Cu o alura distincta, extrem de decorativi, cainii din rasa Chow Chow par a fi rezultatul unor incrucisari si selectii laborioase, axate pe criterii pur estetice. In fapt, rasa aceasta este una dintre descendentele directe ale cainelui ancestral. Apartinand marii familii a cainilor Spitz (caini primitivi), cainii Chow Chow au o istorie indelungata, care se pare ca a inceput in urma cu aproximativ 4000 de ani, in Mongolia (China Exterioara). Probabil descendenti ai unei rase stravechi, denumita Han Dog, acesti caini se regasesc in basoreliefuri vechi chinezesti, unde artisti necunoscuti i-au imortalizat participand la vanatorile imparatilor din primele dinastii. Legendele amintesc de un suveran care intretinea nu mai putin de 5000 de astfel de caini pe care-i folosea la vanatoare. Rasa a fost bine reprezentata in centrul si sudul Chinei, fara a ramane in posesia exclusiva a aristocratiei. Comerciantii apreciau blana bogata a acestor animale, ce constituia o marfa intens ceruta pe piata, iar carnea era consumata cu placere, mai ales in sud. Clasa mijlocie si cea de jos a folosit acesti caini mai ales in rol de caini de paza.
Fiind caini cu nivel de activitate redus, erau folositi in depozitele de materiale sau, mai des, pe slepurile si clipperele care se deplasau cu diferite incarcaturi pe raurile interioare din China. Numele sau poate avea o dubla ascendenta. Pe de-o parte, originea numelui este relationata cu un anume cuvant din dialectul cantonez, „chow” care se traduce si prin „carne” (cu referire la posibila destinatie culinara in cresterea acestor caini). Cel mai probabil insa se poate face trimitere la expresia „chow-chow” apartinand mai multor dialecte uzuale in China interioara, cu semnificatia de „marfa amestecata” sau „produse diverse”. Cainii erau tinuti in magaziile slepurilor pe durata curselor si intr-o astfel de magazie a fost transportat si primul exemplar, din Canton in Birmingham, Anglia, in anul 1880. Britanicii l-au primit cu bratele deschise, uimiti si incantati de particularitatile fizice distincte, mai ales ca acest animal purta cu sine si putin mister specific oriental. Foarte repede s-a impus ca un caine de lux, companion al clasei superioare, atat in Europa cat si peste Ocean. Unii cercetatori sunt de parere ca acest caine sta la baza aparitiei unor rase de tip Spitz asiatice si europene, cum ar fi Samoyed, Elkhound Norvegian, Pomeranian si Keeshound.
Descrierea si intretinerea rasei
Durata de viata: 10-14 ani
Grupa: Non-Sporting
Culoare: rosu (cu nuante de la auriu intens la roscat-brun), negru, castaniu, albastru (nuante mai deschise ori mai inchise de gri)
Varietati: cu par lung si cu par scurt (mai rare)
Talia: mijlocie
Naparlire: semnificativa
Inaltime: 46-56 cm
Greutatea: 20-32 kg
Un aspect de un exotism aparte, specific rasei Chow Chow, este culoarea gingiilor si a limbii. Cel mai adesea exemplarele cu descendenta pur-sange au limba si pigmentatia pielii in nuante de albastru-violet. Cainii acestei rase asiatice se mai individualizeaza si prin forma oarecum neobisnuita a picioarelor posterioare care sunt foarte drepte, fapt care ii confera un mers distinct, tantos. Labele acelorasi membre sunt mai degraba asemanatoare cu cele ale pisicilor, rotunde si relativ mici in anvergura. Chow Chow este un caine de talie medie, robust, cu un decupaj corporal patrat. Capul se evidentiaza in ansamblul corpului, fiind foarte mare, cu botul scurt si stop moderat. Nasul este cel mai adesea de culoare neagra, cu exceptia exemplarelor albastre care pot avea nasul de culoarea ardeziei.
Ochii sunt de mici dimensiuni, migdalati (ochi asiatici), plasati adanc in orbite, fapt ce ii limiteaza vederea periferica. Urechile sunt relativ mici in comparatie cu anvergura capului, de forma triunghiulara, rotunjite la varf si purtate erect. Coada scurta, cu blana bogata, este purtata in maniera specifica tuturor cainilor de tip Spitz, curbata pe spate. Blana este alcatuita din doua straturi, foarte deasa, cu firul lung, mai ales cel exterior. Aspectul standard al cainelui este pufos, cu o coama distincta in jurul gatului si pe ceafa, cu „pampoane” de blana pe partea posterioara a membrelor si cu „pamatuf” pe burta. Rasa prezinta 2 varietati, cea cu parul lung si bogat – cea mai des intalnita, si cea cu par scurt – mult mai rara, prezenta mai mult in China si Mongolia.
Temperament si comportament specifice
Chow Chow sunt caini curajosi, autoritari si linistiti. Nu sunt foarte sociabili, sunt independenti, echilibrati si cu o gandire proprie. In relatia cu alti caini si alte animale cainii din rasa Chow Chow isi exprima dominanta si caracterul foarte puternic, neinduplecat. Suporta bine copiii, dar sunt reticenti, rezervati si banuitori cu strainii. Un Chow Chow se ataseaza puternic de membrul dominant al familiei si isi va iubi „partenerii”. Chiar asa putem interpreta atitudinea generala a acestui caine in raport cu membrii familiei de care apartine, de colaborare egalitarista. Prieteniii familiei si strainii trebuie sfatuiti sa nu insiste in efortul de a se apropia de acest caine. Ei tebuie sa se pozitioneze intotdeauna frontal fata de acesta si sa astepte ca primele semne de acceptare sa vina din partea lui. Rasa are nevoie de socializare intensa cu alte animale si cu alti caini, in special cu cei de acelasi sex. In pereche, mascul-femela, relatiile sunt destul de echilibrate si permisive, pentru persoanele care doresc sa posede mai multe exemplare. Sunt caini contemplativi, independenti si maiestuosi, care prefera de obicei sa stea deoparte, in solitudine si sa observe fenomenele ce se petrec in jur. Va interactiona mai rar in joaca alaturi de alti caini sau catei, perioada caracterizata de o oarecare vioiciune fiind intre 1 si 3 ani.
Dincolo de aparenta pufoasa, decorativa, sunt caini puternici, cutezatori si neinduplecati. Nu este recomandat sa ignorati semnalele de respingere sau avertizare ale unui Chow Chow, pentru ca veti suporta consecinte neplacute, acesti caini dovedindu-se redutabili luptatori la nevoie, cu un background solid de caini de vanatoare. Se dovedesc, de asemenea, oponenti foarte duri in altercatiile cu alti caini, deci pastrati distanta atunci cand nu sunteti siguri de reactia unui caine din rasa Chow Chow. Important este ca nu au o natura agresiva si nu initiaza ei conflictele cu alte animale, dar pretind sa li se respecte caracterul solitar.
Despre dresaj
Rasa Chow Chow este una din cele mai dificile in privinta dresajului. Cunoscatorii raselor de caini plaseaza destul de jos acesti caini pe o scala a inteligentei, strict din punct de vedere a raspunsului la dresaj. Altfel spus Chow Chow este un caine destul de inteligent, dar individualist si independent. Pentru dresajul unui astfel de animal se recomanda persoanele cu experienta sau cele dominate de calm, autoritate si perseverenta. Fermitatea atitudinala trebuie sa domine in relatia cu un Chow Chow pe parcursul primului an de viata in perioada modelarii caracterului. Incapatanati si autoritari, acesti caini nu vor abdica in cazul in care nu vor identifica o persoana mai ferma si mai autoritara decat ei. Unii proprietari prefera sa cedeze in munca de dresaj cu acesti caini, pe considerentul ca teperamentul lor calm, echilibrat si ponderat nu le pune probleme. De cele mai multe ori este adevarat, Chow Chow fiind caini comozi si prea putin solicitanti pentru proprietarul lor, dar in episoadele lor de revolta ori de agresivitate, daca nu pot fi stapaniti, va fi dificil sa ocoliti consecintele neplacute.
Ingrijire si sensibilitate la boli
Exemplarele cu blana lunga au nevoie de un periaj regulat si intens, mai ales in zona gatului, pe burta si pe membre, acolo unde prezinta niste smocuri abundente. Cainii Chow Chow naparlesc destul de mult pe tot parcursul anului, iar procesul este sensibil accentuat in perioadele de schimbare a sezonului. Generic vorbind, sunt caini de exterior, bine protejati de blana lor impotriva intemperiilor. Aptitudinile de caini de paza ii recomanda bine pentru viata in curte, de unde poate supraveghea cu eficienta perimetrul. Dar, datorita calmului predominant al firii lor precum si gratie nivelului scazut de activitate fizica pe care il reclama, se preteaza bine si la viata intr-un apartament. Acesti caini nu suporta expunerea directa la soare puternic si, uneori, in verile calduroase, este util sa fie tunsi. De remarcat faptul ca, daca doriti sa apelati la tuns in mod periodic, pentru a imbunatati confortul termic al cainelui si pentru a lupta mai eficient impotriva parazitilor (care isi gasesc un adapost ideal in blana foarte deasa a stratului inferior) trebuie sa incepeti de la varste mici. Un Chow Chow pare a fi foarte mandru de blana sa si, chiar daca renuntarea temporara la podoaba ii face bine, cainele se va simti „golas” devenind mai artagos si ursuz. Dar, in timp, el se va obisnui cu interventia (recomandata de 1-2 ori pe an, cel mult). Cele mai intalnite boli in cadrul rasei sunt: displazia de sold si de cot, luxatiile patelare, dereglarile tiroidiene, afectiunile oftalmologice. Cererea mare de exemplare pentru rolul de animal de companie a facut ca procesul de reproductie si selectie sa scape de sub control, rezultand astfel numeroase exemplare cu defecte evidente sau purtatoare ale unor boli periculoase, mai putin specifice rasei.
Concluzia noastra: Impunatori, decorativi si echilibrati, cainii Chow Chow poarta cu ei misterul unei evolutii neintrerupte din vremuri imemoriale. Foarte atasati de stapani, acesti caini isi vor etala afectiunea discret, dar cu intensitate fata de persoanele care vor sti sa le inteleaga. Sunt companioni placuti si loiali, odihnitori prin atitudinea lor calma si contemplativa. Sunt buni caini pentru familie si vor fi permisivi cu copii prezenti in aceasta.
Nume traditionale pentru cainii din rasa Chow Chow:
Masculi: Argus, Bamboo, Bran, Bruno, Capo, Dragon, Gipsy, Han, Macao, Merlin, Ming, Shang, Tao, Triad, Timur, Zenga
Femele: Amy, Amber, Blu, Brandy, Dalida, Geisha, Gemma, Indra, Khali, Panda, Saffron, Vega, Velvet, Zarka
POZE Caini Chow Chow
Articole pe aceeasi tema:
Chow Chow - O intretinere complexa
Chow Chow - Tiparul nutritional specific
Chow Chow - Obstacole si solutii in dresaj
Chow Chow - Boli si afectiuni curente
Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS
0 comments to Chow Chow - Caine de paza decorativ