„DANSUL SOMNAMBULIC”
Nu putini stapani de caini – si avem in vedere mai toate rasele – semnaleaza faptul ca simpaticul lor animal executa miscari teribil de amuzante atunci cand doarme. Astfel, unii catei sau caini adulti adorm adanc (mai ales atunci cand sunt linistiti, inconjurati de familie si satisfacuti dupa ultima masa servita) si, brusc, incep sa isi miste frenetic coada, buzele, labutele, tresarind ca intr-o fuga dezordonata dupa ceva sau cineva. De cele mai multe ori isi „asezoneaza” miscarile cu maraituri si mici chelalaituri. Cei mai multi proprietari de caini au fost tentati sa asocieze aceste miscari dezordonate si amuzante cu activitatea reflex-onirica. Altfel spus, cu visele. Noua, oamenilor, ni se intampla sa visam, dar oare acest proces se reproduce identic si la caini? Desi campul explicatiilor este brazdat de controverse, specialistii in comportament canin au ajuns cel putin la doua concluzii:
1. cand unui catel sau caine care se odihneste (si aceste animale fac asta cam 12 ore pe zi!) i se misca intens buzele, pleoapele si mustatile, atunci el este scufundat intr-un somn adanc (aspect rar la un caine);
2. creierul unui caine nu stocheaza amintirile sub forma de imagini generatoare de semnificatii creative, elemente care ne faciliteaza, noua, oamenilor, activitatea onirica.
Dar, totusi, ce fac cainii cand se agita in somn?
Tot expertii spun ca trebuie sa apelam la simturile definitorii ale unui caine, mai corect spus la cel mai important simt: cel al mirosului. In ceea ce priveste simtul vazului, noi, oamenii, suntem mai bine dotati in comparatie cu un caine, dar superioritatea noastra se opreste aici. Auzul unui caine este net superior, iar mirosul lor ne face, pur si simplu, de rusine. Deci, se pare ca, in somnul lor profund, cainii isi redesteapta in subconstient mirosuri aparte din gama celor adulmecate peste zi. O sa observati ca un caine care are parte de plimbari zilnice regulate, pe parcursul carora adulmeca diferite urme, va avea episoade de „dans somnambulic” mai dese si mai consistente fata de un animal static, tinut in curte. Reactiile starnite de „rememorarea” acelor mirosuri declanseaza miscarile reflexe atat de amuzante. Mirosul de pisica, de exemplu, va declansa miscarile specifice alergarii si maraiturile. Sau, cel putin, asa credem in acest moment. Poate, candva in viitor, cainii vor invata sa vorbeasca si vom avea parte de o omare surpriza!
POZE cu Caini de Rasa
Views
Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS
0 comments to Din trusa cu "ciudatenii" a cainilor