Saint Bernard - Cainele salvamontist

Posted by bianca On luni, 2 august 2010 0 comments


Views





poze caini saint bernard in munti Scurta istorie a rasei :

Cainii din rasa Saint Bernard se inscriu in marea familie a cainilor montani (caini de cireada) crescuti si dezvoltati in mod traditional in Elvetia. Ca si cainele Ciobanesc Elvetian, sau cainele Ciobanesc de Berna, numiti generic Sennenhund, si Saint Bernard a rezultat in urma incrucisarilor dintre cainii de talie mare folositi in Alpi de catre fermieri si crescatorii de vite cu Mastifii adusi de romani in aceasta zona ca si caini de lupta si caini de paza. Cu o descendenta care duce, conform opiniei specialistilor, catre Mastifful Tibetan, masivul Saint Bernard este astazi unanim recunoscut ca apartinand tipului canin Molossoid. Undeva in jurul anului 950, se pare ca rasa aceasta de caini s-a conturat aproape de reperele actuale, dar primele consemnari scrise insotite de picturi si desene relevante provin de la calugarii bernardini, in debutul secolului XVIII.
In Alpii Vestici, la granita dintre Elvetia si Italia, exista periculoasa trecatoare Bernard, loc in care sunt plasate, chiar si astazi, o veche manastire (Saint Bernard) si un refugiu (adapost) pentru calatorii si turistii care tranziteaza zona. Trecatoarea, numele manastirii si, in definitiv, al rasei de caini provin de la calugarul Bernard de Menthon, cel care, conform traditiei, a initiat contruirea primului refugiu pentru calatori in zona, pe la jumatatea secolului al XI-lea.
poza caine saint bernard cu ochelari

Calugarii de la manastirea Saint Bernard au folosit acesti caini puternici pentru a salva persoanele ratacite sau blocate de avalanse, aportul acestor animale si eficienta lor in actiunile de salvare ducandu-le faima foarte departe.
In galeria care cuprinde exemplarele cu adevarat exceptionale ale acestei rase de caini un loc special il ocupa Barry (Berry), un Saint Bernard care, intre 1800-1812 a salvat peste 40 de vieti omenesti (corpul sau este impaiat si expus la Muzeul de Istorie Naturala din Berna, iar o statuie ii este dedicata in Cimitirul pentru Caini din acelasi oras). Rasa poarta numele Saint Bernard doar din secolul XIX, inainte de aceasta cainii fiind recunoscuti sub diferite nume, ca: "Saint Dogs", "Noble Steeds", "Alpenmastiff", or "Barry Dogs".
Cainii rasa Saint Bernard de astazi sunt destul de diferiti fata de de cei din 1700. Intre anii 1814 – 1818, pe fondul unor ierni extrem de dificile, cu multe schimbari de temperatura, viscole si avalanse de mari proportii, au fost pierdute foarte multe exemplare folosite pentru reproductie, in actiunile de cautare si salvare numeroase initiate atunci. De aceea, incepand din 1850, rasa a fost ameliorata prin incrucisari cu caini de rasa Newfoundland adusi din colonia Terra Nova, obtinandu-se exemplare mai mari in talie si cu blana mai lunga.
In ziua de astazi, acesti caini sunt folositi mai rar la actiuni de salvare in Alpi (blana mai lunga nu mai este eficienta in teren inzapezit, intrucat ingheata si ingreuneaza miscarile animalului), si mai mult ca si animal de companie sau caine de paza. Saint Bernard reprezinta simbolul canin national al Elvetiei.


Descrierea si intretinerea rasei

Durata de viaţă: 8-10 ani

Grupa: Working (AKC)

Culoare: rosu cu alb, alb cu rosu, alb cu zobe dungate

Varietati: cu blana mai lunga si ondulata si cu blana cu firul mai scurt si aspru. Zonele albe: picioare, varful cozii, piept, gatul total sau doar ceafa, pata pe frunte si bot

Talia: uriasa

Năpârlire: semnificativa la schimbarea sezonului

Înălţime: 65-88 cm

Greutatea: 55-81kg

poza caine saint bernard tolanit
Saint Bernard este un caine de talie foarte mare, puternic, cu aspect patrat, musculos si viguros. Cel mai mare exemplar se pare ca a fost un caine numit Benedictine, care a atins incredibila greutate de 160 de kilograme, o o inaltime de 91 de centimetri si aproape 3 metri lungime (de la bot la varful cozii)! Capul este mare, lat, cu botul lung cat jumatate din lungimea craniului. Ochii sunt de marime medie, caprui inchis, iar pielea de sub ochi face cute atunci cand acest animal este in stare de alerta. Buzele sunt proeminente, cu colturile lasate, gura este foarte larga, specifica pentru cainii Molossoizi. Urechile sunt triunghiulare de marime medie, cu varful rotunjit si purtate lasate pe partile laterale ale capului. Coada este lunga si lata, atarnata in repaos si cu varful putin intors. Saint Bernard au blana dubla, cu par des care ii protejeaza impotriva frigului. Saliveaza in exces si uneori rasa este ocolita pentru ca lasa bale si necesita o atentie speciala din acest punct de vedere. Prefera mediul exterior si climatul mai rece, reactionand negativ la caldura in exces. Se recomanda periajul saptamanal, chiar mai des in perioadele de naparlire. Ochii trebuie verificati si curatati periodic.

