Alimentatie caini

Posted by bianca On vineri, 26 martie 2010 0 comments


Views





hranirea cainilor
In primul rand aveti in vedere ca stomacul cainelui are, cum este si normal, o capacitate direct proportionala cu talia si greutatea sa. Digestia cainelui, indiferent de rasa de caine despre care vorbim, este mai inceata decat la om, ajungand, in cazul multor alimente, la 12-16 ore. De aceea numarul meselor va fi mai mic (de regula 2 mese pe zi). In cazul cainilor adulti de talie mica si care nu au parte de miscare frecventa in aer liber, chiar si o masa pe zi este indeajuns. Bineinteles, o masa consistenta, continand nutrientii recomandati rasei si taliei.

alimentatia cainelui
Desigur, cainele vostru va manifesta o slabiciune aparte pentru oase. Este caine … Dar nu uitati, in lumea mamiferelor carnivore si omnivore salbatice, oasele ajung ‚in meniu’ doar in lipsa carnii. Chiar si hiena, carnivorul cu cea mai mare forta dezvoltata de falci, consuma oasele de nevoie, pentru a nu irosi prada (sau carcasa) castigata cu atata efort. Din start excludeti oasele de pasare, daca doriti sa-l mai rasfatati pe prietenul vostru. Acestea, datorita structurii specifice, sunt casante, se sparg in fragmente taioase care pot cauza rani interne ale mucoasei stomacului si intestinelor. Este adevarat ca oasele ajuta la dezvoltarea, intarirea si curatarea danturii cainelui, dar exista destule produse alternative in magazinele de specialitate, pe care este bine sa le luati in considerare. Dupa consumul unei mari cantitati de oase, supraincarcarea stomacului determina o intindere a ligamentelor gastrice si o torsionare pe axa longitudinala a stomacului, proces care antreneaza si splina. In acest caz veti privi neputinciosi suferinta prietenului vostru.
Golden Retriever alimentatie

Componentele de baza din hrana cainelui sunt usor de identificat: proteinele, grasimile si vitaminele.

PROTEINELE: ocupa un rol important in alimentatia si dezvolatarea cainelui si intra in componenta tuturor organelor si tesuturilor organismului animal, constituind substanta nutritiva indispensabila vietii. Cele cu un continut bogat de aminoacizi se gasesc in carne, peste, lapte si produse din lapte.

GRASIMILE: reprezinta sursa de energie. Componentele alimentare bogate in grasimi sunt ‚bateriile’ generatoare de energie in organism. Nivelul scazut al acestora in alimentatie duce implicit la arderea sau eliminarea unor vitamine vitale (A,D,E).

VITAMINELE: se gasesc in alimente sau se prepar pe cale sintetica.
VITAMINA A – protejeaza epiteliile, intareste organismul la asaltul infectiilor, previne intarirea, asprirea (keratinizarea) epiteliilor si mucoaselor. Rolul sau este vital in cazul animalelor tinere, contribuie semnificativ la functionarea normala a aparatului reproductiv. Se gaseste cu predilectie in: ficat, galbenus de ou, peste.

VITAMINA B – este esentiala in consolidarea scheletului, denumita si vitamina antirahitica. Se gaseste in ficat, lapte de vaca, drojdie de bere si ulei de peste.

VITAMINA C – favorizeaza pocesul de vindecare a fracturilor, mareste rezistenta capilarelor la eventualele infectii, intervine activ in metabolismul glucidelor, lipidelor si proteinelor. Se gaseste in plantele verzi, legume si fructe.

VITAMINA D – avand in vedere procesul de formare a acestei vitamine la nivelul pielii, este recomandata scoaterea tineretului canin cat mai mult timp in aer liber, la soare.

alimentatie corecta
NU UITATI – Prietenii nostri cei mai buni nu sunt mai buni decat noi ! Sunt la fel de mofturosi in privinta meniului, au toane, preferinte ciudate … etc. Interveniti de timpuriu pentru alcatuirea unui meniu echilibrat si sanatos, si el se va obisnui. De fapt, sunt mai buni decat noi, caci accepta mai usor ceea ce li se impune de catre ‚sefi’. Bravo lor !

POZE cu Caini de Rasa

poze caini de rasa


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Alimentatie caini

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO