Yorkshire Terrier - Rasa caini de companie

Posted by bianca On joi, 8 aprilie 2010 1 comments


Views





poza yorkieScurta istorie a rasei :

Denumit si Yorkie, Yorkshire Terrierul este o rasa britanica nu foarte veche, cu obarsie modesta. Parcursul cotei de simpatie pentru cainii acestei rase reprezinta o poveste de succes. Pe la inceputul secolului al XIX-lea, muncitorii scotieni care au migrat in Anglia pentru a prelua slujbele oferite in industria textila si cea a panificatiei au adus cu ei diferite rase de terrieri, caini de mici dimensiuni, rezistenti si putin pretentiosi, foarte buni in lupta cu rozatoarele. Astfel, din incrucisarile care au avut loc cel mai probabil intre rasele de caini Manchester Terrier, Skye Terrier si Dandie Dinmont Terrier s-a obtinut Yorkshire Terrierul. Primii caini reprezentanti ai rasei i-au insotit pe mineri in galeriile subterane pentru a vana sobolanii, semnaland prompt, totodata, pungile de gaze periculoase. In Epoca Victoriana Yorkshire Terrierul si-a castigat, incet, incet, notorietatea, reprezentantii acestei rase de caini au inceput sa fie remarcati si indragiti si au participat la expozitii canine. Rasa a purtat initial denumirea „Broken-haired scotch terrier”, dar in 1870 un reporter a propus denumirea actuala remarcand ca dezvoltarea rasei s-a petrecut, in totalitate, in comitatul Yorkshire. In anul 1872 Yorkshire Terrierul isi face aparitia in Statele Unite si astfel drumul sau spre inimile iubitorilor de caini de talie mica se deshide larg, fara oprelisti. Astazi este privita ca o rasa cu valente aristocratice despre care multi cred ca are origini nobile.

Principalele caracteristici ale rasei:

Durata de viata: 10 - 12 ani
Grupa: Toy
Culoare: tan&gri-otel
Varietati: -
Talia: foarte mica
Naparlire: nesemnificativa
Inaltime: 11-23 cm
Greutatea: 2-3 kg

Descrierea si intretinerea rasei Yorkshire Terrier:

Cainii din rasa Yorkshire Terrier sunt caini de talie mica, chiar foarte mica. Dar asta nu ii impiedica sa fie niste aventurieri aflati mereu la un pas de a se pune in situatii riscante. Au un corp patratos, bine proportionat, robust – in ciuda dimensiunilor generale. Au capul mic si plat, botul conic si urechile ridicate, in forma de „V”. Coada li se taie de obicei la jumatate (nu obligatoriu) si o poarta la nivelul spatelui. Blana este cea care i-a facut celebri, fiind formata din par foarte lung, drept, destul de matasos si lucios. Culoarea caracteristica este maro-auriu (tan) cu gri-otel. Se pot identifica si culori mai deschise, cum ar fi combinatia bej-albastriu, dar sunt foarte rare si, in consecinta, aceste exemplare de Yorkshire Terrier sunt foarte scumpe. Parul de pe frunte si dintre urechi trebuie legat intr-o coada de palmier pentru a evita intrarea acestuia in ochi si aparitia iritatiilor la nivelul retinei. Blana necesita un periaj zilnic (cel putin saptamanal) si, in cazul in care se prefera aspectul de competitie, cu parul pieptanat intins pe flancuri, linia standard este cu carare pe mijloc. Acest caine naparleste foarte putin, fiind indicat pentru persoanele cu alergii la parul de animal.

Temperament si comportament specifice

imagine caine Yorkshire TerrierYorkshire Terrierul este un caine hotarat, brav, inteligent, vioi, alert si vigilent. Sensibil, trebuie tratat cu afectiune si blandete. Yorkshire Terrier-ul poate fi gata sa muste, daca este luat prin surprindere, speriat sau sicanat peste masura, dar, este de regula, tandru si afectuos. Important la aceasta rasa de caini este faptul ca sunt la fel de multumiti cu plimbari scurte, ca si cu cele intinse pe kilometri intregi, ceea ce ii face potriviti si pentru apartament si pentru o casa la tara, sau companioni in calatorii si drumetii. Cainele Yorkshire Terrier este un bun animal pentru familiile numeroase, fiind tolerant cu copiii(ii prefera totusi pe cei mai mari in varsta, care sa nu il sicaneze) si intelegandu-se bine cu alti caini (totusi, cand este provocat de un caine de talie mai mare, va riposta energic). Se agreaza reciproc in cadrul rasei, daca va permiteti puteti tine cu succes chiar si 3-4 caini Yorkshire Terrier. Atentie, nu rasfatati acesti caini de rasa peste masura pentru ca devin nervosi si obraznici. Desi vorbim, in general, despre Yorkshire Terrieri ca despre caini de companie, ei raman terrieri la origine, deci o rasa de caini cu instincte de vanatori, astfel ca un exemplar de rasa pura va haitui si ucide rozatoarele. Din acest motiv, Yorkshire Terrier-ii nu trebuie lasati nesupravegheati in compania animalutelor de companie mici cum ar fi hamsterii, iepurii sau porcusorii de Guineea.

Dresajul rasei Yorkshire Terrier

Si dresajul acestor caini trebuie sa respecte reperul blandetii dar sa fie insistent, pentru ca sunt destul de incapatanati. Sunt usor de dresat atunci cand se aplica regulile de baza, pentru ca sunt foarte inteligenti si retin usor ceea ce li se cere. Caini galagiosi prin natura lor, pot fi educati sa isi reprime tendinta de a latra. Yorkshire Terrierul este un bun paznic, semnaland insistent aparitia strainilor. Prin comparatie, femelele au tendinta de a fi caini de paza mai buni decat masculii. Aflati in pereche, masculii prefera sa lase femelele sa faca toata munca. Este mai greu de educat sa ramana curat si sa-si faca nevoile in exterior, fiind un caine foarte activ in interiorul locuintei.

Ingrijire si sensibilitate la boli

Sunt caini cu o sanatate destul de precara, fiind sensibili la frig (iarna au nevoie de hainuta in exterior) si mostenind o serie de afectiuni trasmise genetic, cum ar fi: luxatiile patelare, discopatiile vertebrale, pietrele la rinichi, problemele dentare timpurii, bronsitele, cataracta si hipoglicemia. Yorkshire Terrierii sunt caini cu o digestie lenta si au, in general, o toleranta scazuta la anestezice. Se recomanda sa fie hraniti cu mancare uscata pentru a evita problemele dentare.

Concluzia noastra:

Pentru felul lor vioi de a fi, pentru inteligenta dovedita si pentru spiritul vigilent Yorkshire Terrierii sunt caini de companie foarte buni si cu o mare priza la public. Rezistenta la efort si adaptabilitatea foarte mare fac din acest caine un partener ideal atat pentru persoanele care prefera un stil de viata mai ponderat, de interior, cat si pentru acelea care imbina calatoriile cu activitatea casnica.

Nume de caini atribuite preferential YorkshireTerrierilor:

1. Estefan – masculin (hispanic), cu sensul de „Victorios”;
2. Dollie – feminin, varianta greceasca pentru Dorothy, cu sensul de „Darul lui Dumnezeu”;
3. Norbert – masculin (gaelic), cu sensul de „Stralucitorul Nordic”;
4. Ariadna – feminin, din mitologia greaca, fiica regelui Minos din Creta, „cea care ofera firul calauzitor”;
5. Garron – masculin (hispanic), cu sensul de „Pazitor”;
6. Reina – feminin (hispanic), cu sensul de „Regina”;
7. Negash – masculin (etiopian), cu sensul de „Imparat”;
8. Abeba – feminin (amharic), cu sensul de „Floare

POZE Caini Yorkshire Terrier

poze caini de rasa Yorkshire Terrier


Articole pe aceeasi tema:
Yorkshire Terrier – Cum sa ii exploatam inteligenta in dresaj
Yorkshire Terrier – Ingrijire si protectie
Yorkshire Terrier – Contraindicatii in hranire
Yorkshire Terrier – Sanatatea in balanta
Poze cu caini de rasa Yorkshire Terrier




Cainii Yorkie in sufletul celebritatilor:
Hilary Duff si Yorkshire Terrierul sau, Fluffy
rasa caini Yorkie


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

1 comments to Yorkshire Terrier - Rasa caini de companie

  1. says:

    Hobby Zoo Rasa yorkshire e cea mai frumoasa rasa de pe glob! O adevarata bijuterie vie!

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO