Labrador Retriever - Suferintele ereditatii

Posted by bianca On joi, 19 august 2010 0 comments


Views





poza caine labrador in salt Dinamicii si veselii caini Labrador Retriever nu sunt pacienti obisnuiti ai cabinetelor veterinare. In general, sunt caini sanatosi si plini de energie, jucausi, cu un bun tonus si rezistenti. Dar asta nu inseamna, din pacate, ca Labrador reprezinta rasa absolut ideala, imuna la toate afectiunile intalnite in cazul cainilor. Ar fi foarte frumos ca acesti caini minunati din punctul de vedere al aspectului general si al comportamentului specific sa fie “indestructibili”, dar adevarul este ca se intampla sa prezinte unele slabiciuni legate de zestrea genetica, mediul in care actioneaza, factorii ereditari sau vectorii infectiosi. Rasa fiind foarte bine studiata in SUA, Canada si Australia a fost posibil ca specialistii sa completeze o “harta” destul de exacta a riscurilor de sanatate la care sunt expusi acesti caini. Va prezentam cateva afectiuni mai grave care pericliteaza starea de sanatate a cainilor din rasa Labrador Retriever, cu accentul pe cele ereditare.


poza caine labrador invelit cu patura
Displazia de sold
In fiecare an zeci de mii de caini sunt afectati de aceasta boala, cu precadere cei din rasele de talie medie si mare. Labrador Retriever par, totusi, oarecum predispusi pentru displazia soldului, boala care se caracterizeaza prin probleme de fixare a femurului in articulatia soldului. Energia cu care se exprima in aer liber, generozitatea in efort, predispozitia pentru executarea salturilor de diferite amplitudini fac din Labradori subiecti susceptibili pentru displazia de sold.

Artrita
Si aceasta afectiune este prezenta pe lista riscurilor in cazul rasei Labrador Retriever. Osteoartrita nu este o boala rara la cainii de talie mare si se manifesta prin degradarea cartilajelor in interiorul articulatiilor scheletului. In general, cand observati ca Labradorul vostru se misca lent si cu pasi mici, geme cand se ridica sau se aseaza, evita sariturile … ei bine, este cazul sa trageti semnalul de alarma si sa il pregatiti pentru un consult de specialitate. Fiind o boala ereditara, fiti atenti la achizionarea unui pui de Labrador si cereti sa vi se furnizeze copii dupa certificatele medicale ale parintilor puiului.

poza caine labrador bolnav sub tratament
Miopatia ereditara
Iata o afectiune specifica rasei Labrador Retreiver. Aceasta este o alta boala ereditara care se manifesta prin degenerarea fibrelor musculare. Gena “defecta” care produce boala este mostenita de la ambii parinti, conditiile in care boala se declanseaza fiind inca insuficient clarificate (prima descriere a miopatiei specifice rasei Labrador a fost facuta in anul 1976). Perioadele de risc maxim pentru declansarea bolii sunt: etapa cuprinsa intre 6-8 saptamani si etapa cuprinsa intre 6-7 luni. Nu grabiti achizitia unui catel de rasa Labrador inainte de varsta de 6-7 luni din cuib, din ratiuni de maturizare si socializare (Labradorii se maturizeaza mai greu). poza caine labrador pui trantit pe spate
Astfel, veti elimina prima “treapta de risc”. Inainte de varsta de 9 luni, fiti atent la modul in care se misca micul catel, care este pozitia corpului sau, cum se dezvolta musculatura sa. Vestea buna este ca gena poate ramane inactiva in organism, cainele dezvoltandu-se in reperele normalitatii, mai ales daca trece de varsta de 1 an fara a prezenta simptomele specifice. Dar este important un examen medical relevant pentru aceasta afectiune, pentru a sti daca veti putea include cainele vostru in circuitul reproductiv.


Displazia valvei tricuspide (Tricuspid Valve Dysplasia, TVD)
O boala ereditara care afecteaza inima, TVD se refera la incompleta dezvolatare a valvei cardiace care controleaza circuitul sangvin dinspre atriul drept in ventricolul drept. In functie de cat de afectata este aceasta valva, cainele poate supravietui (dar cu conditia de a fi restrictionat de la o activitate fizica intensa si de la efort perelungit), dar in cazurile de insificienta severa, un catel nu va supravietui mai mult de 6 luni.

POZE Caini Labrador Retriever

poze caini de rasa Labrador Retriever


Articole pe aceeasi tema:
Labrador Retriever - O rasa de caini polivalenti
Labrador Retreiver - Dresajul acvatic
Labrador Retriever - Cum ingrijim un prieten
Labrador Retriever - Recomandari pentru hranire


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Labrador Retriever - Suferintele ereditatii

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO