Cainele Brac German – dresaj si hranire

Posted by bianca On marți, 25 mai 2010 0 comments


Views





poze caine alimentatieCainii sunt animale polivalente, cu o multime de calitati. Dar anumite rase de caini exceleaza in domenii distincte, pentru care dovedesc calitati exceptionale. Printre multe alte rase cu adevarat „speciale” se numara si cainele Brac German, acest vanator innascut, un animal cu instincte si calitati deosebite.




Putine animale dovedesc o dispozitie atat de mare pentru a se adapta stilului de viata complex al omului precum cainele. Desigur ca iubim un caine in principal pentru ca este adaptabil si sincer preocupat sa faca pe plac stapanului. Dar facem referire la o anumita rasa de caini in special pentru calitatile care ii definesc „specializarea”. De aceea vorbim despre caini de paza, caini de companie, caini de lucru, caini de vanatoare etc. Din categoria caini de vanatoare, cunoscatorii acestor animale loiale care ne-au insotit prin istoria evolutiei pot enumera foarte multe rase cu o cota ridicata de popularitate. Dar, ca in orice domeniu, exista o „elita” sau o categorie dominanta. Cainele Brac German este, conform multor opinii, cel mai raspandit si mai preferat caine de vanatoare. Ca si o alta rasa de origine germana celebra, si facem referire aici la Ciobanescul German, acest caine domina in topul simpatiei vanatorilor si, ca urmare, rasa numara cele mai multe exemplare comparativ cu celelalte rase de caini de vanatoare.

poza cu caini brac germanDesigur ca un caine Brac German de rasa pura prezinta calitati ce-l recomanda drept un minunat companion pentru intreaga familie. Este un caine inteligent, jucaus, permisiv si tandru cu copiii, prudent si rece cu strainii, dinamic, activ, jucaus, rezistent si atasat. Dar nu faceti greseala sa il considerati chiar atat de adaptabil si sa-i limitati aria de activitate la dimensiunile unui apartament. Sau nu incercati sa il transformati fortat intr-un caine de paza legat in fata portii si exclus din activitatea generala a membrilor familiei. Cainele va deveni posac, iritabil, va dezvolta un comportament distructiv si isi va pierde tot farmecul. Desigur, va indura cu stoicism conditiile oferite, doar este caine, nu-i asa? Si expresia „viata de caine” nu a aparut dintr-o conotatie pozitiva… Dar pledoaria noastra este sa achizitionati acest caine mai ales daca aveti preocupari in domeniul vanatorii, sau, cel putin, daca sunteti un indragostit de drumetii lungi in aer liber. In aceste conditii veti oferi cainelui Brac German mediul ideal de dezvoltare si conditiile perfecte pentru a-si pune in evidenta calitatile.

Vorbim despre caini care au fost creati special pentru vanatoare, o rasa de caini „ajustata” si selectionata cu infinita rabdare pentru a crea „vanatorul ideal”. Si nu putini sunt cei care sustin ca visul celor care s-au ocupat de crearea si ameliorarea rasei a prins contur in silueta supla, eleganta, a frumosului Brac German. Este un vanator polivalent, foarte bun in aret (pointer), excelent dotat pentru identificarea si pastrarea urmei, curajos in confruntarea cu vanatul incoltit si un aportor adaptat pentru orice mediu.

poze caini de vanatoareFiind dotat foarte bine pentru un domeniu complex si cu grad mare de risc asa cum poate fi considerata vanatoarea, acest caine talentat ar trebui, in principiu, initiat in dresaj de persoane cu experienta. Primele exercitii de dresaj de comportament si lectiile de socializare debuteaza in cazul cainilor din rasa Brac German in standardul general al oricarei rase de caini. De la trei luni micului catel ii vor fi inoculate, cu rabdare, tenacitate si afectiune primele notiuni de dresaj, va invata primele comenzi (NU/NU-I VOIE, AICI, SEZI, CULCAT, PAS, STAI etc.) si va fi socializat cu elementele de decor si cu anumite persoane, cu accent pe aspectele care-l individualizeaza pe fiecare exemplar (identificarea fobiilor si tabu-urilor fiecarui catel, de foarte timpuriu, va va da sansa sa le corectati evitand astfel deviantele comportamentale). Dar, incepand cu varsta de 6 luni (si cel tarziu cu debut la 8 luni) un caine rasa Brac German trebuie sa fie initiat in ceea ce putem numi „vocatia”sa: dresajul de vanatoare. Este adevarat, si multi iubitori ai acestei rase o pot confirma, zestrea nativa a unui Brac German il face destul de util in procesul vanatorii si fara un dresaj specific asiduu. Altfel spus, se poate „califica” si la „locul de munca”. Dar, asa cum am mai spus, vanatoarea reprezinta o activitate cu grad de risc semnificativ si cu un nivel de stres ridicat, asa ca orice caine de vanatoare trebuie sa parcurga un stagiu specific de dresaj. Exista multi instructori autorizati capabili sa educe la standarde ridicate un caine de vanatoare, dar vestea buna este ca, acumuland un bagaj teoretic nu foarte mare (accesibil din numeroase surse – carti de specialitate, site-uri de Internet etc.) puteti chiar voi sa va ocupati de dresaj in cazul unui Brac German, pentru acest caine este, repetam, foarte inteligent si creat special pentru domeniu. Vestea mai putin buna este ca trebuie sa aveti la dispozitie un teren adecvat, foarte intins, variat, obligatoriu cu vanat pe el. Facem referire la un camp de vanatoare, sau cel putin la un spatiu larg, salbatic sau propice sustinerii vanatului (lastaris de balta, margine de padure, dealuri de pasunat, camp recoltat sau intelenit). Altfel spus, pentru dresaj eficient cu acest caine aveti nevoie de un „laborator”, acolo unde comenzile pot fi intelese si reactiile instinctive ale cainelui pot fi descoperite, monitorizate si educate.

poze caine de vanatoareIn ceea ce priveste hranirea unui Brac German, aveti de ales intre opiniile iubitorilor rasei care au parcurs „scoala veche” si cei care se raporteaza la standardele si viziunea moderna. Pe scurt, vanatorii de moda veche vor sustine teoria conform careia orice caine de vanatoare trebuie sa aiba inclusa in meniu si carnea cruda, preferabil de vanat. Acest element, sustin ei, il ajuta pe animal sa inteleaga mai bine contextul vanatorii, il motiveaza si ii mentine instinctele pure. Teoria se sprijina pe practica veche a vanatorii in echipa, cand, la finalul partidei vanatul era strans intr-un punct de colectare, era jupuit si transat pe teren, iar resturile provenite din transare erau oferite haitei de caini. Practica moderna stabileste ca vanatul doborat in cursul partidei sa fie transportat in locuri speciale, verificat, autorizat si apoi transat in conditii prestabilite. Oricum s-ar pune problema, practica hranirii cu carne cruda a cainilor din rasa Brac German are punctele ei slabe. In primul rand, orice caine hranit astfel devine mai agresiv in altercatiile initiate cu alti caini (sau alte animale, ca sa nu mai vorbim de oameni), apoi este clar ca va deveni mai dificil la aport si point-are, pentru ca va fi tentat sa se hraneasca din vanatul doborat. Nu in ultimul rand se pune problema riscului crescut de contaminare de la vanatul infestat cu diferite boli (mai ales in cazul vulpilor, mistretilor sau iepurilor).

Dieta unui Brac German este bine sa fie bazata pe hrana uscata adaptata varstei, dinamicii specifice si taliei si, sustinem noi, este ideal sa fie reprezentata de hrana gatita, cu aport de legume, fainoase si produse animale bine tratate. Este adevarat, am mai spus-o, pregatirea hranei adecvate, sanatoase pentru un caine (cu pastrarea balantei de vitamine, minerale, saruri, grasimi) poate fi considerata obositoare (nu neaparat costisitoare). Dar este foarte sanatoasa, evita o mare parte a chimicalelor incluse in procesul de fabricare a hranei pentru caini industriale si, lucru foarte important, intareste legatura afectiva stapan-animal. Iar un vanator, aflat pe teren dificil, cu silueta familiara si draga a cainelui sau Brac German profilata in fata, in aret, va simti acel sentiment unic de comuniune cu animalul sau.

POZE cu Caini Brac German

POZE cu caini de rasa Brac German


Articole pe aceeasi tema:
Brac German - Caine de vanatoare
Brac German – Cate ceva despre hranire
Brac German – Cum sa avem un caine ingrijit
Boli si afectiuni la cainii rasa Brac German
Poze cu caini de rasa Brac German
Filme Video cu caini de vanatoare Brac German


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Cainele Brac German – dresaj si hranire

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO