Cum este bine sa procedati:
1. Locul cel mai potrivit este un lac, intr-o zi calduroasa, fara vant. Nu alegeti un rau, pentru ca deplasarea apei ii va crea micului catel senzatia de nesiguranta. Evitati un bazin, marginile inaltate ale acestuia si senzatia de ingradire data de dimensiunile limitate iarasi vor impresiona negativ animalul. Mergeti insotiti de o alta persoana cunoscuta si indragita de caine. Va va fi folositoare.
2. Luati-va un schimb de haine uscate si folositi, in general, haine mai putin pretentioase pentru acest tip de antrenament; va veti uda si va veti murdari, deci fiti pregatit pentru asta.
3. Intrati in apa purtand cainele in brate. Pozitionati-va intotdeauna cu fata spre mal. Aveti grija sa fie intr-o stare de spirit buna, destinsa. Eventual jucati-va un pic pe mal cu el inainte de a intra in apa, pentru a-l ajuta sa se destinda si ca capete incredere. Insotitorul vostru trebuie sa ramana pe mal.
4. Adancimea potrivita pentru a incepe exercitiile de inot este aceea cand apa va va depasi cu o palma genunchii. Nu va aventurati la apa prea adanca, este bine sa va controlati bine miscarile si sa aveti si control asupra catelului. Alegeti o zona in care fundul apei sa fie destul de ferm, cu pietricele sau nisip. Ar fi foarte neplacut sa va intepeniti in namol cu un caine in brate, sau sa va impiedicati si sa va scufundati brusc in aceleasi conditii. Riscati sa speriati catelul si sa-i creati o reactie adversa fata de apa.
5. Pozitia corecta cu micul vostru „cursant canin” este, pentru dreptaci, cu mana dreapta sub burtica iar stanga tinand ferm baza cozii cainelui. Stangacii vor inversa pozitia. Vorbiti calm si afectuos cu catelul pe masura ce il apropiati de suprafata apei. Pastrati cu atentie pozitia de siguranta, s-ar putea ca „studentul” Labrador sa se zbata putin, din teama si nesiguranta.
6. Verificati reflexul de baza: de fiecare data cand atinge apa cu labele, cainele trebuie sa inceapa sa miste viguros toate picioarele si coada, sa indrepte gatul si sa ridice botul. Daca nu face aceste miscari, scufundati-l repetat, cu calm, pana la burtica si ridicati-l. De fiecare data cand isi misca picioarele si coada laudati-l intens si lasati-i un pic de timp sa resimta satisfactia.
7. Dupa 7-8 repetitii in care a dat semne ca recunoaste apa ca pe un mediu instabil in care trebuie sa isi miste membrele pentru a se mentine la suprafata, lasati-i corpul sa se scufunde in mod natural, indepartati mana de sprijin de sub burtica (ii veti permite astfel sa respire in voie), dar pastrati mana de sprijin la baza cozii. Aveti grija sa nu ridicati aceasta mana care ramane in sprijin, pentru ca astfel ii stricati pozitia in apa si ii ingreunati miscarile.
8. Faceti semnal persoanei ramase pe mal sa isi inceapa „rolul”. Acest insotitor va chema insistent cainele, venind catre marginea apei. Urmati indeaproape catelul evitand sa faceti miscari de prea mare amploare care pot crea valuri, pentru ca ii creati dificultati la deplasare micului „amfibian”. Laudati incontinuu eforturile lui si fit atenti sa nu se panicheze. De fiecare data cand executa miscari dezordonate care ii afecteaza flotabilitatea, interveniti usor cu mana de sprijin sub burtica.
9. La primele 2-3 incercari de acest fel, pastrati mana la baza cozii, pentru sprijin si imbarbatare. Apoi, simpla prezenta in apropiere trebuie sa fie de ajuns. Limitati numarul de repetitii la 7-8 pentru prima zi. La finalul lor stergeti bine cainele cu un prosop si recompensati-l generos
10. Repetati cat de des puteti astfel de exercitii, marind treptat distanta fata de mal. In principiu, respectand o frecventa de 3-4 zile de antrenament de initiere pe saptamana, dupa 1 luna puteti incepe exercitii de aport a diferitelor obiecte (plutitoare!) din apa (Labrador are calitati de aportor vestite!). Unii caini invata mai repede sa se miste increzatori in apa, altii pot trada anumite reticente. In principiu, acesti caini vestiti pentru placerea lor de a se „balaci” isi vor insusi foarte repede miscarile de baza si vor deveni foarte agili in acest mediu diferit, ba chiar vor solicita sa li se acorde sansa sa practice inotul din cand in cand. Fiti atenti sa nu epuizati cainele in acest gen de exercitii (un Labrador Retreiver nu prea isi cunoaste limitele!) si, mai ales, curatati-i si uscati-i cu atentie si rabdare urechile dupa fiecare „episod acvatic”.
POZE Caini Labrador Retriever
Articole pe aceeasi tema:
Labrador Retriever - O rasa de caini polivalenti
Labrador Retreiver - Cum ingrijim un prieten
Labrador Retreiver - Recomandari pentru hranire
Labrador Retreiver - Suferintele ereditatii
Views
Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS
0 comments to Labrador Retriever - Dresajul acvatic