Ogar Afgan - Un animal de companie distins

Posted by bianca On vineri, 6 august 2010 1 comments


Views





poza caini ogar afgan in masina Scurta istorie a rasei :

Rasa de caini Ogar Afgan este inregistrata in Afganistan si frumusetea princiara a exemplarelor sale a propulsat-o printre favoritele la titlul de „Cea mai frumoasa rasa de caini”. In cele din urma, conform expertilor in domeniu, titlul a revenit rasei Collie (Ciobanesc de Shetland, rasa de caini careia ii apartinea celebrul personaj canin Lassie), dar se pare ca rezultatul a fost „la mustata” si, in definitiv, nu i-a convins pe iubitorii „aristocratului” de pe inaltele platouri afgane. Se spune despre cainele Ogar Afgan ca intrupeaza farmecul fascinant al Orientului si ca alura sa mandra acopera cu mister originile sale, atata vreme cat populatiile din aria sa de origine i-au dat indatoriri cat se poate de obisnuite pentru un caine. Specialistii chinologi convin asupra faptului ca stramosul cainilor din rasa Ogar Afgan este marele Ogar Egiptean (Cainele Faraonilor). poza caine ogar afgan in hainuta rosie In nord-estul Afganistanului, in regiunea Balk, au fost localizate cateva pesteri cu desene rupestre datand din mileniul IV i.Ch., acestea infatisand, printre altele, Ogari Afgani la vanatoare. Conform unor legende stravechi, aceasta rasa de caini a fost preferata de insusi Noe care ar fi inclus-o intre putinele animale salvate pe arca sa. Acesti caini au ajuns, prin mileniul al doilea i.e.n., pana in India, unde au fost folositi ca rasa de vanatoare si paza la oi. In Afganistan, specia este folosita sa pazeasca turmele de capre, cirezile de vaci si sa vaneze leoparzi, sacali, caprioare, lupi, gazele si vulpi. Exportul cainilor din aceasta rasa a fost prohibit si au ajuns in Anglia si America foarte tarziu; este consemnat un capitan Bariff, cetatean britanic, care l-a adus pe "Zardin" (un mascul de Ogar Afgan) din tara sa de origine, la inceputul sec. XX. Acest caine a fost expus, in premiera, la Crystal Palace Kennel Club Show in 1907, obtinand un mare impact.


Descrierea si intretinerea rasei :

Durata de viaţă: 12-14 ani

Grupa: Sport

Culoare: toate culorile (sunt preferate culorile crem si galben auriu)

Varietati:

Talia: mare

Năpârlire: moderată

Înălţime: 62-75 cm

Greutatea: 25-30 kg


poza caini ogar afgan in asteptare Ogarul Afgan este un caine deosebit, cu infatisare trufasa, cu tinuta demna, cu o anumita mandrie infatisata ostentativ. Intreaga alura a corpului, armonios alcatuit, sugereaza in egala masura forta si demnitate. Expresia exotica si mersul suplu, elastic si maiestuos, de un stil aparte, constituie caracteristica rasei. Comparativ cu orice alta rasa de caini, Ogarul Afgan are o constitutie unica a articulatiei soldului, fapt care-i permite sa execute miscari speciale si ii influenteaza mersul caracteristic.


poza caine ogar afgan mama si pui Capul proportionat fata de marimea corpului este purtat sus si mandru; craniul este lung dar nu prea ingust, acoperit cu bogate suvite de par lung, de forma unei bonete; botul este lung, cu maxilare puternice; nasul, de preferinta negru, poate fi si brun; ochii de culoare inchisa, de forma triunghiulara, usor oblici, au privirea melancolica; urechile atasate jos si indarat sunt purtate lipite de cap, acoperite cu par lung, matasos; gatul este lung si puternic, pieptul adanc, spatele plat, musculos si inclinat putin spre coapse; labele sunt ovale, puternice, lungi si late, acoperite cu par lung si des. Coada acestui animal este de lungime medie, este golasa comparativ cu abundenta parului de pe trunchi si se incheie la varf intr-o spirala. Varful acestei cozi oarecum atipice prezinta un smoc de par (fanion). Parul foarte lung si matasos, cu o textura fina, caracteristic pentru cainii din rasa Ogar Afgan, acopera salele, picioarele, pieptul, capul si urechile; spatele, incepand de la umeri pana la baza cozii, este acoperit cu par scurt si bine lipit de corp; partea superioara a botului este acoperita cu par scurt si aderent; pe frunte parul este mai lung, cu un mot abundent, matasos, pe crestet. Toaleta trebuie sa se faca saptamanal, aceasta incluzand imbaiere si periaj, altfel, blana lor se va transforma intr-o masa incalcita. Blana de adult se va dezvolta in jurul varstei de 1 an, pana atunci cateii au blana scurta si pufoasa. Daca blana nu este ingrijita corespunzator, cainii vor deveni susceptibili la infestatiile cu paraziti, pot dezvolta abcese cutanate, boli de piele, micoze.

poza caine ogar afgan cu copil
Temperament si comportament specifice :

Acest caine este demn si distant. Uneori, atitudinea sa sugereaza – spun specialistii – impresia unei cruzimi bine temperate. La aceasta contribuie privirea impenetrabila specifica acestui caine, asemanatoare cu cea a populatiilor de oameni aspri printre care a crescut. O expresie orientala spune ca un caine Ogar Afgan se uita „la tine” dar si „prin tine”. Este un animal cu o personalitate puternica, incapatanat, egoist, cu o precizie destul de mica in executarea unor exercitii de dresaj, totusi rasa raspunde destul de bine dresajului de supunere. In prezent, rasa de caini Ogar Afgan este preferata pentru rolul de animal de companie, dar, daca apare un copil in familie, este bine ca atat copilul cat si cainele sa fie invatati sa se respecte reciproc. Sunt animale foarte sensibile, orgolioase, posesive, surprinzand adeseori prin reflexe foarte rapide. Structural, acesti caini sunt calmi, rabdatori si poseda ceea ce noi, oamenii, numim „bun simt”. Din instinct, vaneaza „tot ce misca”, astfel ca nu este indicat sa fie crescut impreuna cu animale mici in gospodarie (pisici, iepuri, gaini, rate etc.). Cand un Ogar Afgan se plictiseste de atentia care i se acorda, se va retrage pur si simplu intr-un colt linistit, departe de multime, si va trage un pui de somn. poza caini ogar afgan alergand Trebuie avuta o mare grija in privinta exercitiului fizic zilnic in cazul unui Ogar Afgan. Daca acest caine va sta prea mult in casa, pe fotoliu, uitandu-se la televizor, se va plictisi groaznic, si un Ogar Afgan plictisit e mai rau decat o pisica. El poate crea daune considerabile locuintei voastre. Va deschide sifonierele si va tari afara toata lenjeria, va roade mobila, se va urca pe masa din camera de zi, incercand sa ajunga la ferestre, pentru a evada. De aceea este recomandat ca acest animal sa petreaca o parte din zi afara, intr-o curte, intr-un tarc, daca nu exista timp pentru a fi plimbat in parc.


Despre dresaj :

Din pacate, in cazul rasei Ogar Afgan frumusetea fizica nu este completata de un caracter docil si maleabil. Acesti caini necesita abilitati de dresaj dintre cele mai avansate din partea instructorului, pentru ca sunt foarte dificil de abordat datorita caracterului lor independent si a egoismului. Necooperanti atunci cand li se cer lucruri plasate in afara interesului lor de moment, ei trebuie convinsi prin metode foarte abile si evitand cu orice pret duritatea. Sunt animale cu memorie foarte buna si un cod de comportament inflexibil. Daca un anume exercitiu de dresaj i-a fost impus prin metode de forta, acest caine va refuza pur si simplu sa-l execute nu numai in sedinta respectiva, ci oricand altcandva. Deci, fiti atenti si incredintati aceasta sarcina dificila unor experti.


poza caine ogar afgan alb Ingrijire si sensibilitate la boli

Afganii sunt mai rezistenti la boli decat alte rase de caini, dar si in cazul lor poate apare displazia de sold, cataracta juvenila, hipotiroidismul sau anumite deficiente enzimatice, ca defecte genetice. Au o sensibilitate cunoscuta la anestezie, tranchilizante si cortizon. Daca traverseaza sedinte in care aceste substante i-au fost administrate, se poate intampla ca un Ogar Afgan sa-si piarda parul.


Concluzia noastra: Denumit si „Printul din Hindukush” dupa numele lantului muntos (reprezentativ in Afganistan) in care isi are obarsia, acest superb animal este ca un trofeu greu de obtinut si chiar mai greu de pastrat. Mandru, egoist si traind intr-o lume separata de ceea ce se intampla in jurul sau, acest caine are o personalitate unica. Adoptat de un cunoscator al raselor de caini si condus cu abilitate prin cele mai potrivite exercitii de dresaj, un Ogar Afgan va reprezenta mandria absoluta a stapanului sau. Spectacular si inconfundabil, este un animal care nu poate fi ignorat acolo unde-si face aparitia.


Nume traditionale pentru cainii din rasa Ogar Afgan:

Masculi: Achmed, Abakus, Balthasar, Bakkara, Fakir, Calvados, Camaro, Kaiser, Karajan, Salladin, Sandokan, Sirocco, Zirkon.
Femele: Allegra, Alpina, Ambra, Marushka, Miriam, Parma, Pedra, Piroschka, Vectra, Vilma, Zamira, Zenga.

POZE Caini Ogar Afgan

poze caini de rasa Ogar Afgan


Articole pe aceeasi tema:
Dresajul Ogarului Afgan – Un elev dificil
Toaleta unui Ogar Afgan – Pretul frumusetii
Hranire Ogar Afgan – Masa unui print
Ogarul Afgan in anticamera cabinetului veterinar


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

1 comments to Ogar Afgan - Un animal de companie distins

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO