Bichon Maltez - Rase de caini

Posted by bianca On duminică, 28 martie 2010 1 comments


Views





Jessica Simpson cu DaisyOriginea acestui caine, cunoscut si ca Bichon Maltez, este oarecum neclara. Se apreciaza ca stramosii lui au parcurs un drum lung prin Europa, de-a lungul Orientului Mijlociu, impreuna cu triburile migratoare. Insula Malta – un ciob de stanca in mijlocul Marii Mediterane a reprezentat inca de foarte timpuriu un centru de schimburi comerciale si o escala importanta a navigatorilor din bazinul mediteraneean, si se pare ca primele exemplare au fost lasate de negustori pe insula ca plata in cadrul unor schimburi, posibil ca rezerva de hrana. Crescuti in tarcuri stramte, pe corabii sau pe uscat, primii reprezentanti ai rasei, au suferit o micsorare constanta a taliei. Insusi marele Darwin, autorul Teoriei Evolutioniste, plaseaza punctul de start al acestei rase de caine undeva acum 6000 sau chiar 8000 de ani! Aristotel face cateva referiri la existenta acestei rase in Europa de Sud, iar ‚confratii’ sai: Timon, Callimah, Aelian, Artimidorus, Epaminodus, Strabon, Pliniu cel Batran si Sfantul Clement din Alexandria il amintesc in scierile lor. Femeile romane din inalta aristocratie il purtau in maneca rochiei si il culcau cu ele in pat si cu toate acestea cainele si-a mentinut cota de simpatie si in randul barbatilor epocii. Imparatul roman Claudius detinea un Maltez, iar guvernatorul Romei in Malta, Publius, avea o Malteza, Issa, care a insemnat mai mult decat orice pentru el, fapt dovedit si de poemul scris de un anume Marcus Martialis: ‚Issa este mult mai zburdalnica decat un canar/ Issa este mai alba decat un porumbel pur,/ Issa este mai blanda ca o fata virgina,/ Si mai pretioasa ca bijuteriile din India…’. Impresionant, nu ? Se vede ca barbatii romani bogati din acea vreme nu aveau un Rolls Royce alb la capitolul optiuni !

Cainele-Nostru pe Facebook

Maltezul a avut partea sa de glorie si in Egiptul antic (cele mai vechi reprezentari dateaza din aprox. 600 i.e.n., la Fayum), aici faraonii daruindu-l doamnelor din suita sau harem. El dormea intotdeauna cu stapanii si, la un moment dat, i-au fost atribuite proprietati curative! Medicii recomandau plasarea cainelui pe perna, la capataiul persoanei aflate in suferinta. Datorita acestei practici precum si gratie taliei mici, caracterului afectuos si a corpului cald, Maltezul a fost denumit in epoca ‚Mangaietorul’.

Jessica Simpson si maltezul DaisyJessica Simpson cu Daisy

Maltezul a fost importat in Anglia in timpul domniei lui Henry al VIII-lea. Cuceritori de marca ai simpatiei aristocratilor, cainele si-a mentinut popularitatea printre inaltii lorzi si roscovanele printese pana in timpul reginei Elizabeth I. In timpul calatoriilor in care le insoteau pe regine aveau parte de cele mai fine mancaruri, servite in vase de aur. Curatenia de care dau dovada exemplarele rasei precum si atitudinea demna afisata tradeaza o lunga istorie in calitate de companioni ai suveranilor.

Este un caine bland, increzator si ascultator. Prefera sa aiba o legatura stransa cu o singura persoana, fata de care isi va manifesta iubirea profunda si devotamentul neclintit. Sociabil si jucaus, ii place sa fie in centrul atentiei impreuna cu stapanul sau. Nu interactioneaza foarte bine cu alte animale si este destul de posesiv. Nu le place sa stea singuri pentru perioade lungi de timp. Sunt protectivi, agili si vigurosi, nu se dau in laturi sa muste cand isi apara stapanul sau teritoriul. Au o blana de un alb imaculat, matasoasa, cu firul lung, care necesita un periaj zilnic. Inaltime 20-25 cm. Greutate: 2-3 kg.

POZE Caini Bichon Maltez - 1


POZE Caini Bichon Maltez - 2


poze caini de rasa Bichon Maltez

Filmulete cu caini Bichon Maltez


Filme video cu caini Bichon Maltez

Nume de caini Bichon Maltez


Articole pe aceeasi tema:
Hrana cainelui Bichon
Caini Bichon - afectiuni specifice rasei
Bichon - educarea cainelui prin dresaj
Cum convingem un Bichon Maltez sa mearga la „TOALETA"
Bichon Frisé - Caini de rasa - Colonistul jucaus


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

1 comments to Bichon Maltez - Rase de caini

  1. says:

    Anonim Sunt adorabili:x

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO