Bulldog Francez - Rasa de caini

Posted by bianca On vineri, 9 aprilie 2010 0 comments


Views





 cainele bulldog francezScurta istorie a rasei :

Vechimea rasei Bulldog Francez nu depaseste 150 de ani. Prin anii 1860, crescatorii francezi au importat caini Bulldog de talie mica din Anglia si i-au incrucisat cu Terrierii Francezi. Cu infatisarea sa comica si caracterul vesel si-au castigat repede simpatia iubitorilor de caini din Paris, apoi s-a raspandit in toata Franta. In momentul in care Bulldogul Francez s-a intors pe pamant britanic ( se intampla inceputul sec. XX), achizitionat de amatorii de rase de caini „exotice”, crescatorii din Albion au ramas socati: cum sa-i numeasca pe acesti caraghiosi? Lordul de Kent se pare ca ar fi spus: „Asa ceva doar un francez putea inventa … si apoi sa indrazneasca sa-i spuna bulldog” cu trimitere la eternele sicane dintre cele doua natiuni. Totusi, s-a convenit sa fie denumit Bulldog Francez, mai intai in gluma, apoi numele s-a incetatenit. Mai sunt numiti, tot in gluma, broscute si clowni canini pentru ca de la primul contact sunt capabili sa amuze pe oricine.

Principalele caracteristici ale rasei:

Durata de viata: 10-12 ani
Grupa: Toy
Culoare: cafeniu/negru in pete tarcate, combinat cu alb
Varietati: -
Talia: medie
Naparlire: nesemnificativa
Inaltime: 25-31 cm
Greutatea: 8-13 kg

Descrierea si intretinerea rasei

Bulldogul francez are capul patrat, mare, cu botul scurt. Are maxilare late si foarte puternice, trasatura specifica raselor de Bulldog. Fruntea este usor boltita si prezinta o cuta intre sprancene. Falca de jos este putin intoarsa, ochii sint rotunzi, bine departati si de culoare neagra. Urechile sunt medii, de o forma ce aminteste de urechile liliacului, cu margini rotunjite, sunt ridicate si tinute drepte. Gatul este puternic, subtire si arcuit. Pieptul este adanc, mic, mai larg sus si mai stramt jos. Picioarele sint departate, drepte, mici, puternice, cele din spate sint musculoase si mai lungi decit cele din fata. Deschiderea naturala a picioarelor din spate este in unghi mai larg decat cea a picioarelor din fata (pozitie de broasca). Labele sint mici, compacte, cele din spate sint mai mari. Coada este tinuta in jos, scurta, dreapta, dar niciodata intoarsa pe spate sau tinuta drept in sus. Blana este scurta, fina, deasa si moale si necesita o minima intretinere, un periaj saptamanal este de ajuns, nu lasa prea mult par. Necesita o curatare periodica a cutelor de pe fata si a urechilor. Culorile dorite sint dungate sau amestecate. Cafeniu si alb cu pete dungate reprezinta cea mai frecventa combinatie, dar crescatorii au obtinut varietati in mai multe variante. Bulldogii Francezi negri complet sau black-an-tan sunt foarte apreciati.

caini bulldog francez negri

Temperament si comportament specifice

Bulldogul Francez este un caine inteligent, foarte curajos, activ, disciplinat, de o veselie contagioasa, sensibil. Este foarte afectuos si devotat stapanului, isi imparte afectiunea cu moderatie intre ceilalti membri ai familiei. Tolereaza bine copiii, este dispus la reprize lungi de joaca cu acestia, stie cum sa le schimbe starea de spirit in bine. Este destept, curios si alert. Cainele din rasa Bulldog Francez nu este un marinar! Nu poate sa inoate din cauza conformatiei fizice specifice. Sigur, in situatii limita, se poate salva prin instinct, dar este mai bine sa nu-l expuneti mediului acvatic (joaca langa piscina, de exemplu). Are un nivel scazut de activitate, se multumeste cu plimbari scurte. Va fi activ, prin compensatie, in interior. La modul general, cainii din rasa Bulldog Francez sunt curati, buni tovarasi, entuziasti, uneori mergand chiar prea departe cu entuziasmul, dar nu sunt zgomotosi si latratori.

Dresajul rasei Bulldog Francez

Sint relativ usor de dresat, dar dresajul trebuie inceput de cand sunt mici, altfel devin incapatanati. Pot fi comici, stiu exact cum sa priveasca fatal or expresiv, aratand ca e timpul ca antrenamentul sa ia sfarsit. In general Bulldogul Francez este un caine de rasa foarte expresiv prin felul de a privi pe cineva si e constient de efectul pe care il poate produce aruncand diferite „ocheade”. Are o personalitate foarte haioasa si ii place sa faca giumbuslucuri.

Ingrijire si sensibilitate la boli

Se ingrasa usor, ceea ce duce la probleme ale spatelui si inimii, asa ca sint necesare exercitii adecvate si dieta. Luati aminte la faptul ca, prin conformatia oaselor craniului, Bulldogul Francez respira cu greutate si astfel nu este capabil sa-si regleze eficient temperatura corporala. Este foarte important sa fie ferit de fluctuatiile de temperatura. Nu va reactiona bine nici intr-un mediu rece-umed, dar caldura solara excesiva ii poate fi fatala! In ceea ce priveste bolile canine specifice, rasa Bulldog Francez se confrunta des cu probleme de respiratie, malformatii ale esofagului, afectiuni oculare (glaucom, ulcere ale corneei sau cataracte) si, ca o boala aparte, sindromul VWD (Von Willebrand Disease) – similar hemofiliei. Puii rasei trebuie atent verificati in jurul varstei de 6 luni, pentru diagnosticarea in timp a eventualelor probleme. Sa nu va panicati in cazul in care aveti un Bulldog Francez femela (aceasta fiind gestanta), iar medicul veterinar va spune ca este nevoie de operatie cezariana. Se intampla destul de des sa fie nevoie de aceasta interventie chirurgicala la nastere, intrucat catelusii au capul foarte mare.

poza bulldog francez pui

Concluzia noastra:

Bulldogul Francez reprezinta o rasa tipica de caini de companie pentru apartament si poate fi „comicul de serviciu” al intregii familii. Nu va cere bani pentru prestatiile sale, doar afectiunea voastra. Incercati sa va „blindati” emotional impotriva privirilor languroase – o arma „letala” din panoplia acestei broscute canine – si iubiti-l cu toata inima. Veti fi rasplatiti inzecit.

Nume de origine franceza pentru acesti caini:

Nume masculine: Balzac, Fakir, Figaro, Gavroche, Merlin, Qasimodo, Zorro
Nume feminine: Bobinette, Bijou, Charlotte, Michou, Mongo, Mirage, Zirra, Zombie

Articole pe aceeasi tema:
Dandie Dinmont Terrier - Caine de companie
Cainii de talie mica - caini de apartament
Chihuahua - Caini de rasa - EL NIŃO MINUSCULO
Lhasa Apso - Caini mici - Santinela Tibetana
Pechinez - Caini de rasa - Favoritul imparatilor
Bichon Frisé - Caini de rasa - Colonistul jucaus
Shih Tzu - Caini de rasa - Mandarinul elegant
Papillon - Epagneul Phalene - Caini de companie
Pomeranian - Caini de talie mica
Yorkshire Terrier - Rasa caini de companie



Cainele Bulldog Francez si celebritatile:

Reese Whiterspoon si Coco Chanel (din rasa Bulldog Francez):
foto bulldog francez


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Bulldog Francez - Rasa de caini

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO