Cainele Dalmatian – comportament, aptitudini, dresaj

Posted by bianca On duminică, 4 iulie 2010 0 comments


Views





poze caine de companie dalmatianDe cand transportul in comun nu mai foloseste diligentele, iar oamenii nu mai poarta razboaie in care de lupta, atleticul caine din rasa Dalmatian a ramas dependent de un program zilnic de exercitii fizice pentru a se mentine in forma. Animale trainic cladite, cainii acestia eleganti sunt alergatori de mare viteza, dotati cu o rezistenta fizica si o incredere in fortele proprii deosebite. Este discutabil cat de recomandat este sa i se dea libertate de hoinareala acestui caine, dar, daca va beneficia de aceasta permisiune, se va aventura in excursii zilnice pe cont propriu, deoarece adora sa cerceteze tot ce ii inconjoara. In mediul urban al zilelor noastre, este putin probabil sa supravietuiasca vreme indelungata acestor escapade, de aceea ar trebui mai degraba supravegheati sa nu isi ia singuri aceasta libertate (chiar daca, sa fiti convinsi, va tine minte drumul catre casa). Problema care se pune cu adevarat discutand despre acest aspect este ca, pe masura ce veti deveni mai comozi si ii veti micsora programul de miscare zilnica, cainele Dalmatian va fi tot mai ocupat cu planuri de evadare.

Natura lor energica si jucausa ii transforma in companioni excelenti pentru copii si sunt caracterizati de un asa numit “trident afectiv”, in sensul ca instinctiv se simt apropiati de oameni-cai-alti caini din rasa lor. Aceste calitati il fac sa fie rabdator fata de copii si sa nu raspunda violent la manipularea uneori brutala pe care o manifesta acestia. Totusi este imperativ sa beneficieze de socializare cu copii inca de mic catel, iar de asemenea copiii sa fie invatati care este modul corect de joaca cu un Dalmatian. Acestia sunt caini puternici ce pot usor sa raneasca un copil in timpul unui joc inocent.

poze catel dalmatian

Cateii rasa Dalmatian au firi deosebit de sensibile, mascate uneori de frenezia cu care se joaca si fac giumbuslucarii. Dar, atentie, nu uita niciodata o forma de maltratare la care au fost supusi si opun o rezistenta fatisa metodelor de dresaj aspre, bazate pe pedepse si privatiuni. Sunt animale foarte agile, sar si executa miscari complexe cu viteza si acuratete, probabil o mostenire din timpurile cand, alergand in fata atelajelor de cai, sau supraveghind aceste animale in grajd, trebuiau sa fie atenti sa se fereasca de loviturile de copita. Felul lor jucaus de a fi necesita o supraveghere constanta cand sunt in preajma copiilor mici, pe care ii pot accidental dezechilibra sau rani. Cainii din rasa Dalmatian sunt extrem de orientati spre oameni, se vor simti foarte singuri daca sunt lasati singuri, de aceea trebuie dresati sa accepte absenta stapanului daca aceasta este un fapt constant in viata lor, spre a evita tendintele distructive. Ca multi alti caini inteligenti, au nevoie in permanenta de stimulare mentala, altfel isi vor gasi o ocupatie cu diverse obiecte din jurul lor, in special cele care poarta mirosul stapanului. O optiune mai buna este sa i se asigure companie atat timp cat stapanul lipseste. Un catel din rasa Dalmatian nu va suporta deloc in conditii bune sa fie lasat singur in curtea din spatele casei sau in subsol.

poze cu caini dalamtieni


Cainii rasa Dalmatian sunt recomandati de inteligenta ascutita, spiritul de independenta si instinctul lor de supravietuire
. Deranjati de anumiti oameni sau de anumite atitudini, pot fi destul de amenintatori, forta si talia impunand respect. Dar generic vorbind, rasa de caini Dalmatian este apreciata de experti mai degraba permisiva si sociabila. Fiind crescuti initial sa apere carutele si caii, acesti caini pot deveni excesiv de teritoriali daca nu parcurg un proces de dresaj corespunzator. Sunt extrem de loiali stapanilor si ca rezultat vor fi deosebit de protectivi cu familiile lor umane. Datorita instinctului de protectie a celor apropiati, unele exemplare pot fi agresive cu alti caini, daca nu au fost educati potrivit si socializati de la o varsta frageda.






Cainii din aceasta rasa sunt animale cu aptitudini multiple. In fisa postului unui Dalmatian, de-a lungul indelungatei istorii comune cu cea a oamenilor, au figurat cele mai diverse sarcini. Au fost, in diverse contexte, caini de turma folositi la pastoritul oilor, caini de vanatoare in haita, aportori sau exterminatori de rozatoare, paznici, deci nu se poate spune ca au fost vreodata specializati intr-un anumit domeniu. Reputatia lor ca si caini de diligenta a luat nastere in Anglia, in timpul domniei reginei Victoria, fiind un accesoriu la moda al postalioanelor, atragand privirile calatorilor prin gratia si eleganta cu care alergau alaturi de carutele trase de cai. In acelasi timp cainii din rasa Dalmatian erau utili pentru ca eliberau drumul in fata trasurii, ajutandu-l astfel pe vizitiu sa controleze caii. Pentru a-si indeplini putea indeplini sarcina, aceste animale trebuiau sa dea dovada de rezistenta fizica, viteza si dexteritate deosebite.

poza caini dalmatiani

Odata ajunsa in Statele Unite, rasa de caini Dalmatian a facut repede trecerea de la postalioane/diligente la pompele de incendiu trase de cai. In trecut, Dalmatienii, dovedindu-si compatibilitatea cu caii, au fost usor de dresat sa alerge in fata pompelor de incendiu spre a ajuta la eliberarea drumului si sa ghideze rapid caii si pompierii la locul incendiilor. Cooperanti si dotati pentru dresaj, au facut parte din echipele de salvare a victimelor din cladirile in flacari si cum calitatile de caini de paza erau deja recunoscute acestei rase, se crede ca erau utili brigazilor de pompieri in protejarea sediului si echipamentului. Pompele de incendiu erau tractate de cai rapizi si puternici, o adevarata tentatie pentru hoti, Dalmatienii fiind cei ce ii tineau la distanta. In amintirea vremurilor romantice dar si glorioase petrecute alaturi de pionierii luptei cu focul in centrele urbane, cainii Dalmatieni sunt foarte populari astazi in SUA ca mascote ale masinilor moderne de pompieri.

In concluzie, atunci cand va ganditi sa primiti in viata voastra un caine Dalmatian, veti fi aproape de a lua o decizie excelenta. Tratat cu afectiune si fair-play, beneficiind de exercitii de socializare timpurii si de un program de exercitii fizice intensiv, cainii din rasa Dalmatian va vor oferi compania unui atlet cu caracter voluntar si cu fire amuzanta si se vor plia cu usurinta pe cerintele de dresaj pe care veti dori sa le impuneti, cu conditia sa folositi metoda adecvata.

POZE cu Caini Dalmatian

poze caini de rasa dalmatian


Articole pe aceeasi tema:
Rasa de caini Dalmatian – boli specifice
Intretinere caine Dalmatian: blana, urechile, gatul
Rasa Dalmatian - caini de companie


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Cainele Dalmatian – comportament, aptitudini, dresaj

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO