Ce este bine sa faceti pentru a-l ingriji corespunzator si pentru a-l feri de necazuri:
1. Daca va decideti in privinta partenerului canin pentru un Yorkshire Terrier, fiti pregatiti sa petreceti mult timp cu o perie in mana. Blana deasa si fina are nevoie de periaj in sedinte repetate, de trimare atenta si de spalari dese folosind sampoane speciale, pentru ca micutul jucaus nu va ezita sa se strecoare in tot felul de locuri „dubioase” in cautarea aventurii.
2. Periajul trebuie executat zilnic in cazul exemplarelor cu parul lung sau mediu, pentru ca firul subtire si matasos se incalceste cu usurinta, producand „noduri”. Imbaierea se va face doar la nevoie, dar frecventa standard este la o saptamana. Oricum, masculii trebuie curatati zilnic in zona genitala cu o carpa umezita in apa calda, unde parul mai lung imbiba de urina. Dupa baie, uscarea eficace se realizeaza prin periere si folosind un uscator de par, reglat corespunzator in privinta temperaturii aerului.
3. Curatati-i colturile ochilor cu o carpa ori o discheta de vata cosmetica, inmuiate in apa calda. Acesti caini colecteaza un mucus in colturile pleoapelor si acumularea acestuia in timp duce la incalcirea parului facial si la posibile complicatii la nivelul globului ocular.
4. Parul din regiunea perianala trebuie curatat cu grija si mentinut in limite confortabile de lungime. Deseori parul din acea zona se imbacseste ducand la un aspect neplacut si facilitand infectiile ori iritatiile.
5. Taiati scurt parul care creste pe treimea superioara a pavilionului urechii, in cazul unui catel cu varsta de pana la 6 luni. Astfel, veti permite urechilor sa creasca in nota ferma, drepte, si sa ramana asa.
6. Verificati periodic, cu frecventa saptamanala, urechile micului Yorkie. Inlaturati ceara acumulata in exces, urmele de murdarie si fiti atenti la aparitia acarienilor (insecte parazite care prefera sa se dezvolte in pavilionul urechii). Va fi nevoie sa va sfatuiti cu veterinarul vostru in privinta manierei de inlaturare a parului crescut in interiorul urechii.
7. Acordati o atentie deosebita ochilor si dintilor. Parul lung de pe fata trebuie taiat de asa maniera pentru a preveni contactul cu globul ocular. In privinta danturii, ca in majoritatea cazurilor cand avem in vedere rasele de caini de talie mica, acumularea tartrului poate constitui o problema. Deseori va fi nevoie sa aplicati un periaj dentar, mai ales dupa varsta de 3 ani. Intrebati veterinarul despre cele mai potrivite produse si metode de a face aceasta.
8. Sa aveti pregatita o haina pentru Yorkie in sezonul rece. Acesti caini nu au acel strat inferior de par scurt, protector (subpar) ca majoritatea celorlalte rase. Magazinele cu produse pentru animale de casa (pet-shop-urile) va ofera o gama larga de produse, chiar si haine impermeabile, recomandate pentru sezonul ploios. Procedand astfel il veti ajuta sa fie protejat de frig si sa se simta confortabil in aer liber, permitandu-i sa faca miscarea de care are atata nevoie.
9. Investiti intr-o hrana sanatoasa si de calitate. Prin talia lor redusa nu va vor supune unor cheltuieli mari, dar din acelasi motiv nici nu vor avea toleranta prea buna la alimente inferioare calitativ, alterate sau contraindicate.
10. Fiti atenti la modul in care acest caine este tratat de copii. Un Yorkie se lasa foarte usor antrenat in joaca, dar talia sa redusa si vioiciunea pot sa se intoarca impotriva sa, copiii putand sa-l accidenteze cu usurinta daca nu sunt atenti si nu au in vedere protejarea sa in situatiile mai antrenante.
POZE Caini Yorkshire Terrier
Articole pe aceeasi tema:
Yorkshire Terrier – Rasa caini de companie
Yorkshire Terrier – Cum sa ii exploatam inteligenta in dresaj
Yorkshire Terrier – Contraindicatii in hranire
Yorkshire Terrier – Sanatatea in balanta
Poze cu caini de rasa Yorkshire Terrier
Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS
0 comments to Yorkshire Terrier - Ingrijire si protectie