Cainii sunt animale foarte rezistente, iar rasa Dog de Bordeaux nu face exceptie de la aceasta regula. De fapt, robustetea lor si faptul ca, in general sunt putin pretentiosi, adaptabili si maleabili, au reprezentat cateva din cele mai puternice argumente in vremurile cand oamenii i-au acceptat in preajma lor si au inceput procesul de domesticire. Chiar si atunci cand beneficiaza de conditii improprii, sau cand o suferinta incepe sa se manifeste in organismul lor, cainii vor “rabda mult si bine” pana cand vor lasa sa se intrevada faptul ca sufera. Subliniem acest aspect pentru ca, uneori, facem alegeri in privinta meniului pe baze minimaliste: un pret mic pentru o cantitate mare si cu recomandari vag pozitive. Deseori, se intampla ca acest produs sa fie acceptat de caine si consumat aparent fara probleme, astfel optiunea initiala permanentizandu-se. Dar abia mult mai tarziu (cateodata prea tarziu, din pacate) ies la iveala complicatii si afectiuni care pot fi conectate cu dieta, sau diagnosticate ca declansate de aceasta. Si, totusi, de ce cainele nostru nu ne-a dat de inteles ca ceva nu este in regula? – va veti intreba, probabil. Dar aici cu siguranta ati omis sa analizati cateva aspecte de detaliu. Un stapan responsabil si implicat isi va educa bine prietenul canin, iar acesta va sfarsi prin a-i accepta acestuia rolul dominant. Daca va primi un anume tip de hrana – neechilibrat si chiar daunator pe alocuri – cainele de cele mai multe ori il va accepta din supunere si pe baza instinctului de supravietuire. Hranindu-se incorect, se va expune la unele riscuri si, intr-un final, problemele pot sa apara. De aceea, in primul rand alegeti pentru cainele vostru Dog de Bordeaux o hrana de calitate, bogata in carne si grasimi, cu putine fibre si cereale (ori adaosuri cu denumiri exotice), cu cat mai putini conservanti.
Chiar daca veti cheltui serios in acest caz, verificati ca tipul de hrana ales sa aiba autorizatiile unor institutii cu autoritate in domeniu. Luati in calcul si varianta combinatiei dintre hrana de caini uscata si cea gatita in casa, in proportii aprobate si de un medic veterinar. Disputa pe baza importantei celor doua tipuri distincte de hranire va continua multa vreme de acum inainte, dar un lucru este cert: se intampla deseori ca un caine, indiferent de rasa, sa consume fara pofta sau sa refuze un anume tip de hrana uscata; dar niciodata nu va refuza resturile de la masa voastra, sau mancarea cu carne si legume pe care ati pregatit-o special pentru el. Asa stau lucrurile!
Ca sa luati in calcul hranirea unui caine de talie mare cum este si cainele Dog de Bordeaux exclusiv cu hrana gatita in casa, trebuie sa meditati serios. Un animal care va ajunge in anii maturitatii sa cantareasca 55-60 de kilograme are un apetit sanatos si un necesar de hrana comparabil cu al unui om adult (ba chiar depasind aceasta cota daca vorbim de un caine activ, implicat in exercitii, diferite jocuri si antrenamente). Deci veti fi ocupati constant sa concepeti si sa alcatuiti meniul pentru el. Un caine atat de mare si de robust ca si Dog de Bordeaux nu se multumeste doar cu resturile de la masa zilnica. Sa va ocupati in casa de dieta lui va reprezenta o provocare destul de dificila, dar nu imposibila. In fond, decizia va apartine.
Dincolo de orice argumentatie, avantajele din punct de vedere al mentinerii sanatatii si echilibrului alimentar sunt mai multe in “tabara” hranei gatita in casa. In aceasta hrana veti putea adauga ingredientele cele mai recomandate, din surse identificate si alese chiar de voi, veti insera cantitatile necesare de carne de calitate, veti controla gradul de prospetime si veti putea interveni in procentajele nutrientilor (adaugand diferite suplimente alimentare din categoria vitaminelor si mineralelor, disponibile separat).
Dar, asa cum spuneam, genul acesta de activitate va consuma timp serios si destule resurse, iar disponibilitatea voastra ar putea fi redusa dintr-o multime de motive.
Indiferent de tipul de hrana pe care il alegeti, este important sa faceti alegerea cu responsabilitate, sa verificati atent modul in care hrana este primita de caine, ce efecte produce, daca dezvoltarea animalului se desfasoara in limitele normale si tonusul sau este bun. La orice semnal suspect inteveniti prompt. Nu neaparat schimband brusc tipul de hrana, ci consultand un specialist si efectuand procedurile recomandate de acesta. Motivele unui disconfort manifestat la un moment dat pot fi foarte numeroase, dar de fiecare data cel putin cativa factori declansatori sunt in legatura cu hrana. Pentru ca, nu-i asa, “totul trece prin stomac”. Uneori chiar si constiinta…
Articole pe aceeasi tema:
Dog de Bordeaux – Un caine de paza infailibil
Dog de Bordeaux – Boli si suferinte
Dog de Bordeaux – Pentru o buna ingrijire
Dog de Bordeaux – Dresajul in alb si negru
Views
Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS
0 comments to Dog de Bordeaux – Hranirea, un element vital