Pointer Englez – Afectiuni ale ochilor

Posted by bianca On marți, 22 martie 2011 0 comments


Views





poza caine pointer englez pe veranda, la soare Pointer-ul Englez reprezinta, generic vorbind, o rasa canina sanatoasa. Chiar daca lista afectiunilor oculare la care este predispus Pointer-ul ori care sunt semnalate cu o anume frecventa in cadrul rasei este destul de lunga, ea nu trebuie sa va sperie. „Dosarul medical” al rasei Pointer Englez este foarte complet pentru ca acest caine a beneficiat de multa atentie din partea specialistilor si, in timp, au fost completate evidente foarte amanuntite, tocmai pentru a se cunoaste cat mai bine caracteristicile rasei, eventualele riscuri si pentru a fi identificate caile de actiune cele mai eficiente impotriva problemelor de ordin medical. Numarul relativ mare de afectiuni prezentate nu este direct proportional si cu frecventa declansarii acestora. Este foarte probabil, daca optati pentru un Pointer Englez, sa nu va confruntati cu nici o problema majora de sanatate. Dar o buna cunoastere a riscurilor probabile este benefica in opinia noastra. In afara afectiunilor oculare prezentate succint mai jos, rasa Pointer Englez mai poate fi afectata de: displazie de sold, artrita, hipotiroidism, surzenie si hemangiosarcom (cancerul vaselor sangvine).

poza caine pointer englez de straja Entropion – o iritatie la suprafata globului ocular cauzata de frecarea indelungata firele de par din gene. Acestea vin in contact din cauza unei rasuciri (rulari) spre interior a marginii uneia (ambelor) pleoape. Uneori este vorba de un spasm neregulat al pleoapei, alteori procesul este continuu. Problema este, de regula, mostenita si se declanseaza la varsta tanara (1-2 ani). Ochiul afectat este mentinut semi-inchis, va arata iritat (rosu-sangeriu din cauza dilatarii vaselor de sange) si va lacrima permanent. De obicei boala se manifesta la ambii ochi. In formele acute tratamentul este chirurgical si are o buna rata de succes.

Distrofia corneei – este o boala care afecteaza parte exterioara, transparenta, a globului ocular. Este o afectiune ereditara, care se manifesta prin acumularea de fluid care apare ca o pata de un alb mat pe suprafata corneei, a carei dimensiune creste in timp. Cel putin in fazele primare vederea nu este afectata. Poate duce la ulceratii dureroase pe suprafata corneei, iar tratamentul (de regula medicamentos) nu duce la vindecarea bolii, ci la incetinirea evolutiei acesteia.

Cataracta –reprezintă modificarea totala sau partiala gradului de transparenta a cristalinului, cu evolutie progresiva si insotita de diminuarea vederii. Cataracta poate fi ereditara sau poate sa apara datorita imbatranirii. Pe masura ce cainele avanseaza in varsta, culoarea albastra-cenusie a ochilor tradeaza, de cele mai multe ori, instalarea bolii. Mostenirea ei este cel mai des intalnita la naştere sau se poate dezvolta de la o varsta frageda. Cataracta poate fi cauzata si de ranirea globului ocular, sau de o boala cum ar fi diabetul. Dacă animalul sufera de cataractă datorita unei boli, prin tratarea acesteia, efectul cataractei poate fi diminuat. Nu exista un tratament anume pentru cataracta. Aceasta nu este dureroasa, dar atunci cand animalul are probleme cu orientarea in spatiu vederea lui poate fi imbunatatita prin interventie chirurgicala.

poza caine pointer englez suferind
Atrofie retiniana progresiva – este numele dat unei serii de afectiuni degenerative, care progreseaza pana la stadiul de orbire. Boala consta in degenerarea/atrofia evolutiva a fotoreceptorilor (conurile – pentru vederea diurnal si bastonasele – pentru vederea nocturna). In prima faza sunt afectate bastonasele, cainele pierzandu-si vederea nocturna. Pe masura ce boala avanseaza, vor fi afectate si conurile. Evolutia bolii se inregistreaza simultan la ambii ochi. Orbirea definitiva se inregistreaza intr-un interval de 3-5 ani de la declansarea bolii. Boala trece adesea neobservata, fiind descoperita in general intr-un stadiu avansat. Nu este dureroasa, nu produce inflamari ale ochilor, lacrimare sau alte semne specifice bolilor oculare.

poza caine pointer cu probleme de vedere Panus – denumita in mediul medical si keratita cronica superficiala, este o inflamatie a corneei (suprafata ochiului). In faza incipienta se manifesta ca o „ceata gri” care se lasa pe ochi. Treptat, vasele de sange si celulele pigmentate migreaza pe cornee, afectandu-i transparenta. Vederea este afectata in timp, iar boala se declanseaza, de obicei, simultan la ambii ochi. Starea se agraveaza treptat si afecteaza de obicei ambii ochi, cel mai frecvent intre varsta de 4-7 ani. Panus pare sa fie cauzata de o reactie inadecvata a sistemului imunitar la Pointer Englez – dar si la alte rase canine – si este inregistrata mai frecvent la acei caini care traiesc la altitudini mari si/sau sunt expusi la niveluri crescute ale radiatiilor ultraviolete.

Articole pe aceeasi tema:
Pointer Englez – Caine de vanatoare la pasari
Pointer Englez – Dresajul cainelui tanar
Pointer Englez – Preferinte in hranire
Pointer Englez – Cum il alegem? Cum il ingrijim?


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Pointer Englez – Afectiuni ale ochilor

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO