Daschund/Teckel - Agenda unei bune igienizari

Posted by bianca On miercuri, 22 septembrie 2010 0 comments


Views





poza caine daschund privind in galeata Cainele din rasa Daschund/Teckel se integreaza foarte bine in familia in care a fost adoptat si devine repede un membru activ, iubit si iubitor, pastrandu-si, totusi, personalitatea distincta. Caini inteligenti si atenti la nuante, micutii „sorecari” sunt modesti in a solicita ingrijiri elaborate, dar au totusi necesitatile lor de care trebuie sa tinem seama. Apropiati de om si bucurosi sa se integreze in majoritatea actiunilor pe care acesta le desfasoara, ei vor putea fi relativ usor convinsi sa faca dovada unui comportament docil si cooperant pe timpul perioadelor de igienizare: imbaiere, periere/trimare blana, curatarea ochilor, deparazitare, curatarea urechilor etc. De asemenea, acesti caini au un comportament apreciat ca bun si foarte bun atunci cand este nevoie sa suporte anumite interventii medicale.
Iata cam care ar fi „agenda igienica” a unui caine din rasa Daschund/Teckel
:

poza caine teckel la imbaiat - Imbaierea = se recomanda, generic, sa se efectueze cu o periodicitate de 3 saptamani. Aceasta recomandare are un caracter pur informativ, pentru ca trebuie corelata cu genul de activitate pe care il desfasoara cainele in mod obisnuit. Cainii folositi la vanatoare sau care petrec mult timp in aer liber vor fi foarte tentati sa exploreze locuri noi, sau sa sape in cautarea unor rozatoare si se vor murdari in exces. De asemenea, fiind caini cu un simt olfactiv deosebit, Daschund se vor simti atrasi de mirosurile puternice de orice natura, de multe ori de cele emanate de carcasele unor animale aflate in descompunere. Cand le vor gasi, deseori vor fi tentati sa se frece de acestea, astfel ca interventia imediata in sensul imbaierii reprezinta mai mult decat o necesitate! Fiti atenti la tipul samponului folosit, cereti sfatul unui medic veterinar sau alegeti cu rabdare si spirit de observatie acel tip care sa nu le dauneze, intrucat acesti caini prezinta o sensibilitate sporita a pielii.

poza caine daschund in ghiveci - Taiatul unghiilor = reprezinta o alta prioritate. Exemplarele de Daschund/Teckel provenite din filierele de selectie austriece sau ungare, precum si majoritatea exemplarelor din varietatea cu parul lung si ondulat au unghii de dimensiuni normale, care trebuie ajustate doar de 1-2 ori pe an. Dar exemplarele clasice, standard, provenite din crescatoriile germane, acolo unde sunt crescuti Teckeli pentru vanatoare, prezinta de multe ori unghii foarte puternice, cu ritm de crestere impresionant, ca o trasatura specifica stilului lor de sapatori de galerii. Acest tip de unghii trebuie ajustat periodic si cu mare grija, eventual la un cabinet de cosmetica canina, unde puteti beneficia de serviciile unor specialisti. Marea problema este cea a exemplarelor inchise la culoare, black and tan (bicolore, fond negru cu insertii de roscat sau castaniu). Acesti caini au, de obicei, unghiile de culoare neagra si astfel vasele capilare din unghie nu pot fi identificate cu siguranta, pentru ca ajustarea lungimii sa se faca fara sangerare. Exemplarele cu unghii puternice trebuie, periodic, lasate sa sape ori antrenate sa execute sprinturi pe suprafete mai aspre, pentru tocirea naturala a unghiilor.

poza caine teckel pui cu fes - Deparazitarea = urmati strict etapele deparazitarii interne, intrucat Teckelii sunt foarte curiosi din fire si deseori vor ingera diferite resturi gasite pe camp sau in jurul blocului si pot pe aceasta cale sa se infecteze cu diferiti paraziti intestinali. Deparazitarea externa este iarasi o prioritate, pe care cainii Daschund o vor semnala prompt, prin scarpinari energice. Sunt sensibili si reactioneaza imediat cand sunt infestati, ceea ce este un aspect bun, intrucat veti primi semnalele cele mai potrivite ca sa interveniti. Nu lasati netratat un caine infestat cu purici (ca sa nu mai vorbim de capuse) intrucat, pe langa alergii severe ale pielii, cainii Teckel pot atinge niveluri de stres periculoase cand simt mancarimi in diferite zone ale corpului. Constitutia lor fizica aparte, cu coloana foarte lunga, nu le permite o flexibilitate prea mare atunci cand isi doresc sa se scarpine in diferite parti ale corpului si totusi ei se vor forta intens sa o faca, ceea ce le este daunator.

- Curatatul urechilor si ochilor = intra de asemenea pe agenda igienica a unui proprietar de caine din rasa Daschund/Teckel. Urechile destul de mari colecteaza usor praful si murdaria si ofera un adapost preferat pentru capuse. Ochii trebuie curatati cu regularitate, delicat, folosind dischete cosmetice sau vata si diferite solutii recomandate de medicul veterinar. Aceasta rasa este destul de expusa la o gama larga de afectiuni oculare, astfel ca nu trebuie sa neglijati intretinerea ochilor. Cu ocazia unei astfel de sedinte igienice puteti sa verificati si starea generala a pupilei si corneei, pentru a observa eventuale anomalii.

POZE Caini Teckel/Dachshund

poze caini de rasa Teckel/Dachshund


Articole pe aceeasi tema:
Daschund/Teckel - Un caine de vanatoare amuzant
Daschund/Teckel - Dieta unui pofticios
Daschund/Teckel- Perseverenta si imaginatie in dresaj
Daschund/Teckel- Lupta impotriva obezitatii


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Daschund/Teckel - Agenda unei bune igienizari

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO