Husky Siberian - Dieta in prim-plan

Posted by bianca On duminică, 22 august 2010 0 comments


Views





poza caine husky asteptand mancarea In privinta dietei unui caine din rasa Husky Siberian trebuie sa fiti constienti ca exemplarele actuale, rezultate in urma unui proces de selectie si supraveghere indelungat, sunt departe de pattern-ul speciei originare, deci nu trebuie sa va faceti o rezerva de pesti uscati, mici animale arctice congelate sau grasime de foca in camara. Ca in cazul majoritatii raselor de caini si in cazul acestor „lupi nordici” cu privire de peruzea s-a efectuat tranzitia catre hrana uscata, aceasta „cheie universala” pentru rezolvarea dietei canine. Trebuie sa va ganditi ca cele mai multe exemplare disponibile astazi in Europa provin din filiera americana de selectie si perpetuare a rasei, acolo unde, incepand cu anul 1930, s-au pus bazele unor canise (centre de crestere si selectie), initial 3 la numar. Anul 1930 este unul de referinta intrucat atunci (fosta) URSS si-a inchis granitele si a incetat exportul exemplarelor de Husky Siberian, activitate care atinsese apogeul la finalul primului deceniu al secolului XX, in timpul „Goanei dupa Aur” declansata in Alaska. Recent, dupa caderea „Cortinei de Fier” pe piata europeana de profil au reinceput sa apara exemplare de provenienta ruseasca, dar originea acestora este destul de incerta si certificatele de puritate in cazul acestor animale sunt rareori disponibile.


poza caine husky catel cu os de piele Vorbind despre hranirea acestor animale superbe, atat de decorative si cu un look impresionant, specialistii au concluzionat un aspect cel putin ciudat: comparativ cu alte rase de aceeasi talie, cainii Husky mananca mai putin, si asta in ciuda faptului ca sunt eminamente caini de munca, hiperactivi, predispusi la efort de inalt nivel, de anduranta. Sistemul digestiv al acestor caini s-a adaptat pentru o sintetizare foarte buna a substantelor nutritive continute in hrana zilnica de-a lungul secolelor in care au trait si muncit alaturi de membrii triburilor Chukchi. Sa nu uitam ca eschimosii au cautat timp indelungat – si cu certitudine au gasit – formula de a cara minimul necesar (in termeni de volum si greutate) pe distante foarte lungi, in incursiunile lor de vanatoare, incarcand ratia minima de hrana necesara supravietuirii. Fortati de imprejurari, nativii Inuit isi hraneau cainii de sanie la limita subzistentei, asa cum faceau si ei insisi, pana cand o prada consistenta le permitea sa isi faca sperante. Incet, dar sigur, cele mai rezistente exemplare s-au adaptat si s-au perpetuat, ducand la „modelarea” unei rase „economicoase”.

Ca si in cazul altor rase, atunci cand luati un pui de Husky din canisa ori de la un proprietar anterior este bine sa va documentati cu seriozitate asupra dietei acceptate de catelul sau cainele adult in cauza si sa o continuati pentru inceput, indiferent de ideile pe care le aveti in acest sens. Trebuie avut in vedere ca dincolo de robustetea lor recunoscuta, acesti caini au un stomac sensibil la schimbarile de dieta, fiind predispusi la boli de nutritie. Multi proprietari au semnalat ca in cazul unor fluctuatii in tipul hranei, la cainii din rasa Husky se instaleaza usor diareea cronica. Schimbarile pe care doriti sa le faceti in alimentatia cainelui vostru Husky trebuie facute treptat, cu rabdare si monitorizand reactia animalului. In general, sunt putin pretentiosi si accepta usor tipul de hrana la dispozitie, avand puternic imprimat instinctul de supravietuire in conditii aspre.

poza caine husky evaluand un os mare
Daca va implicati cainele Husky in concursuri de anduranta sau il folositi pentru tractarea saniilor ori a biciclului de competitie, este bine sa va orientati catre hrana cu adaos nutritiv (formula Science Diet Performance sau formula Maintenance). Hrana acestor caini de lucru trebuie sa aiba ca ingredient principal carnea si sa contina destule vitamine si proteine care sa ii permita dezvoltarea sistemului osos si a musculaturii, elemente anatomice dominante in cadrul acestei rase atletice.

poza caine husky pazind hrana Oricum, hranirea animalului de companie este in parte arta, in parte stiinta. Dincolo de specificatiile cu „iz savant” veti realiza ca voi sunteti cei care va cunoasteti cel mai bine cainele si tot voi sunteti (sau nu) limitati de anumiti factori in organizarea acestui proces complex. Variantele aleatorii tip hrana uscata/hrana umeda, sau hrana gatita in casa/supliment de hrana industriala sunt permise si recomandate atunci cand sunt sustinute de o evaluare judicioasa, in spiritul crearii celor mai bune conditii pentru caine.

Ca un artificiu amuzant, este permis uneori (dar nu prea des!) sa ii oferiti cainelui vostru Husky mici bucati congelate de peste file (fara oase) ori carne de vita/pui (fiarta usor in prealabil). Din instinct, cainii Husky vor aprecia acest gen de hrana, mai ales pe durata anotimpului rece, si veti fi cu siguranta impresionati de maniera in care vor alege sa o consume! Un Husky cu tipar genetic intact va linge rabdator stratul de gheata, apoi va depozita bucata de hrana congelata intr-un loc uscat si se va incolaci asupra ei, verificand in rastimpuri stadiul dezghetarii. La final, cand bucata devine digerabila, o va consuma cu placere.

POZE Caini Husky Siberian

poze caini de rasa Husky Siberian


Articole pe aceeasi tema:
Husky Siberian - Cel mai bun caine de sanie
Husky Siberian - Ingrijire si evaluare
Husky Siberian - Dificultatile dresajului de baza
Husky Siberian - Sanatate cu valente nordice


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Husky Siberian - Dieta in prim-plan

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO