isi asume ei pozitia dominanta in relatia exsitenta intre voi. Atunci cand sunt pui, Chow Chow denota in mod natural un comportament placut, echilibrat, simpatic, rareori distructiv sau necooperant. Apreciind felul lor placut si linistit de a se exprima in perioada de adolescenta, si cunoscandu-le puterea de caracter si nevoia de independenta, unii stapani prefera sa creada ca dresajul nu este necesar.

poza caine chow cu minge in gura Dar, pe masura ce creste si incepe sa intepreteze factorii mediului inconjurator conform propriilor sale perceptii, prioritati si interese, cainele adult din rasa Chow Chow va refuza autoritatea si va ignora comenzile de interdictie care, uneori, sunt foarte necesare sau se impun intr-o situatie limita. Dealtfel, stapanii de caini Chow Chow care au probleme de comportament sunt acei stapani care au esuat in munca de socializare si educare precoce cu animalul lor.
In cazul rasei Chow Chow este foarte important sa urmati un proces de socializare continuu (cu debut precoce), introducand cu regularitate in viata cainelui persoane straine, copii, alte animale si caini intr-un mediu diferit de cel al caminului unde s-a familiarizat. Socializarea cu copiii este foarte importanta in perioada junioratului pentru ca acest caine sa reactioneze bland si permisiv in preajma lor. Cainii Chow Chow au o infatisare foarte placuta care atrage copiii. Dealtfel multe persoane care nu au studiat rasa au impresia solida ca acesti caini sunt amuzanti, jucausi si sociabili prin definitie, doar pentru ca infatisarea lor ii face simpatici. Cel mai adesea nu se cunoaste (sau se ignora) faptul ca, la origine, Chow Chow au fost intens folositi la vanatoare, in haite foarte numeroase (vechii imparati ai Chinei, in perioada antica, intretineau chiar cateva mii de exemplare in canisele lor!). Mai mult decat atat, sunt caini cu o descendenta foarte veche, iar instinctele de supravietuire (care includ cele mai bune reflexe de lupta, la o adica) s-au fixat solid in matricea lor comportamentala.

poza caini chow de paza
Adevarul este ca acesti caini sunt calmi, retrasi, chiar taciturni, dar in momentele de iritare (cand sunt luati prin suprindere sau agresati ori provocati) sunt capabili de reactii foarte energice, debordand de forta si dovedindu-se redutabili luptatori.
Cel mai bine este ca, pentru dresajul de obedienta sa va adresati unui instructor (dresor) profesionist. Cu siguranta acesta va va spune ca un Chow Chow este un „elev” dificil si care-si va insusi mai greu regulile si va reactiona lent la orice exercitiu de dresaj, din pricina firii lui independente si a caracterului exclusivist, de caine solitar.

poza caine chow cu fetita Aspectul bun este ca, din momentul in care isi va insusi elementele cele mai importante de dresaj, cainele Chow Chow va deveni mai abordabil si mai vesel. In definitiv, firea lui este inchisa mai degraba din cauza problemelor de comunicare. Unii iubitori ai rasei din Regatul Unit au lansat o gluma pe seama acestor caini spunand ca ei nu numai ca vin din China, dar si inteleg numai limba chineza! Un caine Chow Chow care intelege ce asteptati de la el si ce i se cere sa faca va fi fericit sa duca la indeplinire atributiile lui pentru a putea fi apoi lasat in pace. Dresajul acestui animal nu este o sarcina imposibila, pentru ca in definitiv este un caine destul de inteligent, dar chiar cand ajunge bine dresat, sa nu va asteptati de la un Chow Chow sa repete aceeasi comanda sau acelasi exercitiu iar si iar. Rabdarea lui are limite destul de stranse. De aceea este foarte important ca la un astfel de caine sa i se imprime comenzile de baza si cele folositoare in anumite cazuri concrete, utile in colaborarea om-caine. Desi unii stapani entuziasti si foarte perseverenti au reusit sa isi invete cainii Chow Chow sa faca lucruri uimitoare (sa faca aport pentru obiecte utile, sa danseze, sa dea labuta in diferite moduri si situatii etc.) asa cum se consemneaza pe unele site-rui dedicate rasei, trebuie sa stiti ca acestea sunt exceptii agreabile de la regula si nu vor deveni niciodata regula in sine. Prin natura lor, cainii Chow Chow sunt retinuti, mandri, independenti, sobri in exprimare, reticenti si prudenti. Se comporta bine in rol de caine de paza, dar isi vor dramui dovezile de tandrete si se vor simti in largul lor doar in familie sau singuri, retrasi, in atitudini contemplative.

POZE Caini Chow Chow

poze caini de rasa Chow Chow


Articole pe aceeasi tema:
Chow Chow - Caine de paza decorativ
Chow Chow - O intretinere complexa
Chow Chow - Tiparul nutritional specific
Chow Chow - Boli si afectiuni curente


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Chow Chow - Obstacole si solutii in dresaj

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO