- Rasa Yorkshire Terrier prezinta risc hipoglicemic (nivel scazut al zaharului in sange). Nivelul de zahar trebuie permanent monitorizat pentru a preveni eventualele complicatii. In acest sens, asa cum insistam si in articolul dedicat hranirii, evitati sa-i dati dulciuri de tip „sugar free”, dar si dulciuri in general. Yorkshire Terrier au, in mod ereditar, o concentratie scazuta de glucoza in sange si, de fiecare data cand micutii vostri prieteni sunt somnolenti si apatici, este cazul sa intrati in alerta.
Aceasta stare de spirit nu-i caracterizeaza, deci, actionati rapid solicitand expertiza unui medic veterinar. Perioada critica este pana la varsta de 3 luni, mai ales in cazul exemplarelor de talie foarte mica (toy dog). Tratamentul cateilor diagnosticati cu risc hipoglicemic poate include administrarea de glucoza (oral sau injectabil) si, de asemenea, un regim de hrana aparte, dominat de gustari usoare oferite pe tot parcursul zilei.
- Femelele acestei rase au destul de des probleme la fatare. Afectiunea care cauzeaza aceste probleme poarta denumirea de distocie si, in principiu, identifica exemplarele cu pelvisul foarte stramt, sau cu uter inert, incapabil de contractii. Este foarte important ca sa monitorizati imperecherea catelusei, pentru a evita cazurile in care partenerii de monta sunt sensibil mai mari in talie si, atunci cand se apropie termenul de fatare, sa va deplasati la un cabinet veterinar, pentru un proces de nastere asistat.
- Intalnita in cadrul rasei este si luxatia patelara congenitala, o complicatie scheleto-musculara care afecteaza rotula. Despre aceasta problema medicala vorbim destul de des in cazul raselor de talie mica si avem in vedere alienerea deficitara a oaselor in raport cu rotula.
Cu un plasament deficitar, rotula nu va mai putea glisa in canelura femurului, imprimand o miscare nenaturala, „chinuita” si o suprasarcina a tendoanelor. Boala se poate instala si ca urmare a unei traume, dar cel mai adesea este congenitala. Identificarea ei, prin examinare fizica si raze X este cel mai bine sa se faca pana la varsta de 1 an, pentru o interventie cat mai eficienta. De multe ori, pentru corectare este nevoie de interventie chirurgicala. Studiati cu atentie miscarile efectuate de catel, modul in care paseste, daca da semne de disconfort la trenul inferior si interveniti fara ezitari daca aveti suspiciuni.
- Acesti caini sunt predispusi la probleme dentare severe (ca aproape orice caine de talie mica). Pentru ca au gingii foarte subtiri, dintii se pot dezvolta in pozitii deficitare (incalecati), fapt ce favorizeaza instalarea placii bacteriene, a tartrului si cariilor. Afectiunile gingiei – periodontale – sunt destul de frecvente la Yorkshire Terrier si conduc la o masticatie deficitara, incompleta. Mai mult, bacteriile formate in cavitatea bucala se pot raspandi in organism, ducand, cel mai adesea, la afectiuni ale rinichilor. Cea mai buna actiune de preventie este aplicarea unui periaj dentar regulat, mai ales dupa varsta de 3 ani, folosind o pasta de dinti cu formula speciala, destinata cainilor. Pasta de dinti pentru uz uman nu este recomandata pentru ca face prea multa spuma ce poate fi inghitita.
- Devierea portosistemica este de asemenea semnalata la aceasta rasa. Reprezinta o anomalie de traseu prin care fluxul sanguin care se intoarce catre inima nu mai trece prin ficat. Fluxul normal permite ficatului sa elimine toxinele acumulate in sange (unul din rolurile de capatai ale acestui organ, la toate mamiferele), permitand „imprastierea” acestora in tot organismul. In urma acestei afectiuni se pot semnala dereglari neurologice si mentale.
Tratamentul unei astfel de afectiuni este, de cele mai multe ori, chirurgical, in vederea redirectionarii circuitului sanguin, dar, cel putin pana la aceasta data, rezultatele post-operatorii nu sunt preponderent pozitive, recuperarea dupa o astfel de interventie fiind foarte dificila, mai ales avand in vedere talia redusa a acestor caini si reactia lor dificila la anestezice.
- Fiti atenti la simptomele care pot anunta instalarea hidrocefaliei. Aceasta afectiune este declansata de acumularea in cantitati prea mari a fluidelor in zona creierului. O anumita cantitate este normala, ajutand la buna functionare a acestui organ extrem de important si la protejarea acestuia de socurile si actiunile de ordin fizic/mecanic. Dar excesul de fluid cerebral poate duce la deformarea craniului (in faza initiala, de dezvoltare a unui catel) si, in final, la importante leziuni ale creierului care va fi supus unor presiuni prea mari, nenaturale. Simptomele sunt, in general: mers nesigur, privire „ratacita” (greutati in focalizare), scuturarea violenta si continua a capului, lipsa de concentrare si dificultati de auz, mersul in cerc, hiperexcitabilitatea etc. Tratamentul este proportional cu stadiul bolii si include, in anumite cazuri, si varianta medicatiei. Alteori, interventia chirurgicala este obligatorie. Identificata din timp, pana la producerea unor traume sau leziuni la nivelul creierului, boala poate fi eficient tratata si recuperarea este buna, cainii tratati putand trai in conditii normale multi ani.
POZE cu Caini Yorkshire Terrier
Articole pe aceeasi tema:
Yorkshire Terrier – Rasa caini de companie
Yorkshire Terrier – Cum sa ii exploatam inteligenta in dresaj
Yorkshire Terrier – Ingrijire si protectie
Yorkshire Terrier – Contraindicatii in hranire
Poze cu caini de rasa Yorkshire Terrier
Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS
0 comments to Yorkshire Terrier – Sanatatea in balanta