poza caine saint bernard cu iepure

Temperament si comportament specifice

In general sunt caini echilibrati, non agresivi, inteligenti si cu un foarte bun simt al orientarii. De asemenea simtul olfactiv este peste medie. Au nevoie de miscare zilnica, in reprize generoase, de 40-50 de minute (de doua ori pe zi). In afara activitatii rutiniere sunt linistiti si apatici. Sunt animale permisive si nu intra de obicei in conflict cu alte animale sau alti caini. Sociabili si calmi, vor semnala prin latrat strainii, dar nu ii vor ataca neprovocati. Prin vocatie, acesti caini actioneaza instinctiv pentru salvarea oamenilor, nu pentru amenintarea lor. Fara a latra mult, sunt destul de buni in rol de caine de paza, in special pentru ca talia lor descurajeaza infractorii. Sunt afectuosi cu familia si jucausi atunci cand sunt tineri, actionand bine in rol de parteneri de joaca pentru copii. Singurul pericol in activitatea alaturi de copii vine din punctul de vedere al masivitatii acestor caini, de aceea copiii este bine sa fie supravegheati cand sunt in apropierea acestui caine puternic. Vizavi ce forta, este bine de stiut ca, in anul 2008, in cadrul unui concurs de forta canina, un exemplar de Saint Bernard a stabilit un record impresionant reusind sa traga o greutate de 2 tone!


Despre dresaj

Ca orice caini de talie mare, si cainii de rasa Saint Bernard au nevoie de socializare si dresaj debutate de timpuriu si purtate consecvent si cu fermitate. De mici, cateii trebuie invatati sa nu traga in lesa si sa se opreasca din activitate la comanda. Este usor de realizat ce dificultati de manevrare intervin cu aceste animale care pot usor sa atinga greutatea de 80-90 de kilograme! Exercitiile de dresaj nu sunt dificil de executat, pentru ca Saint Bernard este un caine inteligent, cooperant si calm. Doar o anume intertie in luarea deciziilor si comoditatea specifica rasei pot crea unele dificultati. De asemenea, este demn de luat in seama ca atunci cand sunt catei sunt deosebit de activi si pusi pe sotii.

poza caini saint bernard pui in cos


Ingrijire si sensibilitate la boli

Acesti caini inregistreaza o rata de crestere extrem de rapida. Spre exemplificare, producatorii apreciatei pelicule Beethoven 2, avand in roluri centrale o pereche de caini Saint Bernard, au avut nevoie, pe durata filmarilor, de peste 100 de catei pentru a ilustra evolutia in varsta a 4 catei care, in scenariu, erau puii acelui cuplu. Hranirea inadecvata sau exercitiile prea solicitante pot duce la grave deformari ale sistemului osos din cauza acestei particularitati de crestere.
Multe exemplare sunt predispuse genetic la displazia de sold si de cot. De asemenea, osteosarcomul (cancerul osos) are o incidenta semnificativa in cadrul rasei. Alte afectiuni specifice rasei: afectiunile oculare, epilepsia, alergiile si bolile de piele.


Concluzia noastra: Un urias bland si cu un capital imens de simpatie castigat gratie unei popularizari pozitive eficiente, cainele Saint Bernard este un foarte bun animal de companie. Dar, dat fiind faptul ca este o rasa de talie foarte mare, cu necesitati specifice, se recomanda doar proprietarilor bine documentati asupra acestor animale si cu experienta in ceea ce priveste cainii de talie mare.


Nume traditionale pentru cainii din rasa Saint Bernard:

Masculi: Aragon, Ariosto, Barry, Brutus, Centurion, Collosus, Goliath, Gulliver, Hercules, Othello, Mortimer, Shariff, Taurus,

Femele: Ava, Alpina, Anabelle, Brandy, Benedictine, Karina, Katiusha, Oprah, Nana, Natasha, Matrioshka, Tundra

POZE cu Caini Saint Bernard

poze caini saint bernard


Articole pe aceeasi tema:
Saint Bernard – Mic indreptar de viata buna
Saint Bernard – Cum dresam uriasul din Alpi
Saint Bernard – Hranirea puiului pana la 1 an
Saint Bernard – Radiografia starii de sanatate


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Saint Bernard - Cainele salvamontist

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO