Rasa de caini Dalmatian – boli specifice

Posted by bianca On duminică, 4 iulie 2010 0 comments


Views





poze caini dalmatieniRasa de caini Dalmatieni este una foarte veche, multi cred ca a fost primul tip de caine pentru care omul a supravegheat imperecherile cu scopul de a conserva si perpetua anumite trasaturi: initial aspectul fizic, ulterior forta, rezistenta fizica si evitarea transmiterii pe cale genetica a anumitor boli. Rezultatul final este un caine longeviv si foarte puternic, cu o infatisare impresionanta atat prin aspectul blanii cat si prin gratie si eleganta. Cainii din rasa Dalmatian nu sunt afectati semnificativ de unele boli comune in cazul altor rase, cum ar fi displazia de sold. Afectiunile care se intalnesc mai des la exemplarele rasei apar odata cu inaintarea in varsta. Spre varsta a treia, acesti caini pot sa fie afectati de dermatite, atacurile de apoplexie, probleme oculare, tiroida subactiva si rar boli de inima. Una dintre exceptiile acestei stari de sanatate infloritoare este predispozitia genetica spre surditate, cauzata de absenta celulelor pigmentare in urechea interna. Surditatea la exemplarele canine de Dalmatian poate afecta una sau ambele urechi, fiind prezenta si la alte rase ce impartasesc aceeasi predispozitie genetica spre o pigmentare usoara, printre care: Border Collie, Boxer sau Bull Terrier. Exista un test specific pentru testarea prezentei acestui defect – denumit in limbaj de specialitate testul BAER, singurul ce poate diagnostica surditatea unilaterala. Cateii se recomanda sa fie supusi acestui test incepand cu a cincea saptamana de viata. Cercetarile arata ca exemplarele de caini Dalmatian ce prezinta petece colorate mai mari decat petele obisnuite au sanse mai mici de a prezenta surditate.


poza cainidalmatiani

Dalmatienii ca si oamenii si porcusorii de Guineea pot suferi de hiperuricemie, ce va duce in special la masculii ce au trecut de primul deceniu de viata la aparitia calculilor renali.
Este foarte importanta diagnosticarea corecta a unei astfel de afectiuni la cabinetul veterinar, caci exista medicatie pentru astfel de cazuri. In orice caz, specialistii recomanda ca un caine adult senior ce a implinit varsta de 10 ani sa fie supus unui regim medicamentos cu caracter preventiv impotriva calculilor renali, sau proprietarii vor fi atenti sa reduca aportul de calciu in alimentatia cainelui. De asemenea,este bine de stiut ca pentru cainii din rasa Dalmatian dieta saraca in proteine ajuta la prevenirea infectiilor aparatului urinar.


POZE cu Caini Dalmatian

poze caini de rasa dalmatian


Articole pe aceeasi tema:
Cainele Dalmatian – comportament, aptitudini, dresaj
Intretinere caine Dalmatian: blana, urechile, gatul
Rasa Dalmatian - caini de companie


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Rasa de caini Dalmatian – boli specifice

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO