Evidentele medicale generale retin si faptul ca rasa de caini Malamut de Alaska este afectata uneori de dwarfism (nanism). In fapt, conform clarificarilor expertilor in domeniu, boala intalnita la unele exemplare de Malamut este chronodisplazia, o afectiune cu vector genetic ce implica deformari ale membrelor (membre scurte si contorsionate sau deformate).Astfel, la caini de talie normala, cu scheletul superior complet dezvoltat, se pot observa membrele de dimensiuni mai scurte decat standardul rasei, ingrosate si/sau diforme. Deseori, aceste animale afectate de chronodisplazie au si probleme de surditate. Desi sunt caini puternici, rezistenti la suferinta si niste animale obisnuite sa lupte cu vicisitudinile, exemplarele de Malamut bolnave de chronodisplazie vor atinge maxim jumatatea mediei de viata specifica acestei rase de caini, care este, in conditii normale, de 10-12 ani.
O atentie aparte necesita si polineuropatia. Aceasta este o maladie mostenita genetic care implica terminatiile nervoase periferice. Cu acesti nervi periferici afectati, apar probleme si disfunctii ale nervilor motori. Comuna atat raselor de caini cat si raselor de pisici, aceasta boala afecteaza in mod obisnuit trenul inferior, dar la cainii Malamut de Alaska afectiunea se poate manifesta si la picioarele din fata, sau poate fi chiar bilaterala. Simptomele acestei boli implica tonus muscular scazut, absenta reflexelor primare, slabiciune si paralizie partiala (in prima faza). Crizele pot fi ciclice in faza de instalare a bolii, cu false perioade de revenire, care pot calma ingrijorarea proprietarului. Dar este bine sa actionati inca de la primele semne de acest gen, pentru a bloca evolutia bolii. In general, la cainii de talie mare, boala progreseaza lent, dar uneori evolutia ei este fulgeratoare si duce la paralizie permanenta.
Un aspect foarte important specific rasei de caini Malamut de Alaska este legat de blana sa. Pe perioada sezonului calduros, daca temperaturile cresc foarte mult, cu siguranta veti observa un disconfort afisat de caine. Dar, desi este posibil sa fiti tentati sau veti fi chiar sfatuiti in acest sens, nu faceti greseala sa tundeti cainele in speranta ca ii veti permite astfel sa se aeriseasca mai bine. Desi este foarte deasa si dispusa pe 2 straturi dense, blana unui Malamut are dublu rol, reusind sa fie izolant termic in amandoua registrele de temperatura. Daca va fi tuns, un Malamut se va simti foarte stingher, se va murdari mult mai repede si va fi expus unor afectiuni ale pielii. In zilele toride cautati pentru acest caine un loc umbrit sau permiteti ca el sa se adaposteasca in casa, la racoare. Foarte bine este ca, in apropierea custii, sa aiba un recipient larg cu apa proaspata, rece (poate chiar unul de dimensiuni capabile sa-i permita sa se racoreasca udandu-se). In rest, bazati-va pe rezistenta lui legendara si firea stoica, de animal obisnuit cu incercarile aspre.
POZE Caini Malamut de Alaska
Articole pe aceeasi tema:
Dieta unui Malamut – sfaturi utile
Dresaj cu Malamut de Alaska: intre polivalenta si disciplina
Malamut de Alaska – 5 trucuri folositoare
Malamut de Alaska – caini de companie
Views
Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS
0 comments to Rasa Malamut – boli specifice