Malamut de Alaska – caini de companie

Posted by bianca On luni, 12 iulie 2010 2 comments


Views





poze cu rasa de caini malamut de alaskaScurta istorie a rasei :

Istoria cainilor ca animale domestice traind alaturi de grupurile umane si cooperand strans la multe din activitatile acestora, pentru intretinerea comunitatilor, il include in primele randuri pe puternicul si decorativul caine din rasa Malamut de Alaska. Acest caine, cu aspectul sau general de caine-lup, dar departe de a fi o varianta imblanzita a lupului, probeaza prin ADN-ul sau o istorie „curata” de 4000-5000 de ani, putand fi incadrat, din punct de vedere genetic, in grupa cainilor primitivi care include toate rasele de caini Spitz. Denumirea acestei rase de caini vine de la tribul de nativi Malamut (Mahlemuits), raspanditi in nord-vestul Alaskai, reprezentanti ai poporului Innuit. Conform teoriei migratiei ce s-a derulat, in zorii umanitatii, din Europa, prin nordul extrem, pe fasia uscata expusa de ultima glaciatiune care unea Batranul Continent cu America de Nord, innuitii sunt primii oameni care au pasit pe acel nou continent si singurele animale domestice care ii insoteau erau acesti caini puternici cu ochi patrunzatori. Cainele Malamut de Alaska este un muncitor prin excelenta, un caraus si un caine de tractiune dovedind forta si rezistenta remarcabile. In mediul aspru si neprimitor al Cercului Arctic cainele Malamut de Alaska a tractat saniile cu oameni si provizii pe timpul peregrinarilor triburilor in urmarirea vanatului, a participat la vanatoarea de ursi albi si de foci alaturi de barbatii Malamut si a luptat cu diferite animale de prada care au amenintat firavele asezari umane. Profilul sau exceptional a iesit in evidenta in timpul Marii Goane dupa Aur care a bantuit teritoriul regiunii Alaska la finalul secolului al XIX-lea (Klondike Gold Rush, 1896). Colonistii sositi pentru a se imbogati au descoperit valentele de caine de munca ale acestei rase si au incercat, mai apoi, sa obtina prin incrucisari succesive, exemplare ameliorate. Dar, in principiu, rasa a ramas distincta si nealterata, gratie bagajului sau genetic foarte vechi si puternic. Multi necunoscatori fac confuzie intre cainii Malamut de Alaska si cainii Husky Siberieni, dar deosebirile sunt in egala masura numeroase si semnificative. Nu este un caine destinat curselor sportive (de sanii), ci este un muncitor predestinat, harnic, rezistent si razbatator. Inca este destul de folosit la tractarea saniilor in comunitatile care traiesc in preajma Cercului Arctic, dar este mult mai preferat in calitate de animal de companie.

Descrierea si intretinerea rasei :

Durata de viaţă: 10-13 ani
Grupa: Working
Culoare: de la alb la combinatii de gri, gri-inchis, negru si roscat (cu zone albe pe abdomen, membre si bot)
Varietati: Talie normala/Talie uriasa. Unii crescatori selectioneaza cainii de talie mare – Giant Alaskian Malamute (54-56 kg), dar acestea nu sunt in conformitate cu istoricul si ascendenta naturala a rasei
Talia: mare
Năpârlire: semnificativa
Înălţime: 60-66 cm
Greutatea: 36-40 kg

poze caini de companie malamut de alaska

Malamut de Alaska este un caine de talie mare, musculos si cu o constitutie robusta, cu membre puternice cu picioare bine legate terminate in labe late care le permit sa se deplaseze pe zapada fara sa se afunde in ea. Capul este lat, usor rotunjit intre urechi, botul apare pregnant, mare si puternic iar nasul poate fi alb, negru sau maroniu. Ochii sunt migdalati, de marime medie, caprui deschis. Acest caine are urechile mici, triunghiulare, distantate, cu varfurile rotunde si ridicate. Ca toate rasele de caini Spitz, coada este potrivit de lunga, stufoasa si purtata pe spate. Blana este dubla, cu un prim strat pufos des de max 5cm, si un strat exterior format dintr-un par aspru, gros, foarte des si mai lung in partea posterioara a corpului. Cainele Malamut de Alaska naparleste consistent in perioadele specifice si, cum este predestinat unui climat mai racoros, pierde in mod regulat par in zonele mai calde unde este aclimatizat de proprietarii sai. Periajul saptamanal reprezinta o prioritate in cadrul acestei rase de caini. Imbaierea nu se recomanda foarte des, blana acestor caini mentinandu-se curata pentru o lunga perioada. Vara, este ideal ca aceste animale sa aiba posibilitatea sa se racoreasca inotand. Iarna se bucura enorm de zapada, cum este si normal dealtfel. Este un caine foarte rezistent, energic, inteligent, dar poate fi incapatanat, dominant, cu o gandire proprie.

Temperament si comportament specifice :


poze caine de rasa Malamut de AlaskaPrin natura sa, acest caine se dovedeste afectuos si devotat stapanului, prietenos si dispus la joaca atunci cand se afla in preajma copiilor. Malamut de Alaska originar era genul de caine care „bantuia” liber printre corturile tribului atunci cand nu era angrenat intr-o activitate distincta, deci interactiona des cu membrii comunitatii, mai ales cu copiii. Este prietenos chiar cu strainii, nefiind din aceasta cauza un bun caine de paza. Se intelege bine cu alti caini intrucat este predestinat pentru a lucra in echipa, acolo unde se formeaza ierarhii, la fel ca in cazul haitelor de lupi. Uneori, masculii pot fi agresivi in prezenta altor caini de acelasi sex. Are nevoie de socializare timpurie cu acele animale cu care va convietui si apoi le va integra fara probleme in universul sau. Sunt animale carora le place foarte mult sa sape si o vor face cu frenezie, putand sa va ruineze gradina! Nativii Malamut acordau acestui caine o mare libertate de decizie, bazandu-se pe inteligenta lor, pe memoria solida si pe spiritul de initiativa dovedit in mod nativ de cainii acestei rase. Se spune ca, atunci cand erau constituiti in atelaje care trebuiau sa se deplaseze pe anumite trasee, invatau extrem de repede itinerariile optime si le puteau parcurge fara nici o interventie din partea conducatorului uman de atelaj. Atunci cand traiesc in pereche sau in numar mai mare, isi vor stabili foarte repede o ierarhie interna. Cainele Malamut de Alaska nu este un animal zgomotos, va latra rar si, uneori, va vocaliza cu urletul profund, impresionant, propriu lupilor si sacalilor.

Despre dresaj :

Chiar daca este prietenos acest caine este si incapatanat, cu o gandire proprie. Acest aspect presupune ca exercitiile de dresaj trebuie conduse de o persoana cu experienta care sa intelegea caracterul acestui animal. Structural, acest caine nu a fost obisnuit sa-si insuseasca prea multe elemente de dresaj in afara celor care au tinut de disciplina constituirii atelajului si, partial, comenzi de coordonare in cadrul vanatorii. Aceasta nu sugereaza ca un caine Malamut de Alaska nu poate invata orice alte elemente de dresaj. Sunt caini inteligenti si au o foarte buna intuitie, dar sunt obisnuiti sa invete ceea ce vor si, mai ales, cand vor. In mod clar acesti caini de rasa nu sunt recomandati persoanelor fara experienta. Pentru rezultate bune trebuie sa beneficieze de un dresaj ferm, echilibrat, consecvent, destul de variat caci sunt dotati pentru a rezolva probleme. Malamut de Alaska este un caine care gandeste si calmul sau glacial mascheaza o perspicacitate semnificativa. Poate urma si trasee de agilitate chiar daca nu va fi cel mai bun.

Ingrijire si sensibilitate la boli :

Rasa Malamut de Alaska este descrisa ca fiind una rezistenta, fara probleme mari de sanatate. Bineinteles, stramutarea a numeroase exemplare din mediul lor natural a creat unele dificultati si complicatii, dar, statistic vorbind, sunt caini puternici si sanatosi. In corelatie cu specificul activitatii lor lucrative, acesti caini sunt expusi displaziei de sold si de umar. La exemplarele care depasesc varsta de 10 ani (media statistica de viata este 10,7), un impact major (36%) il au diferitele forme de cancer. Alte implicatii de ordin medical specifice rasei Malamut de Alaska includ cataracta (dobandita ereditar), atrofia retinala, afectiuni ale inimii, polineuropatia.




poze caini malamut de alaskaConcluzia noastra: Decorativi, calmi, afectuosi si perfect echilibrati, cainii din rasa Malamut de Alaska reprezinta companioni demni de lauda. Dar, dincolo de calmul lor nezdruncinat se ascunde o nevoie afectiva permanenta. Acesti caini va vor solicita atentia in mod constant, multi crescatori cu experienta comparandu-i cu copiii care se doresc mereu in centrul atentiei. In absenta haitei si a unui program de lucru intens si solicitant, acesti caini doresc sa socializeze intens cu stapanii lor si cu membrii familiei. Nu uitati si nici nu ezitati sa-i folositi iarna la tractarea saniei in care se afla juniorul familiei. Se vor bucura si va vor oferi si voua un show de neuitat.



poza caine de companie malamut de alaska

Nume traditionale pentru cainii din rasa Malamut de Alaska (dialecte ale poporului Innuit):

Masculi: Akiak (Curajosul), Arluk (Ucigasul de balene), Chinook (Adiere calda), Ciquk (Ghiata), Desna (Seful), Tikaani (Lupul), Meshik (Parosul), Nanuk (Ursul alb), Saghani (Corbul)

Femele: Kavik (Lupoaica), Miki (Micuta), Shila (Flacara), Siku (Oglinda), Tungulria (Negricioasa), Yakone (Aurora rosie, cu sens de Roscata)

POZE cu Caini Malamut de Alaska

poze caini de rasa malamut de alaska


Articole pe aceeasi tema:
Dieta unui Malamut – sfaturi utile
Rasa Malamut – boli specifice
Dresaj cu Malamut de Alaska: intre polivalenta si disciplina
Malamut de Alaska – 5 trucuri folositoare


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

2 comments to Malamut de Alaska – caini de companie

  1. says:

    Cleo Doresc foarte mult sa am si eu un prieten, un Caine Alaska. Cum se poate de procurat .

  1. says:

    Cleo Imi doresc nespus de mult o rasa de caine Alaska. Cum se poate de procurat,si pana la ce pret ajunge? Merci

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO