Pointer Englez - Dresajul cainelui tanar

Posted by bianca On marți, 22 martie 2011 0 comments


Views





poza caine pointer englez la vanatoare de... pastravi Reusita in dresaj in cazul unui caine tanar (adult) din rasa Pointer Englez este legata in mod intrinsec de motivarea pe baza de stimulente de hrana. Ideal este sa incepeti o relatie cu acest caine inca din stadiul de catel, dar daca ati optat pentru un exemplar de varsta mai mare (cu o varsta cuprinsa intre 8 luni si 1 an) sansele unei bune colaborari in dresaj nu sunt pierdute. Pointer-ul este un caine sociabil si maleabil, el se ataseaza repede de stapan daca beneficiaza de un tratament afectuos si de conditii bune de ingrijire si hranire. Riscul principal al varstei mai inaintate este reprezentat de “sedimentarea” trasaturilor de caracter predominante: incapatanarea si spiritul independent. Imblanzirea acestora si redirectionarea comportamentului sau pe reperele pe care le doriti necesita o munca sustinuta si ferma.

poza caine pointer englez atent la soparlitze Cainii din rasa Pointer Englez se dovedesc adesea destul de incapatanati. Desi aceasta trasatura nu este la fel de pregnanta ca la alte rase de caini de vanatoare (avem in vedere aici mai ales cainii de urma, asa numitii “scotocitori”), se poate totusi acutiza in lipsa unui dresaj demarat timpuriu. In principiu, dat fiind rolul lor de pointeri, activitatea in camp trebuie sa fie foarte strans impletita cu cea a omului. Dar se intampla ca mirosul lor foarte fin si curiozitatea innascuta sa ii atraga in directii diferite de interesul stapanului lor, vanatorul. In acest caz un Pointer dovedeste cat de disciplinat a devenit in urma relatiei cu proprietarul. Desi Pointer are instincte minunate in calitate de caine de vanatoare, el trebuie convins sa lucreze doar in directia obiectivelor pe care stapanul sau le-a stabilit.
Cand va decideti sa incepeti primele exercitii de dresaj cu un caine de varsta tanara de rasa Pointer cu care nu ati avut ocazia sa interactionati prea mult, aveti grija sa nu fi primit multa mancare la masa anterioara. Este in interesul vostru ca tanarul "caine-elev" sa fie usor infometat si, in acelasi timp, sa inteleaga ca voi detineti suplimentele alimentare pe care si le doreste, astfel atentia lui va fi mult mai centrata asupra voastra. In caz contrar, veti descoperi ca Pointer-ul Englez sufera intr-un grad periculos de surzenie. Dar nu vorbim aici de boala reala, cea care chiar afecteaza destul de des aceste exemplare, ci de o afectiune simulata. Un caine Pointer Englez focusat si bine motivat, recompensat la timp pentru reusite, va raspunde bine la solicitarile din cadrul exercitiilor de dresaj.

poza caine pointer englez cazut pe ganduri Calitatile native indiscutabile, sensibilitatea la tonul vocii, nevoia instinctiva de a face pe plac persoanelor de care s-au atasat, toate acestea vin sa usureze munca unui instructor care se ocupa de dresajul unui Pointer Englez. Actiunile efective pe care le derulati in calitate de instructor trebuie sa fie placute, prietenoase dar insistente. Uneori puteti ridica tonul vocii, dar nu folositi alte metode dure, pentru ca nu veti obtine rezultatele scontate.
Despre dresajul pentru vanatoare nu se poate vorbi ca despre o munca prea dificila atunci cand subiectul este un caine de rasa Pointer Englez, pentu aceste animale sunt nascute pentru vanatoare. Cu toate comenzile specifice insusite, un Pointer Englez actionand in camp, in cadrul vanatorii, este un adevarat spectacol. In orice caz, chiar daca nu sunteti genul de persoana activa sau familiarizata cu vanatoarea, trebuie sa stiti ca un Pointer Englez tanar nu va tine cont de faptul ca nu prea aveti timp de joaca alaturi de el. Isi va cere drepturile insistent si uneori foarte zgomotos, caci are o voce puternica, rasunatoare. Altfel, nu isi gaseste foarte usor motive sa latre.
Cainele Pointer Englez nu are nevoie de exercitii lungi sau intense de dresaj si socializare pentru a se comporta bine in preajma copiilor. Este un caine cu un puternic instinct de cuib, are o lunga istorie petrecuta in canisele vanatorilor din clasa nobiliara care intretineau zeci de caini de vanatoare si se va dovedi mereu preocupat sa se afle in mijlocul membrilor familiei, asa ca va interactiona minunat cu copiii, indiferent de varsta pe care o are atunci cand intra in contact cu ei si se va integra foarte bine in joaca lor. Incepand cu varsta de 6-7 ani acest caine de talie medie cu tendinte de ingrasare chiar trebuie stimulat un pic sa isi petreaca timpul alaturi de copii, pentru ca va deveni un pic cam sedentar.

poza caine pointer englez antrenandu-se pentru NBA Pointer Englez este, cu siguranta, un caine de exterior. Se acomodeaza bine si la viata in casa, dar va deveni mult mai putin activ in general si predispus la ingrasare. De asemenea, acest caine va respecta inegal regulile de igiena daca va fi tinut singur in casa pentru perioade prea lungi pe durata unei zile si va reactiona zgomotos la toate sunetele venite de afara. Este foarte adevarat ca nici expunerea indelungata la temperaturi scazute (pe timpul sezonului rece) nu este recomandata, pentru ca blana scurta nu-i ofera o protectie suficienta. Cel mai indicat mediu pentru un astfel de caine este o proprietate formata din casa, anexe si un teren imprejmuit. Daca Pointer-ul Englez va avea acces in casa pentru confort termic, odihna si interactiune cu membrii familiei, dar va putea sa faca miscare in curte alaturi de copii sau adulti interesati de jocuri si exercitii, el se va simti minunat si isi va mentine un tonus foarte bun. La toate acestea trebuie sa se alature plimbarile lungi combinate cu alergare (libera sau pe langa bicicleta), explorarea unor terenuri, inotul si diferite provocari de ordin fizic (jocuri de aport, jocuri cu mingea, cautari de obiecte, frisbee etc.)

Articole pe aceeasi tema:
Pointer Englez – Caine de vanatoare la pasari
Pointer Englez – Afectiuni ale ochilor
Pointer Englez – Preferinte in hranire
Pointer Englez – Cum il alegem? Cum il ingrijim?


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Pointer Englez - Dresajul cainelui tanar

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO