Pudel - Caniche - Rasa de caini

Posted by bianca On miercuri, 31 martie 2010 0 comments


Views





pudel
Printre rasele de caini cu cel mai mare impact imagistic, usor de recunoscut si de larga popularitate, putem sa enumeram Pudelul, cunoscut si sub denumirea de Caniche. Rasa este una de vanatori de apa (balta). Sunt caini cu o lunga istorie, cu radacini africane, se presupune ca erau folositi la paza turmelor. Cateva basoreliefuri din Egiptul Antic contin siluete de Caniche/Pudel cu tonsura denumita „leu”, usor de recunoscut. Stramosul de baza este Barbetul, comun mai multor specii. Arabii (maurii) au adus rasa de caini in Spania (unde s-au efectuat incrucisari cu Cainele de apa Portughez) si, mai tarziu, peste Pirinei, in Franta. S-au raspandit rapid in vestul Europei. Denumirea Caniche, formata pe filiera franceza, poate proveni de la cuvantul „canichon” insemnand boboci de rata (ii vana cu predilectie). Varianta germana, Pudel, vine de la cuvantul „puden”care inseamna a sari in apa, a se balaci, vizavi de placerea cu care cainii acestei rase inoata si desfasoara activitati in apa. Au fost imortalizati de pictorul flamand Albrecht Durer, in sec. XV, ca o dovada a raspandirii lor semnificative in Europa.

Cainii Caniche/Pudel sunt o rasa de caini clasificata pe treapta secunda intr-un clasament al celor mai inteligenti caini, dupa Border Collie, chiar daca unii ii considera doar decorativi. Sunt recunoscute, in principiu, trei varietati: Pudel pitic/de jucarie (Inaltime=15-25 cm; Greutate=2-4 kg), Pudel standard/mediu (Inaltime=25-38 cm; Greutate=5-10 kg) si Pudel urias (Inaltime=38-53 cm; Greutate=10-15 kg). Cu exceptia taliei, toate cele trei varietati de caini Pudel/Caniche sunt identice.

poze canicheReferindu-ne la origine, sunt o rasa de caini de talie medie spre mare. Au un cap lung si cu un desen delicat, bot fin si nasul de culoare neagra sau rosu inchis, in functie de culoarea blanii. Ochii sunt ovali, departati si de culoare inchisa. Urechile sunt destul de lungi, lasate pe langa cap si sunt acoperite cu par lung. Coada, in general se scurteaza cu o treime, dar nu neaparat. Pot fi cu par buclat si cu par snur. A doua varietate, mai rar intalnita, prezinta un par fin, de consistenta lanoasa, grupat in franjuri egale, de minim 20 cm. Culori intalnite ale rasei: alb, negru, maro, gri, culoarea caisei.

Este un caine sensibil, sociabil, mereu gata sa invete ceva nou. Este supus si devotat stapanului, se intelege bine cu copiii dar este rezervat cu strainii. Cu o socializare timpurie se comporta bine in prezenta altor caini si animale din gospodarie. Pudelul/Caniche-ul este predispus la a invata comenzi si exercitii cu grad inalt de dificultate daca beneficiaza de un dresaj adecvat. Adora dresajul si este foarte cooperant in cadrul programelor de educatie canina, multi reprezentanti ai acestei rase de caini reusind cariere stralucitoare sub cupola circului. Se preteaza pentru spatii mici, mai ales varietatile standard si pitic, dovedindu-se indicati ca si caini de apartament, dar au nevoie de miscare si exercitii.

Blana acestui caine de companie trebuie trimata atent de catre un specialist, in general lasandu-se parul lung pe cap, urechi si picioare (tunsoare de munca, standard). Acest caine nu naparleste, deci se recomanda celor care sufera de alergii la par. Tunsorile traditionale sunt in numar de peste 50! Cele mai dese probleme minore de sanatate sunt infectiile urechilor. Au predispozitie pentru anumite boli, cum ar fi: afectiuni renale, displazii de sold, probleme de tiroida.

caini pudel


Pudelul/Caniche este un caine activ, foarte inteligent, elegant si cooperant, care poate fi dresat usor si se adapteaza fara probleme anturajului. Bun in rolul de caine de companie si caine de apartament (mai ales caniche pitic), aceasta rasa de caine ofera companioni excelenti pentru o mare varietate de stapani.




POZE Caini Caniche - Pudel

poze caini caniche pudel


Views







Daca ti-a placut acest articol, inregistreaza-te la Cainele-Nostru RSS ca sa primesti ultimele postari in email sau folosind un cititor de RSS

0 comments to Pudel - Caniche - Rasa de caini

Trimiteți un comentariu

Scrie mesajul tau aici

SEO