Cele mai frecvente forme de cancer intalnite in cadrul rasei de caini Bullmastiff sunt:
• Hemangiosarcoma. Aceasta este o forma particulara, extrem de agresiva de cancer, originara in celulele endoteliale. Poate sa erupa in orice parte a corpului, dar cel mai des este identificata la nivelul splinei si a altor organe interne, iar decesul poate interveni fara prea multe semne prevestitoare. Uneori o masa densa, de mari dimensiuni poate fi simtita in abdomen, cand palpati cainele; simptome ca pierderi bruste de sange ca si slabiciunea accentuata sau lesinuri pot semnala o rupere a tumorii. In cele mai multe cazuri, chiar bolnav, un Bullmastiff nu tradeaza afectiunea, deci nu veti observa simptome care sa nasca ingrijorare. Cum sunt caini potoliti si mai putin activi la varsta adulta, identificarea bolii vine, cel mai adesea, prea tarziu. Extirparea completa, chirurgicala, a tumorilor la nivelul pielii (atunci cand tumoarea nu a afectat si alte organe) poate sa duca, unori, la prognoze bune. Cand tumoarea este localizata la nivelul organelor interne, prognozele pentru animal sunt foarte slabe.
• Limfosarcom. Aceasta este o altă forma agresiv de cancer care implică sistemul limfatic si afecteaza uneori, ficatul sau splina. Simptomele variaza in raport cu partea corpului invadata, dar cel mai adesea boala este detectata in urma inflamarii ganglionilor limfatici vizibila la nivelul gatului. Uneori chimioterapia, daca este bine tolerata de caine, da rezultate bune, dar in general prognozele sunt reticente in privinta sanselor de insanatosire.
• Tumori celulare de suprafata. Sunt tumori care se formeaza atunci cand celulele mastocitare, celule prezente in sange, se transforma brusc in celule canceroase, proces asociat de obicei cu raspunsul organismului unui caine rasa Bullmastiff la alergeni sau diferite inflamatii. Se identifica cel mai des in pielea sau tesuturile subcutanate, dar acestea pot crea metastaze si in alte zone (ficat, maduva osoasa, ganglionii limfatici). Cum cainii din rasa Bullmastiff sunt animale cu piele in exces in zona capului si gatului, tumorile pot fi observate tarziu. Alteori, aspectul lor beningn poate induce in eroare la o aspectare superficiala, dar trebuie tratate cu seriozitate. Excizia chirurgicala prompta insotita de o biopsie a tesutului reprezinta cea mai buna aparare. Eliminarea tuturor tumorilor duce, in general, la pronosticuri bune.
• Osteosarcomul. Cunoscut si sub denumirea de cancer osos este o forma de cancer care afecteaza relativ multe exemplare reprezentand rase de caini mari si foarte mari. Primele semne sunt date de umflarea unui sau a ambelor picioare din fata, insotita de schiopatat. Diagnosticul este confirmat prin examen radiologic. Cel mai des, se produc rapid metastastaze si la organele interne. Pronosticul este slab, chiar si dupa interventie chirurgicala reusita si efectuarea chimioterapiei.
POZE cu Caini Bullmastiff
Articole pe aceeasi tema:
Hrana cainelui Bullmastiff
10 pasi in viata alaturi de Bullmastiff
Rasa Bullmastiff - caini de paza
Rasa Bullmastiff – socializarea, o cerinta de prim ordin
Views
Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS
0 comments to Sanatatea cainilor din rasa Bullmastiff