Dog de Bordeaux – Boli si suferinte

Posted by bianca On sâmbătă, 19 februarie 2011 0 comments


Views





poza caine Dog de Bordeaux intins in pat Sub armura de luptator neinfricat a muschiulosului Dog de Bordeaux se ascund destule fisuri. Aceasta nu reprezinta o particularitate pentru „mandria canina franceza”, ci o trista realitate pentru cele mai multe rase de caini de talie mare si foarte mare. Chiar daca Dog de Bordeaux este un animal cu un bun tonus si inclinatie spre exercitiu fizic, foarte rapid si agil in ciuda dimensiunilor si structurii sale solide, el prezinta o serie de sensibilitati de ordin medical si predilectie pentru ceea ce am putea numi boli specifice rasei. Puii vin pe lume in cuiburi numeroase, de 10 pana la 16 membri – chiar daca, deseori este nevoie de cezariana la nastere – si prima grija a unui crescator autorizat, cu experienta si atitudine profesionista, este sa-i testeze atent pentru a identifica exemplarele cu probleme mostenite genetic. In fond, istoria oricarei boli specifice pentru o rasa ori alta a pornit in acest fel: un pui cu probleme severe de sanatate adus la maturitate si incurajat sa perpetueze si care, astfel, si-a transmis slabiciunile descendentilor.

poza caine Dog de Bordeaux infofolit Aceasta atitudine nu este deloc in favoarea dezvoltarii si sustinerii unei rase, indiferent de specia de care vorbim. Pentru ca Dog de Bordeaux a cunoscut o faima si o recunoastere internationala in perioada recenta (ultimele 3 decenii), multi proprietari ai acestor caini de rasa, ba chiar si crescatori, au ignorat problemele medicale ivite din ignoranta, toleranta gresit interpretata sau goana dupa castiguri rapide. Astazi, cand rasa devine din ce in ce mai populara si mai cunoscuta, este bine sa va documentati temeinic si in ceea ce priveste carentele starii de sanatate si sa fiti pregatit sa interveniti in inlaturarea problemelor atunci cand va decideti pentru un Dog de Bordeaux.

Displazia de sold si cea de cot, alaturi de osteocondrita dissecans (o boala a cartilajelor din zona umarului) sunt boli specifice rasei, relativ des semnalate. Micsorarea riscului producerii unor astfel de afectiuni la cainele vostru Dog de Bordeaux este in stransa corelatie cu dieta si nivelul de efort fizic in perioada junioratului. In stadiul de catel, masivul Dog de Bordeaux este induiosator de mic (poate de aceea adesea catelele sunt excesiv de protective cu puii lor). In intervalul 4 saptamani – 40 saptamani cresterea va inregistra cote spectaculoase. Scheletul trebuie sa tina pasul cu ritmul de crestere al intregului organism si va avea nevoie de un aport important de vitamine si minerale din hrana. Hranirea corecta, adaptata fiecarei etape de crestere, atat in privinta formulei cat si a cantitatilor oferite, reprezinta prima cheie in ecuatia unei dezvoltari armonioase a sistemului musculo-scheletal. De asemenea, gradul de dificultate si intensitatea exercitiilor in care va fi angrenat catelul junior conteaza foarte mult. Orice exagerare in privinta dificultatii unor exercitii sau a duratei de exersare a acestora pot reprezenta premise ale unor afectiuni la nivelul oaselor, incheieturilor, cartilajelor inter-osoase si articulatiilor.


poza caine Dog de Bordeaux ascultand nisipul
Atunci cand achizitionati un pui din rasa Dog de Bordeaux solicitati ca in buletinul cu istoricul medical al catelului sa figureze si radiografia preventiva a sistemului osos. Predispozitia pentru una din afectiunile enumerate mai sus poate fi identificata in urma radiografiei cu raze X si este bine sa va asigurati ca nu cumparati un catel care va „esua” din punct de vedere fizic la anii maturitatii.

Torsiunea gastrica reprezinta iarasi un semnal de alarma permanent setat la aceasta rasa. Pentru ca Dogul de Bordeaux are o gura foarte larga el va fi tentat sa isi consume intreaga cantitate de hrana oferita din doar cateva inghitituri. Stilul acesta de hranire, accentuat si de faptul ca este un pofticios, ridica pericolul producerii torsiunii gastrice la cote alarmante.

poza caine Dog de Bordeaux venind de la farmacie Domoliti-i viteza de ingurgitare a hranei folosind vase potrivite, nu foarte largi, impartiti tainul zilnic in 2-3 portii daca apreciati ca este folositor, nu permiteti altui animal sau vreunui membru de familie sa se apropie sau sa stationeze in preajma locului de hranire (cainele va simti instictiv o amenintare la adresa hranei sale si se va grabi sa o consume). Oferiti apa cainelui la un interval de 15-20 de minute dupa ce a terminat de mancat, nu imediat, si, cel putin pentru 1 ora, nu planuiti nici o activitate impreuna cu el. Siesta este foarte importanta si este bine sa respectati acest obicei.

Raia demodecica este produsa de un parazit microscopic, Demodex Canis. Toti puii se nasc liberi de aceasta boala (nu este contagioasa, spre deosebire de cea sarcoptica), insa mamele care au acest parazit il transmit puilor inca din primele zile de viata. Alta forma de transmitere a bolii (intre doi caini adulti, de exemplu) nu exista. Transmiterea de la mama la pui se face pe zona unde iau contactul cel mai frecvent (pe cap), iar puii crescuti in afara cuibului, fara mama, nu vor prezenta boala. Parazitul se localizeaza in foliculul pilos, loc in care medicamentele patrund cu dificultate. Exista 3 forme ale bolii: localizata, generalizata si pododermatita demodecica (boala se localizeaza la nivelul labelor). Simptomele sunt identificate sub forma unor leziuni de culoare rosie, ce formeaza cruste bine delimitate, in prima faza pe cap si fata. Deseori boala in forma sa localizata se vindeca de la sine, sau cedeaza in urma aplicarii unor unguente specifice. Parul din zona afectata cade initial, dar se reface dupa aproximativ 1 luna de la reusita tratamentului. Uneori pot aparea complicatii ale acestei boli prin interactiunea agentului patogen cu bacterii asociate. Forma generalizata este foarte greu de combatut si, in astfel de cazuri, exemplarele afectate vor fi oprite de la reproducere.

Alte boli ce pot fi semnalate in cadrul rasei: eczemele si infectiile cutanate (deseori la nivelul pliurilor de piele de pe fata), artritele premature, afectiunile renale, cardiopatia si epilepsia.



Articole pe aceeasi tema:
Dog de Bordeaux – Un caine de paza infailibil
Dog de Bordeaux – Pentru o buna ingrijire
Dog de Bordeaux – Hranirea, un element vital
Dog de Bordeaux – Dresajul in alb si negru


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Dog de Bordeaux – Boli si suferinte

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO