Husky Siberian - Sanatate cu valente nordice

Posted by bianca On marți, 24 august 2010 0 comments


Views





poza caine husky negru cu guler venetian Nu exista nici o rasa de caini complet protejata de afectiunile genetice mostenite ori dobandite in anumite conditii de mediu, ingrijire si hranire, dar rasa de caini Husky Siberian este, probabil,una din cele mai putin afectate. Unii specialisti considera chiar ca acesti caini sunt niste „campioni” ai sanatatii canine. Totusi, asa cum spuneam, perfectiunea in acest domeniu nu exista, deci, in calitate de proprietar al unui astfel de caine trebuie sa fiti atenti la unele aspecte.
Vestea buna este ca aceasta rasa este foarte bine monitorizata si selectia exemplarelor s-a facut dupa criterii foarte riguroase, care au urmarit si au reusit in final depistarea si eliminarea celor mai multe dintre afectiunile ereditare in cadrul rasei. Bineinteles, vorbim aici de cainii provenind din linii de selectie americane. SHCA (Siberian Husky Club of America) reprezinta o organizatie foarte bine pusa la punct si eficienta, care tine mereu sub control problemele genetice care se pot transforma in amenintari la adresa rasei, astfel explicandu-se, in parte, standardul de sanatate foarte ridicat al cainilor Husky Siberian. Rasa a ramas foarte populara in SUA dupa marea Goana dupa Aur din Alaska, din debutul secolului XX, iar cainii sunt bine monitorizati.
Oricum, zestrea genetica a acestor caini ancestrali este una foarte buna, rezultat al unei selectii naturale aspre si extrem de eficiente. Traind alaturi de comunitati umane extrem de izolate, intr-un mediu foarte solicitant dar si steril (Nordul extrem), feriti de imixtiuni sangvine ca rezultat al incrucisarii cu alte rase de caini, Husky Siberieni au urmat o linie de evolutie foarte pura.

poza caine husky adulmecand maci Displazia de sold, de exemplu, o afectiune extrem de comuna la rasele de caini de talie medie si de talie mare, are o incidenta foarte scazuta la acesti caini. Si asta in ciuda faptului ca sunt, in primul rand, caini de sanie, animale de munca, supuse cu regularitate unor eforturi considerabile, foarte solicitante pentru sistemul osos (in principal). Expertii plaseaza Husky Siberian pe pozitia 111 dintr-o statistica a incidentei displaziei de sold ce cuprinde 114 de rase evaluate. Prin comparatie, cainele Ciobanesc de Berna, vestit pentru forta cu care tracteaza diverse carucioare cu produse ori persoane (copii), este in top 10 al aceleasi statistici, alaturi de „varul” sau celebrul Saint Bernard.

Afectiunile cu cel mai mare impact asupra rasei sunt cele oftalmologice, urmate de cele gastrice. Dintre cele olfactive, 3 afectiuni se disting prin gravitate si grad de incidenta: cataracta ereditara (ori cea juvenila), distrofia corneei si atrofia retinala progresiva.

poza caine husky cy heterocromie pronuntata Din pacate, cainii Husky – celebri dealtfel pentru heterocromie, particularitatea de a avea ochi diferiti al culoare, albastru deschis/caprui – sunt supusi pericolului cataractei foarte devreme, unii catei putand prezenta semne ale bolii de la varsta de 3 luni. In stadiu mediu, cainele se va dezvolta aproape de standardele normalitatii, dar acuitatea sa vizuala va fi scazuta. Boala progreseaza lent. In cazurile acute, orbirea nu poate fi evitata decat pe cale chirurgicala, dar si asa cu sanse destul de mici.

Distrofia corneala este o boala care afecteaza partea exterioara, transparenta, a globului ocular. Boala are o incidenta mai mare la femele si se instaleaza cel mai adesea in jurul varstei de 1 an. Nu exista un tratament eficient impotriva distrofiei corneale si exemplarele afectate vor avea o vedere slaba.

Cea mai serioasa afectiune oculara este, de departe, atrofia retinala progresiva, cu efecte devastatoare asupra vederii animalelor. Boala se poate manifesta in cadrul rasei, de asemenea, foarte de timpuriu, in jurul varstei de 5 luni, iar statisticile releva ca masculii sunt mai expusi.

poza caine husky pe fond galben
Afectiunile gastrice – cum ar fi gastrita, ulcerul, diareea acuta – pot fi evitate prin monitorizarea atenta a hranei. O hranire corecta, echilibrata si continand elementele nutritive proprii rasei si taliei va poate scuti de multe necazuri. La modul general, se poate spune ca Husky este un caine cu „stomac subtire”, putin pretentios, fara un necesar mare de hrana, dar sensibil la calitatea acesteia. Nu este recomandat sa experimentati retete de hranire pe acest caine, ci sa va fixati pe dieta pe care el o accepta si care ii satisface necesitatile. Schimbarile prea dese in dieta, chiar si facute cu bune intentii, s-ar putea sa duca la rezultate negative. Respectati tiparul nutritional pe care l-ati introdus cu rezultate bune in meniul cainelui si, in principiu, nu veti avea probleme.

POZE Caini Husky Siberian

poze caini de rasa Husky Siberian


Articole pe aceeasi tema:
Husky Siberian - Cel mai bun caine de sanie
Husky Siberian - Ingrijire si evaluare
Husky Siberian - Dieta in prim-plan
Husky Siberian - Dificultatile dresajului de baza


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Husky Siberian - Sanatate cu valente nordice

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO