Cainii Border Collie se confunda intr-un fel cu istoria Scotiei. Chiar daca reprezinta o rasa foarte populara, bine documentata in prezent, originile au ramas „umbrite de valul istoriei”. Este posibil ca primele exemplare care au stat la originea speciei sa fi ajuns in arhipelagul britanic odata cu migratia triburilor celtice. Un fapt este cert: acesti caini au fost crescuti in comunitatile umane cu principala atributie de caini de turma. Border Collie sunt neintrecuti in calitate de caini ciobanesti, reprezinta animale capabile sa tina sub control si sa coordoneze cirezile si turmele, indiferent despre ce animale domestice vorbim – oi, vaci, capre, porci, sau chiar cardurile de pasari domestice - gaste, rate, curcani. Denumirea rasei reflecta faptul ca s-a dezvoltat in zona de granita dintre Anglia si Scotia, stiut fiind faptul ca relieful Scotiei, preponderent montan (de mica altitudine, cu pasuni intinse) a favorizat de timpuriu cresterea pe scara larga a oilor si vitelor (Colley sau Collie este denumirea unei rase de ovine foarte populara in Scotia). Denumiti initial Scotish Sheperd (Ciobanesc Scotian), Collie ori Colley, acesti caini au intrat in atentia crescatorilor specializati relativ tarziu, pe la jumatatea secolului al XIX-lea. Se spune ca pe la 1860, regina Victoria, o mare iubitoare de caini, ar fi remarcat un exemplar de Border Collie (pe care l-a integrat colectiei sale canine impresionante), acesta reprezentand momentul de start in eforturile de selectie si standardizare a rasei.
Primul care a folosit denumirea de Border Collie a fost James Reid, secretar al ISDS-UK (International Sheep Dog Society in the United Kindgom), in anul 1915, pentru a deosebi acesti caini de cei denumiti Collie, dezvoltati pe aceeasi linie de origine, dar incadrati in alt standard (Scotish Collie, cei care au inspirat celebrul personaj de film canin Lassie). Incepand cu anul 1890, acesti caini au fost exportati in Noua Zeelanda si Australia, noile teritorii ale Coroanei, unde cresterea oilor luase un avant deosebit. In opinia specialistilor, cele mai multe exemplare standard de astazi descind din exemplarul de Border Collie denumit Old Hemp, un caine cu blana tricolora care a trait intre anii 1893-1901 si care a dovedit calitati exceptionale, castigand toate concursurile canine la care a participat. Prolific, Old Hep a avut peste 200 de urmasi inregistrati de sex masculin si un numar neinregistrat de urmasi femele. Si in ziua de astazi acesti caini sunt folositi pe scara larga pentru conducerea turmelor, mai ales la Antipozi, dar popularitatea rasei vine si de la faptul ca exemplarele sale se comporta foarte bine si in calitate de animale de companie. Sunt considerati de multi specialisti ca fiind cei mai inteligenti caini domestici, posedand abilitatea extraordinara de a intui atitudinea si intentiile altor animale, de a le domina si conduce, dar si de a intelege foarte rapid anumite situatii ivite in activitatea desfasurata alaturi de om. Un reper aparte al rasei Border Collie este faimosul „the eye” privirea intensa, fixa, dominatoare, cu care pur si simplu fixeaza pe loc animalele din turma si le intimideaza in vederea subordonarii. Aceasta trasatura a fost stabilizata in cadrul rasei incepand cu exemplarul Old Kep, un alt faimos precursor al rasei moderne (45 de titluri de campion in diferite concursuri), nascut in anul 1901 (un urmas al lui Old Hep).
Descrierea si intretinerea rasei
Durata de viata: 12-15 ani
Grupa: Working
Culoare: orice culoare, in combinatii bicolore sau tricolore. Cel mai des se intalnesc exemplare bicolore in combinatie negru cu alb, dar albul nu trebuie sa fie culoarea dominanta in nicio varianta
Varietati: Englezesc (Scotian) si Australian
Talia: medie
Naparlire: semnificativa
Înaltime: 45-56 cm
Greutatea: 18-22 kg
Border Collie este un caine de talie medie, cu un corp mai mult lung decat inalt, musculos si suplu. Craniul apare turtit, ascutit spre bot. Urechile sunt de marime medie, triunghiulare, prinse pe axa superioara a craniului, orientate spre inainte si sunt purtate aleatoriu, lasate, semi-ridicate sau ridicate. Ochii, de marime medie, por fi caprui sau albastri, in diferite nuante. La fel ca si in cazul cainilor de rasa Husky Siberian, Border Collie prezinta fenomenul ocular denumit heterocromie (ochii de culori diferite). Coada este relativ lunga, bine acoperita de par, purtata lasat. Border Collie au blana in doua straturi, cel exterior avand firul lung si moale, in diferite culori. Albul se regaseste in aproape toate combinatiile de culori ale exemplarelor, dar nu trebuie sa fie dominant. Selectiile si incrucisarile ultimelor decenii au dus la aparitia unor exemplare deschise la culoare (nisipiu, galben, albastru-pestrit, roscat de Australia etc.), dar predominant pentru rasa este patternul bicolor sau tricolor in care domina culorile alb si negru.
Temperament si comportament specifice
Sunt considerati foarte inteligenti, creativi si talentati, facand uz cu multa generozitate de instinctele lor, de cele mai multe ori corecte. Sunt genul de caini care merg „cu un pas inainte” in orice actiune, mereu alerti, mereu dornici sa inteleaga si sa stapaneasca o anume situatie in care sunt implicati. Sunt foarte energici, atletici si capabili de miscari de-a dreptul acrobatice. Nu exceleaza in relatia cu alti caini si sunt prudenti si distanti cu strainii, dar se ataseaza foarte mult de familie. Desi sunt sociabili si cooperanti cu copiii, nu sunt recomandati familiilor cu copii foarte mici, intrucat acesti caini vor reactiona instinctiv incercand sa-i grupeze si sa-i „mane” ca pe oi atunci cand ii vor observa alergand la joaca. In astfel de cazuri, pentru a se impune si a-i coordona, ii vor musca usor de picioare pe copii, asa cum procedeaza de obicei cu alte animale. Border Collie trebuie stimulati mintal, sunt caini care adora sa aiba „o tema” de executat, ceva de lucru, de rezolvat, o actiune complexa in care sa se implice. Trebuie mentinuti permanent „in priza” si au nevoie de multa miscare. Inactivitatea ii face tensionati, irascibili si daunatori fata de obiectele la indemana.
Despre dresaj
Border Collie sunt „elevi” deosebiti pentru orice dresor, pentru ca, in mod instinctiv, se alatura cu trup si suflet oricarei activitati desfasurate de om. Atenti si cu foarte buna viteza de reactie, necesita dresaj de inalta calitate, fiind capabili sa invete foarte rapid si temeinic. Fac o figura foarte frumoasa in concursurile canine de obedienta, agilitate, in cele sportive (flyball, aport, sustinerea urmei) sau in cele traditionale de herding (conducerea turmei). De fapt, sunt atat de buni competitori incat multe concursuri organizate in Anglia includ la categoria „agility” clasa speciala „ABC” (Anything But Collie – Orice in afara de Collie).
Ingrijire si sensibilitate la boli
Border Collie sunt usor de intretinut, nefiind pretentiosi, numeroase exemplare ale rasei fiind si azi „in serviciu” in calitate de caini ciobanesti. Acesti caini naparlesc destul de consistent, nu numai la schimbarea sezoanelor, blana lor lunga si fina trebuind sa fie periata la 3-4 zile, pentru indepartarea firelor de par moarte si a evita incalcirea si aspectul ciufulit. In privinta bolilor mai frecvente care afecteaza aceasta rasa putem enumera: displazia de sold, atrofia retinala progresiva, epilepsia si diferite forme de cancer. De asemenea, hipotiroidismul si si dereglari ale aparatului auditiv sunt afectiuni cu o incidenta notabila in cadrul rasei.
Concluzia noastra: „Elevul premiant” al familiei canine, Border Collie este exemplul clasic al personajului cu origini modeste care dovedeste o inteligenta scanteietoare. Acest animal reprezinta, probabil, cea mai mare reusita in privinta domesticirii unui animal si a canalizarii resurselor sale primare pentru activitati utile omului. Un pastor prin vocatie si un campion prezumtiv in tot ceea ce intreprinde, Border Collie este un caine de rasa care poate dinamiza, innobila si infrumuseta considerabil viata oricarei persoane sau familii iubitoare de caini.
Nume traditionale pentru cainii din rasa Border Collie:
Masculi: Abadan, Aran, Argos, Berro, Bertho, Claxon, Derwish, Giaccomo, Matrix, Peron, Snooker, Vento, Zippy
Femele: Allegra, Arandora, Arbella, Berta, Babushka, Chandra, Dolby, Grana, Mithra, Paulita, Sabrina, Wilma, Zaira
POZE Caini Border Collie
Articole pe aceeasi tema:
Border Collie - Ingrijirea, pas cu pas
Views
Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS
0 comments to Border Collie - Caine ciobanesc infailibil