Daschund/Teckel - Un caine de vanatoare amuzant

Posted by bianca On miercuri, 22 septembrie 2010 0 comments


Views





poza caini daschund in trei varietati Scurta istorie a rasei
De multe ori asociat cu Germania, al carui simbol canin a fost considerat o lunga perioada (pe timpul celor doua conflagratii mondiale, si pana prin deceniul 7 al secolului trecut, cand a fost utilizat ca mascota a Jocurilor Olimpice de Vara editia 1972, Munchen), simpaticul Daschund / Teckel este un caine foarte popular pe mapamond. Originile rasei sunt destul de incerte, in sensul ca radacinile sale sunt plasate de catre unii cercetatori chiar in Egiptul antic! Unele stele (monumente funerare) egiptene au pastrat silueta stilizata a unor caini de vanatoare cu picioare scurte care ii insoteau pe faraoni la vanatoare, iar descoperirea, de data recenta, a unui caine mumificat asemanator fizic cu un un Daschund de catre cercetatorii de la Universitatea Americana din Cairo poate fi considerata un argument pentru teoria originii ancestrale a acestei rase. Dar, tinand cont de faptul ca, la sfarsitul primului mileniu, nici un astfel de exemplar canin nu a mai fost mentionat in Valea Nilului, teoria conform careia rasa a fost creata prin incrucisari succesive de rase franceze, englezesti si germane pare mai plauzibila. Se pare ca sunt descendenti ai unor rase de caini de urma (caini de adulmecare) cum ar fi Pointer, Bloodhound, Basset sau chiar Bruno Jura. Unele caracteristici fizice precum si unele trasaturi dominante il apropie de marea familie Terrier, cu o influenta probabila si din partea rasei englezesti Dandie Dinmont Terrier (cu care se aseamana fizic destul de mult).
poza caine daschund pe canapea Sursele germane indica si incrucisari cu rasa Pinscher pitica. Acesti caini de talie mica, tenaci, activi si rezistenti au fost creati pentru vanatoarea animalelor mici, de vizuina, in special a bursucilor. Aceasta ultima particularitate a dus si la alegerea numelui german al rasei, Daschund (dasch= bursuc, hund=caine). Rasa are diferite porecle si apelative aditionale, preferate in diferite tari, cum ar fi: Dackel/Teckel in Germania, Doxie, Wiener dog/ Hot-dog/ Saussage dog (US, Canada, Australia, Noua Zeelanda), Bassotto (Italia) sau Sorecar (Romania). Primele referiri scrise despre rasa actuala vin din Germania si sunt datate pe la inceputul anilor 1700. In unele documente se face trimitere la „Dachs Kriecher” (Bursucar tarator – din cauza picioarelor micute care il apropie foarte mult de sol) sau „Dachs Krieger” (Luptatorul cu bursucii). A fost unul dintre cainii foarte iubiti de catre regina Victoria a Marii Britanii, o personalitate istorica de prim rang extrem de atasata de rasele canine. Desi in Germania inca mai este folosit pe scara larga la vanatoare, unde performeaza cu succes in vanatorile de vulpi, marmote, jderi, dar si mistreti, in Statele Unite, al doilea camin „de suflet” al rasei, rolul predominant este cel de animal de companie. Incepand cu secolul al XIX-lea, aceasta rasa de caini a devenit foarte populara in Viena – una din capitalele mondene celebre ale vremii – mai ales in randul aristocratiei. Si azi, Daschund mai este recunoscut sub apelativul de „Micutul Vienez”, rasa fiind foarte prezenta in marea capitala europeana.

Descrierea si intretinerea rasei
Durata de viata: 12-15 ani
Grupa: Hunter
Culoare: poate fi monocolor (negru, brun-roscat sau crem), bicolor (negru cu roscat/ciocolatiu, brun inspicat, gri sau albastru si castaniu), tricolor (combinatiile mentionate cu aport de alb pe piept, ceafa si picioare) sau amestec de modele. Cele mai intalnite: Dapple (zone mai inchise la culoare plasate aleatoriu pe fond mai deschis), pestrit, dungat, baltat in diferite combinatii de culori.
Varietati: „Shorthaired” (cu par scurt si neted), „Wirehaired” (cu par sarmos, de lungime medie) si „Longhaired” (cu parul lung, ondulat si matasos)
Talia: standard, miniaturala sau pitic si „toy” sau „iepuras”
Naparlire: moderată
Inaltime: talie standard=35-45 cm, talie miniaturala=30-35 cm, toy=30 cm
Greutatea: standard=9-11 kg, miniatural=4-6 kg, toy=3,5-5 kg

poza caine daschund cu par sarmos bej Cainii din rasa Daschund se identifica prin corpul musculos lung, fusiform, cu pieptul adanc, in carena si prin picioarele foarte scurte. Forma clasica, ce prezinta un plus de volum si robustete in partea anterioara a corpului le permite sa fie activi si in galeriile subterane stramte. Articulatiile genunchilor la picioarele din fata (articulatiile radio-carpale) sunt foarte apropiate la rasa standard, dand imaginea unor picioare strambe, amuzante. Picioarele posterioare sunt mai subtiri si drepte. Crescatorii americani au reusit atenuarea aspectului picioarelor din fata, desi cainii cu aceasta caracteristica nu au de suferit. Capul este alungit, cu botul lung, ochii rotunzi, medii, colorati in diferite nuante de caprui. Uneori, la exemplarele baltate provenite din crescatoriile englezesti, se observa heterocromia (ochi de culori diferite). Trufa si buzele sunt negre sau roscate, in functie de culoarea blanii. Urechile sunt de dimensiune medie spre mare, de forma general triunghiulara cu varful rotunjit, prinse in axa superioara a craniului si in plan lateral, purtate atarnat. Cand sunt atenti la un detaliu, acesti caini simpatici pot alinia urechile in plan frontal, realizand celebrele „cute de concentrare” pe frunte. Coada este relativ lunga, musculoasa, subtiata spre varf, usor arcuita si bine acoperita de par. In repaus cainii Daschund/Teckel poarta coada in prelungirea corpului, iar cand sunt in stare de alerta aceasta este ridicata aproape perpendicular. Labele din fata sunt late, puternice, iar cele posterioare sunt mai mici si mai delicate. Au unghii puternice, de sapatori.


poza caini daschund in tandem
Temperament si comportament specifice
Daschund sunt caini foarte vioi, alerti, curiosi, caracterizati de o fire vesela si sociabila. Dar, atentie, sunt foarte perseverenti si incapatanati, si, la limita discretiei absolute, vor cauta fara ragaz sa isi atinga scopurile. Circumspecti si vigilenti cu strainii, ei vor semnala neintarziat aparitia intrusilor cu latraturi foarte sonore. Acest caine de talie mica poate fi extrem de galagios fara un dresaj adecvat, fiind vigilent prin natura sa si posesor al unei voci surprinzator de puternice. Pot fi foarte bine folositi in rol de caine de paza, nu numai ca si caine de vanatoare. Tenacitatea lor este legendara in Germania, relatarile vanatorilor oferind exemple de caini de rasa Daschund/Teckel care au petrecut 48 de ore fara odihna pe urma vanatului sau care au petrecut mai mult de 36 de ore in subteran, vanand in galerii. Isi aleg cu grija obiectivele, dar merg „pana in panzele albe” pentru atingerea lor. Sunt animale sociabile, dar cu ticuri ce trebuie cunoscute si modificate. Isi fac repede o impresie despre anumite persoane si decid sa le agreeze sau nu, din motive doar de ei stiute. Nu rezista tentatiei de a „vana” animalele mici din gospodarie si pisicile, doar daca beneficiaza de o intensa socializare din faza de catel. Se inteleg bine cu copiii, daca cresc impreuna si sunt foarte atasati de familie. Acesti caini mici isi ignora fara nici o problema dimensiunile si deseori se angajeaza in conflicte disproportionate cu alti caini de talie mare. Sunt foarte curajosi si rezistenti. Au nevoie de un lider pe care sa il respecte neconditionat, altfel isi vor asuma rolul de caine alfa in familie. Sunt foarte pofticiosi si trebuie temperati pentru ca iau foarte usor in greutate. Dintre cele trei varietati – cu par scurt, cu par sarmos si cu par lung – ultima (considerata campioana frumusetii in cadrul rasei) ofera exemplarele cele mai calme si afectuoase. Varietatea cu par sarmos ofera exemplare cu un caracter mai dificil, sunt mai exuberanti si mai „zurbagii”, media fiind reprezentata de varietatea cu parul scurt.

poza caine teckel cu ochelari Despre dresaj
Daschund, ca toate rasele de caini de vanatoare, sunt caini inteligenti, cu o mare capacitate de invatare. Sunt capabili sa-si insuseasca foarte multe comenzi si exercitii de dresaj. Rabdarea si perseverenta sunt cuvinte cheie in dresajul canin efectuat cu cainii din rasa Daschund/Teckel, intrucat sunt animale extrem de incapatanate care fac totul in propriul lor tempo. Dar loialitatea si spiritul puternic de conlucrare care ii caracterizeaza ii pot transforma usor in companioni educati in raport cu un stapan care reuseste sa se impuna. Fata de liderul familiei va da intotdeauna dovada de supunere, atentie si va conlucra la standarde foarte bune. In absenta acestuia, va profita din plin de permisivitatea si lipsa de fermitate a celorlalti membri care obisnuiesc sa il rasfete. In dresaj trebuie lucrat mult la comenzile de interdictie a sapatului si rosului, pentru ca aceste activitati ii sunt foarte dragi. Ca si animal de companie crescut in apartament, acest caine este foarte potrivit datorita dimensiunilor si comportamentului bun de interior pe care il invata usor. Daca va fi obisnuit de catel cu regulile de igiena si va beneficia de programul de plimbari zilnice (minim 3, pe durata a 20-30 de minute), nu va va dezamagi niciodata. Trebuie exploatata inteligent mandria acestui caine in folosul stapanului.

poza caine teckel pui tinut in palme Ingrijire si sensibilitate la boli
Acesti caini naparlesc mai consistent la schimbarea sezoanelor, cu o medie mai scazuta in cazul varietatii cu par sarmos. Varietatea de Daschund cu par lung si ondulat necesita efectuarea unui periaj saptamanal in mod normal. Sunt caini curati, dar mai ales varietatile cu par scurt si par sarmos se vor lasa conduse de curiozitatea nativa prin cele mai dificile si inaccesibile locuri, de unde vor reveni … de nerecunoscut. Placerea cu care sapa gropi si galerii reprezinta o alta sursa de murdarire repetata, deci trebuie sa aveti grija. Unghiile trebuie scurtate periodic, caci pot creste exagerat de mult, iar o grija suplimentara este bine sa o acordati danturii acestor caini (periajul zilnic se recomanda la exemplarele care au depasit varsta de 6 ani). Fiti atenti ca sunt caini foarte pofticiosi, predispusi spre obezitate, iar talia si constitutia lor nu sunt deloc in masura sa ii ajute sa poarte un surplus de greutate corporala. Rasa include exemplare rezistente si cu o buna atitudine in cazul suferintei fizice (sunt robusti si luptatori, suporta bine durerea). Dar lista afectiunilor medicale este destul de lunga, fara ca incidenta acestora sa fie periculos de mare. Sa nu uitam ca media de viata a acestor luptatori este foarte buna, rasa oferind si exemplare care au atins varsta de 24 de ani (din perspectiva statisticilor oferite de Guiness Book of Records). Cea mai mare problema a acestei rase o reprezinta afectiunile coloanei vertebrale. Constitutia fizica generala a acestor caini ii pune in real pericol atunci cand se exagereaza cu exercitiile in forta combinate cu sarituri, cand sunt pusi sa sara de pe suprafete inalte, cand urca si coboara prea des trepte abrupte etc. In timp, cartilagiile ce unesc vertebrele coloanei se uzeaza creând mari probleme.
poza caine daschund pe banca in parc Alte probleme medicale sunt: epilepsia ereditara, diferitele alergii, meningo-encefalita, afectiunile dentare, problemele tiroidei, cataracta, glaucomul sau ulcerul corneal. Vizitele periodice la un cabinet veterinar, pentru controale de rutina solicitate medicului veterinar (atunci cand aveti de efectuat vaccinari si deparazitari, de exemplu), va pot scuti de numeroase probleme.


Concluzia noastra: Cainii din rasa Daschund/Teckel sunt o permanenta sursa de amuzament si buna-dispozitie pentru ca au o fire vesela, sunt afectuosi si activi in sanul familiei. Chiar daca sunt incapatinati si uneori prea voluntari in ceea ce fac, atasamentul lor nezdruncinat fata de stapan si familia acestuia precum si inteligenta ridicata ii recomanda unei game largi de iubitori de caini, fiind recomandati persoanelor aflate la prima achizitie, fara experienta in cresterea cainilor.


Nume traditionale pentru cainii din rasa Daschund: (de origine germana)
Masculi: Amadeus (Iubit de Dumnezeu), Bruno (Urs brun), Detlef (Popular), Gandolf (cu trimitere la spiridusi), Jager (Infanterist), Konig (Rege), Lustig (Amuzantul, Simpaticul), Floppy (Care Atarna – referitor la urechi), Schnapps (Lichior, de culoare bruna), Spiel (Joc), Stark (Puternic), Teufel (Nebunatic), Wotan (numele german pentru zeul nordic Otan)
Femele: Lieben (Iubita), Marotte (Capriciu), Ambrose (Divina), Grinsen (Zambitoare), Elke, Fausta, Hasso (un nume des folosit de aristocratia secolului XIX), Zuckert (Dulcica)


POZE Caini Teckel/Dachshund

poze caini de rasa Teckel/Dachshund


Articole pe aceeasi tema:
Daschund/Teckel- Agenda unei bune igienizari
Daschund/Teckel- Dieta unui pofticios
Daschund/Teckel- Perseverenta si imaginatie in dresaj
Daschund/Teckel- Lupta impotriva obezitatii


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Daschund/Teckel - Un caine de vanatoare amuzant

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO