Alimentatia cainilor mici

Posted by bianca On joi, 25 martie 2010 1 comments


Views





alimentatie caini miciAtunci cand catelusa noastra are pui este bine ca proprietarul cainelui adult sa monitorizeze inca din start modul in care‚ se aseaza la masa puii pentru ca mama acestora (exceptand cazurile extreme, deviante) va fi foarte generoasa si ingaduitoare la cererile lor. Cu siguranta puii de caine nu sunt toti la fel, daca ii privim cu atentie vom observa ca unii dintre ei sunt mai firavi comparativ cu fratii lor. Acestia vor fi directionati catre mamelele care genereaza o cantitate mai mare de lapte. De regula, nu trebuie sa urmarim lactatia femelei, ci doar sa observam cum se pozitioneaza preferential exemplarele mai voinice si mai agresive. Locul preferat de acestia este sursa cea mai bogata. Indiferent de protestele ‚proprietarului’ puii de caine mai slabuti vor fi directionati acolo. Daca puiul de caine privat de mamelonul lui preferat incepe sa va priveasca urat, aveti in vedere sa-l vindeti sau sa-l daruiti altuia cu prioritate …

In prima luna de lactatie lasati puii sa suga ori de cata ori doresc. Este ‚luna de miere’ in care catelusii va vor considera ‚cool’ & ‚nice’, iar catelusa va pune gand rau papucilor vostri preferati. Din a doua luna insa, luati atitudine! Este cel mai indicat sa introduceti un program de alaptare, permitand accesul femelei la pui la ore fixe. De regula, la interval de doua ore, masa intinzandu-se aproximativ pe durata unei ore. Bineinteles, corelati programul de masa al cateilor si cu indicatiile specialistului veterinar care va lua in calcul si aspecte legate de rasa, experienta femelei la sarcini etc. Tot din aceasta luna a 2-a, veti contribui si voi la meniul micilor catelusi. Este bine ca acum acestia sa primeasca suplimente usoare de carne (bine fiarta si maruntita), griș in lapte, creme cu lapte. Acum este randul vostru sa va uitati urat la mancaciosi (mai ales daca sunteti o persoana cu o agenda incarcata, care se poate dedica bucatariei doar pentru scurt timp, zilnic). Avantajul vostru este ca micii catelusi nu va pot darui sau vinde …

In cazul femelelor care au blana cu firul lung (Pechinez, Yorkshire, Cocker, Afgan, Setter etc.) este recomandabil ca in perioada alaptarii regiunea din jurul mamelelor sa fie tunsa, pentru a usura accesul puilor.

In saptamana a 3-a cateii ‚zambesc’ un pic altfel. Le apar caninii, fapt care poate impieta asupra hranirii, in sensul ca mama poate avea de suferit. Daca este ranita in mod constant in zona sensibila a mamelelor, cateaua (mai ales daca este la prima monta) poate reactiona agresiv si chiar se intampla sa le interzica puilor sa suga. Verificati periodic daca mamela nu a devenit calda, inflamata, sensibila la atingere, nu lasati sa se produca sangerari si rani mai serioase. Interveniti in zona cu unguente pe baza de corticosteroizi (Tumizon, Fluocinolon N, Hidrocortizon) si cu comprese reci. Rariti frecventa meselor si dati-i timp mamei sa-si revina. Atentie la starea febrila generala a femelei, pentru ca in acest caz se intervine cu antibiotice.

‚Izgonirea din Rai’ a puilor de caine, altfel spus intarcarea acestora se produce la varsta de 5-6 saptamani. Se pot accepta mici exceptii, daca femela mai are lactatie semnificativa si inca isi accepta ‚piticii’ la masa, dar nu depasiti niciodata 10 saptamani, altfel puneti in pericol organismul femelei care va fi sever epuizat. Oricum, la incheierea alaptarii, femela va fi pusa la dieta speciala, hidrica si alimentara pentru a se reface. In aceasta perioada de recuperare a femelei, interveniti de 3-4 ori pe zi si frictionati usor zona mamara cu alcool camforat 10 %.

POZE cu Caini de Rasa

poze caini de rasa


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

1 comments to Alimentatia cainilor mici

  1. says:

    Anunturi animale aveti mare grije sa nu dati prajituri la animalutul vostru ori cit de mult il iubiti,o sai faceti un mare rau

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO