Top 7 caini de vanatoare

Posted by bianca On joi, 25 martie 2010 0 comments


Views





Atunci cand folosim expresia ‚caine de vanatoare’ facem referire la toti cainii care ii asista pe oameni in efectuarea acestei activitati. Vanatoare reprezentand un proces complex, cu multe aspecte si cainii desemnati pentru aceasta se impart in anumite categorii, in functie de abilitatile pe care si le-au dezvoltat (pentru care au fost incrucisati, selectionati si nominalizati ca rasa).

Cei mai raspanditi caini de vanatoare sunt cei care se ocupa de pasari si vanat mic, lasand ucisul in seama vanatorului (in engleza se si numesc gun dogs). Unii vanatori lasa ucisul in seama macelarilor, de unde cumpara captura la finalul vanatorii, pentru a nu se face de ras in fata familiei, dar deja asta este alta poveste.

Cainii de pasaret si-au castigat numele in functie de partea din vanatoare de care se ocupa. Rasa Pointer descopera cuiburile si le indica, adoptand o pozitie mai mult decat expresiva. Rasa Setter descopera cuiburi si starnesc pasarile in bataia pustii. Rasa Cocker Spaniel starnesc si pasari, si vanat mic. Retriever-ii aduc vanatul de unde a cazut la picioarele vanatorului. Cainii de apa (pudelul) se ocupa de pasarile cazute in balta si au rol de retriever.

Terrier-ii sunt, probabil, cei mai incredibili caini. Greu de educat, incapatanati, incredibil de puternici si de rapizi, afectuosi si santajisti, sunt utilizati aproape exclusiv la vanatoarea de mamifere. Vulpi, ratoni sau alti daunatori similari sunt tintele favorite ale terrierilor, insa daca sunt condusi in haite pot pleca si la vanatoare de mistreti, cerbi sau lupi.

Dar, peste rasele specializate cu predilectie pe un set distinct de activitati din cadrul vanatorii, exista un grup exclusivist, pe care, cu o anume larghete, ii putem reuni sub sigla ‚Cei sapte magnifici’, asa numitii HPR Dogs. Initialele reunesc cele trei etape distincte ale vanatorii: H – Hunt; P – Point; R – Retrieve. Sunt, daca vreti, acei jucatori din liga superioara’ care pot juca pe orice post. Ei sunt capabili sa ia urma, sa urmareasca si sa haituiasca vanatul, sa il marcheze si sa il recupereze din locul in care a fost ucis. Nu se dau inapoi nici de la lupta cu vanatul ranit, si nu vorbim aici numai de pasaret, ci si de mamifere mari. Unii vanatori mai slabi de inger se gandesc chiar sa-i invete sa traga cu pusca …
Iata-i, mai jos, intr-o insiruire aleatoare, pe campioni, fiecare cu o scurta carte de vizita:

weimaranerWeimaraner = Tara de origine: Germania. Inaltime: 57-70 cm. Greutate: 25-38 kg. Rasa a fost creata la curtea ducelui K.A. de Weimar (aprox. 1810) prin incrucisarea Bracului german cu par scurt cu Bloodhound si ogari francezi. Caine de talie mare, musculos, robust. Blana poate fi scurta sau mai lunga
(2 varietati) si au culoare gri-argintiu sau maroniu.


Hungarian VizslaHungarian Vizsla = Tara de origine: Ungaria. Inaltime: 53-62 cm. Greutate: 22-30 kg. Semnalati ca rasa cu infatisare similara de mai bine de 1000 de ani (in Europa Centrala). In sec. al XIX-lea rasa a fost ameliorata mai ales cu Pointerul si Bracul German si a fost in mare pericol de extinctie la finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial, pericol inlaturat de impatimitii rasei. Este un caine de talie medie spre mare, musculos, puternic, cu aspect nobil. Prezinta 2 varietati, cu par scurt si cu par sarmos. Culoare: auriu inchis.

german pointerGerman Pointer = Tara de origine: Germania. Inaltime: 58-66 cm. Greutate: 20-32 kg. Rasa descinde din vechii braci spanioli aparuti in Germania in secolul al XVII-lea si care au suferit incrucisari cu rasele englezesti Pointer si Foxhound. Talie medie spre mare, puternic, cu proportii armonioase. Prezinta 3 varietati: cu par scurt, cu par sarmos si cu par lung. Cel cu par scurt poate fi maro (cu sau fara pete albe), maro inchis sau deschis si cu alb, cu pete maro pe cap.

spinone italianSpinone Italian = Tara de origine: Italia. Inaltime: 58-70 cm. Greutate: 28-37 kg. Origine neclara, se presupune ca rasa s-a dezvoltat initial in Piemontul italian, de unde a ajuns in Franta, ca stramos al griffonilor francezi. Caine de talie mare, puternic, robust. Blana este de lungime medie, aspra, groasa, sarmoasa. Poate fi neteda sau usor ondulata. Parul formeaza mustati si barba. Culorile pot fi: alb complet alb cu pete portocalii, alb cu pete maro sau maro-roscat amestecat cu alb si negru - cu sau fara pete mari cafenii.

basset roscat de BretaniaBasset roscat de Bretania (Brittany) = Tare de origine: Franta. Inaltime: 32-38 cm. Greutate: 25-40 kg. Acest caine este urmasul Griffonului Fauve si a avut o larga raspandire in regiunea Bretagne (perioada de apogeu: sec. al XIX-lea). Astazi il intalnim mai rar. Este de talie mica spre medie, destul de puternic. Parul este aspru, aproape neted, des si de lungime medie. Culoarea de baza este auriu, poate sa bata in roscat, mai mult sau mai putin inchis, uneori cu o pata alba pe piept si gat.

brac italianBrac italian = Tara de origine: Italia. Inaltime: 55-67 cm. Greutate: 25-40 kg. In opinia multor specialisti este rasa de caine brac cea mai veche din Europa. Se regaseste chiar cu o sculptura in Luvru, opera a marelui Benvenuto Cellini. Presupus rezultat al incrucisarii Mastifilor cu gonacii (haitasii). Este un caine de talie mare, puternic, cu aspect patrat, viguros dar cu forme armonioase. Are parul scurt, des, moale si lucios. Culorile specifice rasei: alb cu peteoranj sau maroniu deschis, de forma aprox, ovala, mari sau mici.

Munsterlander Large
Munsterlander Urias = Tara de origine: Germania. Inaltime: 58-65 cm. Greutate: 20-29 kg. Este urmasul ‚cainelui de uliu’ din Evul Mediu, s-a dezvoltat mai ales in tinutul Munster din Germania. Un caine de talie medie spre mare, solid, musculos, cu aspect patrat si infatisare eleganta. Are blana de lungime medie, cu par drept sau usor ondulat pe urechi, coada si picioare. Are culoarea alb cu pete negre, mari si mici.

POZE cu Caini de Rasa

poze caini de rasa


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Top 7 caini de vanatoare

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO