Intretinere caine Dalmatian: blana, urechile, gatul

Posted by bianca On duminică, 4 iulie 2010 0 comments


Views





poze caini de rasa dalmatieniBLANA

La acest capitol cainele Dalmatian nu are necesitati speciale, dar se impune mentiunea ca reprezinta o rasa de caini care naparleste in cea mai mare parte a anului, nu numai in cele doua sezoane deja incetatenite la majoritatea celorlalti caini: primavara si sfarsitul toamnei. Firele de par scurte, deschise la culoare, pot crea probleme persoanelor care sufera de alergii. Se impune deci o toaletare regulata a blanii, executata cu manusa de cauciuc, iar frecventa acestei activitati ar trebui sa fie saptamanala. Vorbind despre blana, nu trebuie sa uitam pielea atunci cand vorbim despre un caine din rasa Dalmatian. „Patatii” acestia fac destul de usor alergii, avand o piele sensibila, insuficient protejata de o blana destul de deasa, dar scurta si cu firul subtire. Matreata poate sa apara destul de frecvent la un Dalmatian in conditiile in care starea generala de sanatate nu ii este afectata. Va puteti da seama de aceasta cand efectuati periajul periodic al blanii. Pentru a preveni o uscare de lunga durata a pielii si descuamarea acesteia, interesati-va la un cabinet veterinar despre sampoanele speciale cu aport suplimentar de uleiuri, destinate protejarii pielii si folositi-le cu ocazia imbaierii cainelui vostru.


URECHILE


Acesti caini puternici si decorativi au, din pacate, o predispozitie genetica spre surditate. Din punctul de vedere al intretinerii periodice, nu puteti face prea multe in acest sens, cu exceptia verificarii, o data la doua saptamani (cel putin) a cavitatii urechilor pentru a observa daca nu sunt prezente corpuri straine sau daca nu s-au declansat supuratii ori iritatii. Bineinteles, cu aceasta ocazie executati cu blandete si atentie o toaletare a urechilor animalului. In joaca zilnica pe care acest caine o desfasoara in compania copiilor sau chiar cu voi, sau in momentele cand este mangaiat afectuos pe cap, aveti grija sa nu se efectueze o presiune prea mare asupra urechilor. Cainele din rasa Dalmatian are urechile subtiri (ca textura) si slab vascularizate, astfel ca se pot produce relativ usor sfasieri/raniri ale pavilioanelor. Din acelasi motiv, iarna, nu lasati ca acest animal sa petreaca prea mult timp expus temperaturilor joase, fara a fi protejat, intrucat urechile ii pot degera destul de usor. Amuzant sau nu, acestui caine i se poate aplica o banda de protectie peste urechi cand urmeaza sa faceti deplasari lungi cu el in aer liber si temperaturile sunt scazute. Este un animal rabdator, se va obisnui repede cu acest accesoriu, daca decideti sa il folositi.


TONUSUL MUSCULAR


poze caini dalmatieniProprietarul unui caine din rasa Dalmatian trebuie sa fie pregatit sa dedice destul de mult timp zilnic efectuarii de exercitii fizice cu animalul de companie, fie in cadrul unui program de dresaj, fie in program liber, de joaca si destindere. Acesti caini musculosi, energici si rezistenti la efort au nevoie de ocazii adecvate pentru a-si cheltui energia. In cazul in care locuiti intr-un apartament, nu va iluzionati ca 2-3 plimbari de 10-15 minute pe zi vor fi de ajuns pentru acest caine cu veleitati de atlet. Unui Dalmatian trebuie sa i se acorde oportunitatea de a alerga liber, fara lesa, altfel energia de care da dovada in mod natural va deveni o problema, blocarea acesteia putand duce spre dezvoltarea unui comportament distrugator. Miscarea variata, solicitarile de ordin fizic complexe si intense vor evita ca acest caine pofticios sa ia in greutate, intrucat fenomenul se poate produce destul de usor. Nu ezitati, luati cu voi un caine Dalmatian la plimabarea cu bicicleta ori cu rolele pe aleile parcurilor si prelungiti activitatea cat de mult doriti, aveti langa voi un fost insotitor de diligente si trasuri rezistent si capabil sa acopere distante respectabile.




GATUL


O ultima mentiune se refera la o alta particularitate a cainelui din rasa Dalmatian, si anume toleranta ridicata la durere. Acest animal este un stoic si se va tangui putin in comparatie cu exemplarele canine ale altor rase atunci cand este marcat de vreo suferinta fizica. In privinta gatului sau musculos, relativ lung si puternic, este bine sa aveti in vedere sa nu folositi o zgarda clasica daca obisnuiti sa mai tineti cainele legat in anumite locuri (pentru a va astepta) sau in curte (cand aveti musafiri neagreati de caine) sau in tarcul sau special amenajat (cand are tendinta de a sari gardul imprejmuitor). Acest caine suporta greu senzatia de a fi legat si atunci cand va simti un impuls de a se deplasa nu va tine cont de faptul ca o zgarda il poate tine in loc. Forta de tractiune pe care o poate dezvolta este foarte mare si el se va smuci indiferent daca aceasta il va rani. Chiar si cand se sufoca in urma smucirilor repetate (isi poate efecta laringele, de exemplu), un Dalmatian nu va renunta sa ignore prezenta unei zgarzi atasata de gatul sau. Ranirile produse in pielea sensibila pot fi descoperite tarziu, deja infectate, intrucat, asa cum am precizat, este genul de caine care nu le va semnala scancind. De aceea cel mai bine este sa ii fixati un ham de corp, dar fiti “generosi” in alegerea lui si luati in calcul forta impresionanta a cainelui.

POZE cu Caini Dalmatian

poze caini de rasa dalmatian


Articole pe aceeasi tema:
Rasa de caini Dalmatian – boli specifice
Cainele Dalmatian – comportament, aptitudini, dresaj
Rasa Dalmatian - caini de companie


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Intretinere caine Dalmatian: blana, urechile, gatul

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO