Dog de Bordeaux – Pentru o buna intretinere

Posted by bianca On luni, 21 februarie 2011 0 comments


Views





poza caine Dog de Bordeaux - masaj in aer liber Rasa Dog de Bordeaux impresioneaza in multe privinte. Acest caine cu trecut foarte bogat (caine de vanatoare, caine de paza, caine de lupta, caine insotitor al turmelor) este un atlet de dimensiuni respectabile, care inca isi pastreaza alura amenintatoare. In primul rand este un caine de talie mare, deci trebuie sa-i faceti loc in viata voastra la propriu. Spatiul pe care il aveti la dispozitie in caminul vostru trebuie gandit de asa natura ca o parte speciala din acesta sa-i apartina noului „locatar”. Un catel din rasa Dog de Bordeaux nu este prea mare, iar farmecul sau este absolut (aspect valabil pentru toti catelusii). Probabil va veni in caminul vostru la o varsta frageda, deci ii veti gasi cu usurinta un loc (in brate, probabil, cel mai des). Dar acesti catei cresc fantastic de repede si curand, in 6 luni, veti avea un membru al familiei cu talie respectabila. Care are nevoie de spatiu. Chiar daca nivelul de activitate al unui caine Dog de Bordeaux in interiorul caminului nu este prea ridicat, el va dori sa fie mai mereu in preajma voastra si sa fie oarecum conectat la principala activitate desfasurata de membrii familiei.

poza caine Dog de Bordeaux invatand step Locul de odihna trebuie sa fie ajustat pe dimensiunile sale si confortabil, dar nu faceti greseala sa-i permiteti accesul pe canapele si fotolii. Mai ales daca veti dori sa le folositi si voi in rastimpuri. Este dificil sa-i creati imaginea pozitionarii inferioare in ierarhia autoritatii daca ii va fi permis sa ocupe locurile pe care le folositi voi insiva. Intotdeauna liderul a ocupat pozitia cea mai inalta, cea mai vizibila, cea mai confortabila. Si cainele stie asta. Deci locul sau este la picioarele voastre. In locurile din casa in care va petreceti in mod obisnuit timpul (linga canapeaua de pe care priviti la televizor, langa fotoliul pe care cititi ziarul, langa sezlongul pe care va odihniti pe terasa etc.) puteti plasa carpete „dedicate” voinicului francez. Obisnuiti-l sa se aseze acolo cand sta in preajma voastra, nu le schimbati pozitia prea des, nu depozitati in zona materiale sau mobilier care sa le acopere. Acelea vor fi locurile lui de siesta si asteptare si, in timp, se va obisnui cu ele. Altfel veti ajunge sa „luptati” pentru un loc confortabil pe propria voastra canapea (iar „lupta” va fi dificila”, avand un adversar de 60 de kilograme).

Ingrijirea prietenului vostru nu va va cere prea mult timp. Un Dog de Bordeaux nu este pretentios si nu necesita ingrijire minutioasa cu periodicitate stransa. Primul pas este incadrarea in programul de vaccinari si deparazitari. Acest program trebuie urmat foarte strict, conform indicatiilor primite de la cabinetul veterinar. Rasa Dog de Bordeaux nu naparleste prea tare. La schimbarea sezoanelor se inregistreaza secvente mai consistente, dar in general un periaj cu manusa la 3-4 zile este suficient.


poza caine Dog de Bordeaux in mini-piscina
La fiecare sedinta de periaj masati bland corpul cainelui si observati ce zone ale corpului prefera sa-i fie protejate. De obicei, cainilor nu le place sa fie atinsi pe labe, burta si in zona cozii. Atingeti cu grija si aceste zone cand desfasurati o sedinta de periaj, pentru ca astfel il veti obisnui cu ideea ca voi detineti controlul si pozitia dominanta in contactul fizic. Este un „joc la autoritatii” daca acceptati expresia, si isi are importanta sa in ecuatia complexa a dresajului.

De 2-3 ori pe saptamana acordati o atentie speciala fetei. Ma exact, pliurilor de piele de pe fata.

poza caine Dog de Bordeaux zambind angelic Dogul de Bordeaux are o „fata chinuita”, cu pielea prezenta in exces si grupata in cute proeminente. Acestea trebuie curatate cu grija, folosind solutii dezinfectante recomandate de un medic veterinar si dischete cosmetice de vata (cele folosite la demachiere de catre doamne si domnisoare sunt foarte bune). In aceste pliuri de piele se acumuleaza murdarie care poate declansa iritatii si infectii, de asemenea se pot fixa diversi paraziti externi, extrem de periculosi. Verificati si ochii la aceste sedinte cosmetice, pentru ca pleoapele consistente, carnoase, ale unui Dog de Bordeaux pot fi afectate de entropion si ectropion. De obicei ochii acestor uriasi par usor injectati, dar aceasta trebuie sa fie doar o impresie, verificati sa nu cumva sa fie semnul unor probleme reale.

Mai ales in spatiile prea calduroase ori in zilele insorite cand are program in aer liber, Dogul de Bordeaux va saliva in exces. Conformatia si „designul” buzelor il predispune la asta (aspect valabil pentru orice caine din familia Mastiff), deci este bine sa aveti mereu comprese sau prosoape de hartie pentru a-l sterge. Vorbind despre reactia la caldura, luati aminte la faptul ca Dogul de Bordeaux este un caine brahicefalic (cu botul aplatizat), deci procesul respiratiei se va derula cu o anume dificultate.

poza caine Dog de Bordeaux cautand urme in apa Pornind de la acest aspect, reactia sa la caldura excesiva (spatii inchise si insuficient ventilate, actiunea directa a razelor solare in zilele toride) este prompta si ii poate pune viata in pericol. Nu lasati niciodata un caine din aceasta rasa inchis in masina, fie si numai pentru cateva minute. Daca va deplasati cu el in oras intr-o zi caniculara programati pauze dese in locuri umbroase si racoroase si asigurati-va ca aveti o rezerva de apa proaspata cu voi. La fel, in curtea casei unde se intampla sa-l mai lasati liber, sa-i amenajati un spatiu cu umbra si un vas generos cu apa proaspata. Daca se intampla sa faca insolatie (prezentand simptome ca ameteala, pierderea echilibrului, inconstienta, tremur dublat de o respiratie spasmodica) actionati imediat, fara a pierde o secunda! Va sunt foarte folositoare cubulete de gheata (amabalate intr-o punga de plastic, iar aceasta sa o plasati intre picioarele din spate) si posibilitatea de a folosi un furtun alimentat cu apa rece (folosind un jet de mica intensitate, racoriti toracele, gatul si capul cainelui). In SUA si chiar Franta sunt inregistrate anual ingrijorator de multe decese ale cainilor din rasa Dog de Bordeaux cauzate de insolatie.

Cel putin la 2 saptamani verificati starea labelor, studiind atent pernutele. Taiati parul crescut intre pernute, asigurati-va ca nu exista rani sau infectii (unii paraziti externi se fixeaza in acea zona) si verificati daca este cazul sa mai ajustati lungimea unghiilor.



Articole pe aceeasi tema:
Dog de Bordeaux – Un caine de paza infailibil
Dog de Bordeaux – Boli si suferinte
Dog de Bordeaux – Hranirea, un element vital
Dog de Bordeaux – Dresajul in alb si negru


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Dog de Bordeaux – Pentru o buna intretinere

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO